kronični atrofični faringitis
SPOŠTOVANI !
MENE PA ZANIMA ZARADI ČESA SE LAHKO MLADEMU ČLOVEKU (STARA SEM 26 LET) POJAVI KRONIČNI ATROFIČNI FARINGITIS?
NEKAJ SEM SI O TEM ŽE PREBRALA, VENDAR ZDRAVNIKI PRAV VELIKO NE POVEDO, ZATO SE OBRAČAM NA VAS.
KJE SO RAZLOGI ZA TO BOLEZEN ALI JE TO MORDA POVEZANO Z KAKŠNO VIRUSNO INFEKCIJO, BAKTERIJO …?
ALI TA BOLEZEN LAHKO PRIVEDE DO KAKŠNIH RESNIH IN HUDIH BOLEZNI GLEDE NA TO DA NI OZDRAVLJIVA AMPAK LE ZAZDRAVLJIVA?
ALI JE MOGOČE DA SE MI NEKAJ ČASA POJAVLJA PEKOČ OBČUTEK, NATO TIŠČANJE V V SPODNJEM DELU POŽIRALNIKA?
ZANIMA PA ME ŠE TO IN SICER ALI LAHKO OKUŽBA Z HPV, KI POVZROČA PAPILOME GRLA IN KONDILOME TUDI LAHKO POVZROČA TAKŠNE SIMPTOME?
ŽE V NAPREJ SE VAM LEPO ZAHVALJUJEM IN VAS LEPO POZDRAVLJAM.
Spoštovana!
Kronični atrofični faringitis ni v nobeni povezavi z HPV, nastane zaradi stalnega draženja sluznice – lahko je le suh zrak, premalo A ali E vit. ali pa lahko le zaradi tega ker sluznica na ta način odreagira na razne draži. Ni nevarna bolezen, lahko pa je nekoliko nadležen. Samo zaradi tega ne nastane resna bolezen. Pekoč občutek pa je lahko tudi zaradi tega ali pa zaradi želodčne kisline.
LP. drIB.
Pozdravljeni!
Že nekaj časa imam občutek tiščanja v predelu vratu (na mestu sapnika). Pojavlja se skozi ves dan – neprestano, kot da bi me nekaj dušilo. Pregledal me je tudi otorinolaringolog in ni ugotovil konkretnega razloga.
Bi bilo morda to lahko povezano s kroničnim atrofičnim faringitisom? Ali menite, da bi morala opraviti slikanje požiralnika/vratu/sapnika?
Hvala že vnaprej.
Lepo vas pozdravljam!
Vaše težave odgovarjajo diagnozi kronični faringitis.
Če otorinolaringolog ni našel očitnega vzroka bi šlo lahko za posledice refluksa želodčne kisline v žrelo (GERB) ali pa morda za okvaro vratne hrbtenice, ki tudi povzroča take težave.
Pomislite…in se z izbranim zdravnikom dogovorite za nadaljne korake.
lep pozdrav,
Najlepša hvala za vaš odgovor. Sicer pa se mi ta neprijeten občutek tujka v vratu pojavlja že približno 3 mesece. Pogosto imam težave tudi z izločanjem goste sluzi. V tem tednu pa sem občutila tudi, kot da bi me nekaj tiščalo na nebu v ustih.
Menite, da bi lahko poskusila s ph-metrijo, ker tudi ostali zdravniki nič ne ugotovijo, kaj bi bil vzrok za moje težave?
Lep pozdrav!
Sicer pa sem opravila tudi laboratorijske preiskave, vendar niso pokazale, da bi bila to lahko posledica kakšnega vnetja. Je možno, da se kronični faringitis pokaže na ta način? Na kakšen način bi se ga dalo pozdraviti? Če pa gre za GERB, ali obstajajo kakšna zdravila?
Hvala še enkrat in lep pozdrav!