Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija kron. rinitis

kron. rinitis

Pozdravljeni,

po preboleli lažji virozi sem kašljala še nekaj mesecev, dobila pa sem tudi ob nekajminutnem naporu občutek stiskanja v grlu oz. zoženje. Čez nos sem brez problema dihala, čez usta pa mi je v grlu piskalo. Poskusila sem s claritinom in ventolinom, pa ni bilo bistvene razlike. Dobila sem napotnico za pulmologa- vse ok, ni alergij, edino malo povišan % eozinofilcev. Metaholinski test glede pljuč v redu, edino pri predzadnji koncentraciji, se mi je začel spet pojavljat ta občutek v grlu, po zadnji pa je bil tak kot pri naporu. Pljučna kapaciteta pa je ostala v redu. Po berodualu je občutek izvenel precej hitro. Zdravnik me je poslal na ORL- ugotovil je, da imam na enem del požiralnika granulacijo in dobila sem za 14 tednov Nillar (drugače nimam posebnih težav z želodcem), glasilke so sicer bile v eni tretjini rahlo vnete, drugače lepe, čudi me pa kronični rinitis. Nisem pogosto prehlajena, kar tako mi tudi ne teče iz nosu, mogoče pozimi, na prehodu iz hladnega v topel prostor. Imam pa res že dolgo občutek, da mi sluz teče v žrelo. Vedno sem moram nekaj odkašljevati in sem hripava, moti me pri petju, saj ne morem zaupati glasu, da bo čist in bo zdržal do konca, zlasti pri višinah. Zdaj sem končala z enomesečno terapijo z Mommoxom in imam samo občasno občutek, da mi pride v nos več zraka.

Kaj so še vzroki kron. rinitisa? Je možno da sem vseeno na kaj alergična, pa kožni testi niso pokazali? Bi morala nadaljevati terapijo z Mommoxom? Kaj pa tole tiščanje v grlu? ORL mi je rekel, da pač enim grlo tako oteče in da se ne da nič narediti. Umrla da zaradi tega ne bom.

Ko te zdravnik malo preseneti z ugotovitvami in ti pove dva stavka in reče nasvidenje, se težko spomnim kakega zame pomembnega vprašanja. Zato najlepša hvala, za čas, ki si ga boste vzeli za odgovor 🙂

lp

Spoštovani,

vnetje sluznice po preboleli virozi lahko kar traja in traja do 6 tednov. To imenujemo “akutni postvirusni rinosinuzitis” Nosni glukokortikoidi so ustrezno zdravljenje.

Pri vas gre tudi za izrazit refluks s posledičnimi spremembami v zadnjem delu grla; poleg ukrepov za zmanjšanje izločanja kisline (redna in zdrava prehrana, nič sladkarij, kave, začinjenih jedi, 3 ure pred spanjem ne jejte) tudi omejite glasovne napore do umiritve vnetja.

Če težav ne bo konec, pojdite ponovno na pregled.

Lep pozdrav,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close