Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Kronični maksilarni sinuzitis

Kronični maksilarni sinuzitis

Spoštovani,

na vas se obračam za dodatno mnenje in možne smernice, ki mi bodo pomagale pri nadaljnjih pogovorih z zdravnikom specialistom.

Sem študent, star 24 let. Že vrsto let, in sicer že iz gimnazijskih let, imam težave z vnetjem ušes (higiena ušes vsakodnevna po tuširanju), prav tako pa težave z nosom in sicer prehodnostjo le tega, občutek konstantnega prehlada, vendar prehala ni. Ob pogledu v nosni votlino, tako desne kot leve nosnice opažam velike tvrobe. Zaradi tega sem se tudi obrnil na osebnega zdravnika, ki me je nato napotil k zdravniku specialistu otorinolaringologije.

Moje težave se pojavljajo večinoma z pogostim vnetjem ušesa, predvsem desnega in pa z neprehodnostjo desne nosnice, ki se obcasno preseli tudi na levo nosnico. Bolečine čutim tudi nad desnim očesom in pa občutek pritiska v obeh ličnicah in zgornji čeljusti.

Po prvem pregledu je mnenje specialista, da ne gre za hudo patologijo, gre za deviacija septuma in težave povezane s hiperplazija nosnih školjk. Začetek zdravljenja z Dymista (vpih v obe nosnici), antibiotik ni potreben. Prav tako sem bil napoten na CT sinusov.

Po dosedanjem zdravljenju z razpršilom Dymista ni nobenih sprememb, težave ostajajo enake. Izvidi CT-ja pa so sledeči. V dnu maksilarnih sinusov je zadeblejna sluznica. Deviacija nosnega pretina v levo s spino. MNENJE: kronični maksilarni sinuzitis.

Po prejetju izvidov sem se oglasil pri osebnem zdravniku, ki je, za odpravo to vrstni težav, povedal, da je rešitev zgolj operacija in da se moram o tem natančno pogovoriti s specialistom.

Kontrolenega pregleda še nisem imel, zato se obračam prej na vas in vaše mnenje, kaj vi svetujete glede na opisano situacijo, kakšna so vaša priporočila in seveda, če bi bili pripravljeni podati smernice, da se bom lažje pogovarjal z zdravnikom.

Hvala za vaš odgovor in čas, ki ga boste posvetili.

Lep pozdrav.

Spoštovani,

če je na CT slikah samo zadebeljena sluznica v dnu in ni zaprto naravno ustje čeljustnega sinusa, operacija ni indicirana. Manjše zadebelitve sploh ne pomenijo kroničnega maksilarnega sinuzitisa.

Nosni pretin se res lahko z operacijo izravna, če si tega želite. Gre za krajšo operacijo. Hkrati se lahko z radiofrekvnčno elektrodo skrči spodnje nosne školjke, da bi imeli več prostora za dihanje.

Za vse se lahko dogovorite ob kontroli pri ORL specialistu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close