Kronična dishidroza, kortikosteroidi – alergija?
Pozdravljeni! Obračam sem na vas zaradi hudih težav, ki se vlečejo že leta in sem dobesedno obupana, preprosto ne vem več, na koga se obrnit. Zato upam, da mi tukaj podate kakšen koristen nasvet. Da boste razumeli moje težave, jih bom natančno opisala, od samega začetka do danes.
Stara sem 20 let in imam kronične težave s kožo, že več kot 8 let. Vse skupaj se je začelo z vnetjem ušesa, zaradi katerega sem dobila antibiotike, ki so mi sprožili huda glivična vnetja, tako vaginalna kot kožna. Najprej sem imela glivično vnetje le za enim nohtom, ki sem ga uspešno pozdravila (Canesten, dieta brez sladkorja, probiotiki). Nato pa so se mi začela glivična vnetja redno pojavljati na vseh nohtih na rokah. Iz tega so se kmalu razviti kožni izpuščaji, ki so bili na začetku samo med prsti na rokah, kasneje pa so se razširili še na dlani. Diagnoza naj bi bila »dermatitis« in osebna zdravnica mi je takrat predpisala kremo »Diprogenta«. Ker nisem dobila nobenih dodatnih navodil od zdravnice, sem se s kremo mazala redno 2 leti. Krema mi je sicer na začetku zelo pomagala, tako da so izpuščaji povsem izginili, vendar so se čez kakšen teden ponovili, tako da sem jo praktično redno uporabljala. O tem, da so to kortikosteroidi, ki imajo zelo nevarne stranske učinke, nisem vedela nič. Konec koncev sem bila stara komaj 12, 13 let. Ker sem kremo redno uporabljala, se mi je jasno imunski sistem povsem sesul, zaradi česar sem imela tudi stalno herpese, bila zelo utrujena, izčrpana itd.
Ker so se težave ponavljale in še celo poglabljale me je pri 14-ih zdravnica vseeno napotila k dermatologu, ki je postavil diagnozo »palmarna hiperkeratoza ali dishidroza«. Predpisal mi je mazanje z Bepantenom in razkuževanje s 70% alkoholom, kar ni bilo možno, saj me je po alkoholu vse peklo. Zato sem nadaljevala z Diprogento. Izpuščaji pa so se samo širili in širili, o vzroku mi ni povedal nihče nič. Vmes sem večkrat bila pri osebni zdravnici, ki mi ni znala drugače pomagati, kot pa mi dati recept za novo zdravilo – Diprogento. Enkrat sem tudi ponovila obisk pri dermatologu, ki je bil prav tako neuspešen. Sedaj sem približno 1 leto na novi kremi »Afloderm«, ki spet vsebuje kortikosteroide. Izpuščaje imam po celih dlaneh. Izbruhnejo, mažem z Afladermom cca. 2 dni (zjutraj in zvečer, s tankim slojem), potem je mir za cca. 1 teden, nato spet izbruhnejo.
Pred kratkim sem poskusila z alternativo – bioresonanco, ki naj bi bila uspešna pri zdravljenju kožnih izpuščajev. Tam so mi zaznali ogromno alergij (pšenica, mleko + mlečni izdelki, koruza, soja, govedina, svinjina, pira, fruktoza) in pa kandido. Sedaj že par mesecev poskušam z dieto, pri kateri se skušam izogibati vsem omenjenim živilom, na katere naj bi bila alergična. Morda mi dieta res nekoliko pomaga, vendar je problem v tem, da se je grozno težko izogibati vsem omenjenim živilom, zlasti ker sem cele dneve od doma in si obrokov večinoma ne pripravljam sama. Ali menite, da bi prehranske alergije res lahko bile vzrok mojih kožnih težav? Zelo težko mi je namreč vztrajati pri dieti, ker nisem povsem prepričana, ali mi bo to res pomagalo. Naj še omenim, da sem naredila teste tudi pri alergologu, kjer so bili rezultati negativni, vendar mi je terapevtka na bioresonanci rekla, da tisti testi niso zanesljivi.
Kaj menite vi? Kaj naj naredim? Povsem sem že obupana in ne vem več, na koga se naj obrnem, komu naj verjamem. Moja osebna zdravnica me skoraj da noče več videti, ker ne ve, kako naj mi pomaga, prav tako nisem dobila nobene učinkovite pomoči pri dermatologu. Mazati se s kortikosteroidi celo življenje pa najbrž ni dobra rešitev. Že tako ali tako je moj imunski sistem povsem na tleh, da o drugih možnih stranskih učinkih sploh ne razmišljam…
Prosim vas za kakršen koli nasvet, ki bi mi lahko prišel prav! Je še kdo s podobno izkušnjo/težavo? Pripravljena sem poskusiti tudi z alternativo, karkoli, samo da bi mi pomagalo…
Hvala in lep pozdrav!
Pozdravljeni, tudi sama sem imela precejšnje težave z izpuščaji na dlaneh, dermatologinja, pri kateri sem bila samo enkrat, je na hitrico omenila dishidrozo, ne vem, če je bila čisto prepričana, ampak sem potem sama po znakih in izgledu nekako prišla do tega, da je imela prav. Tudi meni je predpisala diprogento, s katero sem se mazala po potrebi, takrat, ko je izbruhnilo vse na dan in srbelo…. Poizkusila sem tudi druge zelo različne kreme, menjavala, mazala, mal pozabila na vse in glej, po nekaj letih sem bila končno brez izpuščajev, da nisem niti dobro vedela, kaj bi mi pomagalo. Edino, kar lahko potrdim, je to, da sem tisti čas, preden so izpuščaji izginili, mazala roke s kremo Tea tree od Justa. Kar nekaj časa ( približno tri leta) sem imela popoln mir, letos na začetku poletja pa so se mi spet v blagi obliki pokazali izpuščajčki, ampak jih zelo uspešno zatrem z omenjeno kremo, tako da se sploh ne razbohotijo, ne srbijo, skratka ni moteče. Zdaj sem prepričana, da mi ta krema pomaga!
Poizkusite še vi, pa mi čez nekaj časa javite, kako deluje pri vas, lahko tudi na mejl [email protected]