Kronični endometritis
Spoštovani,
težko sploh komentiram zdravljenje kot je bilo zastavljeno, kajti “kronično” vnetje je vse kaj drugega kot akutno. Z antibiotiki zdravimo zlasti akutna bakterijska vnetja, čim govorimo o kroničnem vnetju, pa sploh ni nuno, da gre za vnetje povzročeno s klicami, zato ga je treba najprej razjasniti. Vsako predpisovanje širokospektralnega antibiotika brez identificiranega povzročitelja je zdravljenje na pamet in seveda tudi pričakovani rezultat je tak (sistem ne vem kam grem ampak upam, da bom tam čim prej).
Pozdravljeni.
Zdravim se za neplodnost v UKC Maribor. Za sabo imam 3 neuspešne nosečnosti. Prva nosečnost je bila biokemična. Po drugi neuspešni nosečnosti (odmrtje ploda v 6 t) so mi sprožili splav s tabletkmi. Ker se z nekaj menstruacijami ni ostanek nosečnosti sčistil sam od sebe so me poslali na ambulantno hiteroskopijo, kjer so odstranili tisto, kar je bilo od nosečnosti še v maternici. Tkivo so poslali na analizo in ugotovili so nespecifični kronični endometritis. Po posvetu v ambulanti za neplodnost so me poslali še enkrat na biopsijo endometrija s pipelo in ugotovili, da je kronični endometritis še prisoten. Potem sem 14 dni jemala antibiotik Doksivibra 100 mg. Po naslednji menstruaciji so mi spet naredili biopsijo endometrija s pipelo in izvid je bil: Drobci endometrija s primerno gostoto razporejenimi žlezami, ki jih openja epitelij z znaki proliferacije. V stomi je 5 pomnoženih CD138 pozitivnih celic/mm2. Mnenje: Mikroskopski znaki za žariščni kronični endometritis.
Zdravnica se je potem odločila, da lahko kljub tej diagnozi grem v nov IVF postopek. Sveži prenos je bil neuspešen. Novembra sem šla potem na vstavitev zamrznjenega zarodka. Prenos je bil uspešen se pa je potem na prvem pregledu pri ginekologu v 7t 5d izkazalo, da je gestacijska vrečka prazna (blighted ovum). Stanje čez en teden na kontrolnem UZ je bilo nespremenjeno, tako da mi bodo tudi to nosečnost umetno prekinili.
Zanima me, če je lahko ta neuspela nosečnost kako povezana z zadnjo diagnozo žariščnim kroničnim endometritisom?
Naj povem še to, da sva v IVF postopek vključena zaradi moške neplodnosti. Partner ima postavljeno diagnozo težka oligoastenonormozoospremija. Naredili so nama genetiko, ki je bp. Meni so v ukc MB naredili krvne preiskave za antifosfolipidni sindrom, ščitnico in trombofilijo in tudi niso nič pokazale. K revmatologu me niso poslali.
Naj povem, da sva v dveh Ivf postopkih prišla do 8 balastocist. Trenutno še imava 3 zamrznjene. Torej zanosim lahko ampak je težave nekje drugje. Ali so pač ti zarodki genetsko nepravilni in zato pride do odmrtja?
Prosila bi vas za vaše mnenje, kaj lahko v prihodnosti naredimo drugače?
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovani,
blighted oovum ali prazno jajce zagotovo ni in ne more biti posledica kateragakoli dejavnika pri vas. Praviloma gre za triploidno nosečnost, torej takšno, pri kateri se bodisi jajčna celica ni pravilno meiotično delila in je obdržala diploidno obliko ali pa sta jajčno celico oplodila dva spermija. Praviloma je pri praznem jajcu problem to, drugo. Sicer pa je problem že sama diagnoza “kronični endometritis”, ki ga histopatologi po mojem opažanju precej pogosto najdejo, kar pomeni, da ne more imeti takšnega pomena kot se vam morda slika in je marsikdaj pravzaprav varianta normalnega stanja.
Pozdravljeni,
hvala za odgovor. Imam še samo eno vprašanje.
Pri drugi neuspešni nosečnosti so mi do krvnega testa predpisali progesteron (utrogestan 2x na dan). Ker sem imela doma slučajno še 1 škatlico so rekli, da lahko jemljem do potrditvenega ultrazvoka in ga postopoma zmanjšujem. UZ sem imela v 8 t in plod je bil velik za 6 t. Utrip je bil prisoten vendar na naslednjim pregledu ga ni več bilo.
Pri tretji nosečnosti sem progesteron (utrogestan 2x na dan) jemala samo do krvnega testa. Rekli so mi da dlje ni potrebno in v tej nosečnosti se je razvila samo gestacijska vrečka brez ploda.
Zanima me, če bi lahko za neuspešne nosečnosti bil vzrok tudi v pomanjkanju progesterona? Kako naj vem, da moje telo tvori dovolj progesterona?
Vem da kar veliko punc tudi pri zamrznjenih zarodkih progesteron jemlje vsaj do potrditvenega UZ, nekatere ga jemljejo že celo pred prenosom, potem pa tudi do 12 t. V UKC Maribor pa so mi predpisali od prenosa pa do krvnega testa potem pa ne več. Tako da prakse so glede tega zelo različne.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovani,
ne morete vedeti koliko progesterona tvori vaše telo in tega tudi ni treba vedeti. Zakaj sta bili nosečnosti neuspešni se ne ve, ugibanje pa ne prinese veliko koristi. Glede na to, da se je to zgodilo “šele” 2x tudi niso indicirane posebne preiskave. Žal se s vsesplošnim predpisovanje progesterona kot bi šlo za čudežno terapijo ustvarja vtis, da je to in samo to problem, pa ni in pravzaprav sploh zelo redko je problem. Zlasti lahko rečemo, da je to morda problem, kadar se menstruacija oziroma krvavitve začnejo pojavljati prej kot 9. dan po ovulaciji. V tem primeru lahko govorimo o skrajšani lutealni fazi ciklusa ali “popustljivem rumenem telescu” (insuficienca korpus luteuma). Vse drugo je bolj ali manj izpeljevanje ukrepov iz tega, pri čemer se izdatno in neutemeljeno pretirava.
Pozdravljeni.
Stara sem 33 let, pred 10 leti (leta 2014/15) sem naravno zanosila in brez težav donosila zdravega otroka.
Zaradi nenapredovanja poroda so mi po vecih urah naredili urgentni carski rez, po katerem je prišlo do vnetja pooperativne rane (kar je skoraj pripeljalo do sepse), zato sem že v porodnišnici prejela antibiotike intravenozno in po 7 dneh zapustila porodnisnico saj so krvni testi pokazali da se okuzba zdravi. Po tem tudi nisem imela nobenih zaznanih zdravstvenih tezav, menstruacijo sem dobila 2 meseca po porodu in je bila redna (sicer daljsa kot prej) brez vmesnih krvavitev. Na pregledu 6 tednov po cr niso ugotovili nic posebnega, naj bi bilo vse vredu.
Štiri leta po cr sva se z možem odločila za drugega otroka, ker pa po enem letu ni prišlo do zanositve sva odšla na zdravljenje neplodnosti. Možev spermiogram je bil bp, vsi moji izvidi kar se tiče hormonov so bili bp. Zaradi suma na istmokelo ob uz so me napotili na histeroskopijo, kjer je bilo vse bp razen najdene široke istmokele in rahlo pordele maternicne sluznice. Histoloski izvid le te je pokazal kronicni nespecificni endometritis.
Po tem sem dobila za zdravljenje doksivibro in po zdravljenju na kontrolnem odvzemu so povedali, da so vnetne celice še prisotne.
Ker so se po histeroskopiji in jemanju doksivibre zacele tezave z nenehnimi vaginalnimi vnetji in izcedki, sem tekom naslednjega leta dni zaradi omenjenih tezav prejemala številne ab kot so amoksiklav in klimicin.
Na še en kontrolni odvzem maternicne sluznice (po tem drugem ki je pokazal da so vnetne celice še prisotne) nisem vec sla, saj sva se z partnerjem odlocila, da drugega otroka ne bova imela.
Po 2 letih od histeroskopije ko so se tezave z vnetji zacele so le te izvenele po spremembi nacina zivljenja, prehrane in jemanju mlecnokislinskih pripravkov.
Osebna ginekologinja me je pa zaradi tezav z vnetji eno leto po histeroskopiji poslala na testiranje za spolno prenosljive okuzbe. Nris noznice za PCR na c.trachomatis, n.gonorrhoeae, m.genitali in t.vaginalis vse negativno.
Od pomladi 2022 do sedaj (december 2024) je bilo vse bp, tudi na rednih brisih pri ginekologu niso odkrili patoloskih bakterij torej vnetij.
Z partnerjem sva vse od prvega poroda leta 2015 do sedaj brez kontracepcije (z metodo pazi in plodni dnevi do 2019 ko se je pojavila zelja po ponovni zanositvi, kasneje brez vsega) in nisem zanosila.
V zacetku leta 2023 (torej leto in pol po histeroskopiji in postavitvi diagnoze kronicni endometritis) sem zbolela za anoreksijo in kot posledico le te sem julija 2023 izgubila menstruacijo, sluznica maternice je bila na uz izjemno tanka. Menstruacijo sem dobila nazaj julija 2024, torej tocno eno leto po izgubi, od takrat sem jo imela redno do novembra.
Decembra 2024 sem ugotovila, da sem noseča (nenačrtovano), torej sem sedaj v 8.tednu nosecnosti. Na prvem pregledu še nisem bila, me pa diagnoza kronicni endometritis in istmokela izjemno skrbita.
Kako je z zanostvijo, nosečnostjo in donositvijo s tako diagnozo?
Na kaj moram biti pozorna, katere preiskave lahko naredim?
Na kaj bi bilo smiselno opozoriti osebno ginekologinjo?
Zahvaljujem se za vaš odgovor, odkar sem izvedela za nosečnost me namreč izjemno skrbi in sem prav paranoična in anksiozna.
Lep pozdrav.