Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija krompir

krompir

NAšega 6-mesečnega alergika (uradna medicina – zaenkrat le jajčni beljak, bioresonanca – mleko, soja, oreščki, gluten, pšenica, …) smo začeli počasi spoznavati z gosto prehrano. Poizkusili smo najprej kuhano sadje (jabolko, hruška), potem surovo sadje, prejšnji teden pa smo prešli na zelenjavo in sicer najprej bučke. Do tu je bilo vse OK, včeraj pa sem med bučko dodala še krompir. Že ponoči se je zbujal nekoliko pogosteje kot navadno, danes je bil razdražljiv in kakal je popolnoma zeleno! O izpuščajih sicer ni niti sledu, zato sem nekoliko zbegana. Je možno, da je blato zeleno od alergijske reakcije na krompir?
Groza me je nadaljnjega preizkušanja hrane, saj sem upala, da vsaj s tisto, ki jo jaz lahko jem brez posledic pri njemu, ne bo težav. Zdej pa sploh ne vem več, kako nadaljevat. Kako ste starši alergičnih dojenčkov postopali z gosto hrano? Vesela bom kakršnegakoli nasveta. HVala!

Zeleno blato je lahko znak alergije.

Tudi sama sem pred enim letom z muko uvajala hčerki gosto hrano. Kako? Še sama ne vem. Pikasta je bila kar naprej, zato kljub natančnemu dnevniku, ki sem ga vodila, nisem mogla preveč točno ugotavljati, kaj ji škodi in kaj ne. Držala sem se zdravniške diete in bioresonančne diete, izogibala sem se še vsej hrani, pri kateri sem samo zaslutila, da mogoče ni v redu. Prepovedanih stvari je bilo tako res veliko! Tako recimo skoraj eno leto nisem jedla riža, ker sem imela občutek, da je po njem vedno pikasta, čeprav so se mi na pediatrični zdravniki posmehovali (!), ker riž res ni tako pogosto alergen.

Kljub vsem tem težavam pa lahko rečem, da smo prišli na zeleno vejo. Hčerko sem veliko dojila in jo še danes, pri letu in pol, čeprav je to zdaj že tista starost, ko marsikateri zdravnik že malo debelo pogleda, kaj se vendar grem. Celo alergologinja na pediatrični mi je vsiljevala Pregomin, ker enkrat bom pa kao res morala nehat dojit. Ko se nisem dala, je priznala, da je dojenje sicer res najboljše, vendar… Prepričana sem, da je tudi dojenje veliko pripomoglo k temu, da si je hčerkih imunski sistem močno opomogel (poleg alergij je imela tudi premalo IgG in IgA-jev, zdaj je veliko bolje). Skratka, pred enim letom ni bilo centimetra na njeni koži, ki ne bi bil pikast, vnet, razpraskan, rdeč, danes pa je večino časa videti kot povsem zdrav otrok. Ob dieti, negi in poštenem “kompliciranju”, kot to marsikdo vidi. In dojenju, seveda.

Malo sem zašla. SKratka, uvajanje goste hrane je res lahko prava grozljivka in projekt, pri katerem imaš veš čas občutek, da izgubljaš, da ne moreš narediti nič prav. Vendar se je pri nas dobro izteklo, počasi počasi se je hčerina koža umirjala in tako sem tudi vedno lažje opazovala reakcije.

Veliko sreče!

Hvala, JAcqueline!
Ja, očitno je pred nami zdej res en zahteven projekt z uvajanjem goste hrane. Groza me je, da bi najraje kar odlašala z njim, pa vidim, da ima mali veliko željo po drugi hrani, po drugi strani si tudi težko predstavljam, da ga tudi čez par mesecev ne bi mogla pustiti komu drugemu za več kot dve uri. Doji se namreč na dve uri, črpanje pa mi nikakor ne gre od rok. Poleg tega nekje na tihem upam, da se bo potem znal tudi čez dan dovolj nasititi in ne bo imel potrebe po treh do štirih nočnih podojih, ki mi postajajo prava muka.
Upanje ni greh, kaj ne….
Mi lahko poveš, po kolikem času si začela poskušati tudi z (dovoljenimi) žitaricami? In kako – res samo po eno žličko na dan?
Pa še nekaj – je zeleno blato lahko znak alergijske reakcije tudi če zraven ni sledu o izpuščajih?
Hvala za tvoj čas in lep dan!

Glede nočnih podojev te ne morem nič kaj potolažiti, naša mala se trenutno pri letu in pol še vedno doji ponoči v povprečju na tri ure… Ampak sem se navadila – se priklopi, malo popije, se obrne okrog in spiva dalje (seveda spi pri meni, tako se jaz maksimalno naspim). Dojenje je bilo v času, ko je imela res katastrofalno kožo, edino sredstvo proti srbenju in za uspavanje, ni je pomirilo čisto nič drugega. In tako se je verjetno še bolj navadila na tele nočne priboljške. In tudi še zdaj pridejo kakšni “rukerji” – rastejo zobje ali pa jo kaj spet srbi, in sem vedno znova vesela, da dojim. Da ne rečem, kako mi je po eni strani lažje, če je bolna in noče nič jesti, pa vem, da vsaj mojega mleka nekaj dobi…

Z žitaricami brez glutena sem začela nekako okrog 8., 9. meseca – pri nas je prišla v poštev v glavnem koruza (riža nisva jedli do pred kratkim), ajde ni nikoli kaj preveč marala, proso pa sem imela nekaj časa na sumu, da ji ne ustreza. Gluten, se pravi pšenico in ostalo, pa sem zelo zelo previdno uvajala šele nekje okrog 11., 12. meseca. Do takrat je mala živela praktično od koruze (polenta, koruzna moka), jabolk in mojega mleka 🙂

Glede načina uvajanja je res najbolje, da si previdna in se držiš zdravniških navodil – po malo, ena stvar na teden, nova stvar zjutraj, ne zvečer… Kako sem bila jaz včasih jezna nase, ko sem pozabila in ji dala dve novi stvari v roku parih dni, potem se je pojavilo kaj na koži, pa nisem vedela od česa… In je bilo treba začeti spet od začetka.

Glede zelenega blata v kombinaciji z izpuščaji pa ti ne bi vedela povedati (se pravi, če je možno, da na eno živilo reagira na en način, na drugo pa na drug). Naša mala je prve mesece življenja imela strašne prebavne težave, potem pa se je to prevesilo v izpuščaje, krči in zeleno kakanje pa je minilo. Je pa res, da še vedno kar precej prdi (če jo primerjam s starejši hčerko, ki ni alergična in ni nikoli prdela).

Drži se in lep pozdrav!

Zeleno blato je res pokazatelj alergije. Pa ti? Si prepričana, da je to od krompirja ali si mogoče nevede ti kaj zaužila? Pri meni se je poznala vsaka napaka, če sem npr. jedla drugje in nisem bila prepričana, kako so hrano pripravili. Še vedno dojim, otroku je z BICOMOM res boljše, se pa oba zelo paziva. Moj nasvet glede hrane: začni s korenčkom in ga postopoma kombiniraj z ostalo zelenjavo. Ko se boš odločila za žitarice, ti svetujem riževe kosmiče, ki jih pripraviš s Pregominom. Ker je otrok že toliko star, da bo kmalu želel žvečiti (zobki), mu namesto kruha ponudi korenček ali riževe oblate. Naš sonček jih obožuje, a ga je treba paziti, da se mu kaj ne zatakne. Riž se hitro topi in običajno poje kar pol oblata. Če kam greste in mu ne moreš pripraviti hrane, je najbolje kupiti kaj od Hippa, kar je za alergike (korenček, jabolko s hruško…) – je označeno z zelenim A.
Pab veliko uspeha!

Kenga, hvala za vse nasvete!
Moram priznat, da sem s svojo dieto že zelo pošteno zverzirana in dobro vem, kdaj sem ga mogoče kje polomila – se pregrešila. Tokrat se sigurno nisem. Ven sploh ne hodim več jest, če pa gremo h komu na obisk, mi ne preostane drugega, kot prinest si kaj za pod zob s sabo. S krompirjem bom čez čas sigurno spet poskusila, pa bomo vidli.
Zobk še nimamo, ampak riževe oblate z veseljem “žvečimo”. Zahoče se mu jih, ker mene skozi vidi, kako jih žvečim, pa še paše mu za masažo dlesni.
Katere riževe kosmiče pa mi svetuješ?
Lp!

New Report

Close