Najdi forum

Spomladi sem posadila ta rdeč krompir, pa sem opazila, ko sem ga en mal odkopala, da imajo gomolji že nove poganjke. Ne vem kaj naj naredim. Odcvetel je že, ali naj ga že sedaj izkopljem, pa te poganjke potržem, ali naj še nekaj časa počakam.

Mi lahko kdo pomaga z nasvetom?

lp

Za kakšne poganke gre. Ne razumem. Pustite ga v zemlji, sedaj dela v debelino.

Iz očes na novem krompirju poganjajo taki poganjki kot pri starem krompirju spomladi. Nekateri so nekje pol cm dolgi, kakšni pa tudi tri cm. Niso na vsakem krompirju. Ko bom skopala ta krompir ali naj te poganjke odstranim? Če pustim krompir še v zemlji, po moji presoji, bodo tudi poganjki daljši in ali s tem slabijo krompir.

lp

Pusti ga naj raste. Za junijsko kopanje posadi drugič jano, kersnik, maris bard ali kakšno drugo zgodnjo sorto.
LP in dober pridelek ti želim.

Res ne razumem, kakšne poganjke ima. To verjetnoni kalček. Mogoče so niti, kjer nastavlja nove krompirčke. Če je steblo še zeleno in pravkar odcvetelo, ga še ne koplji, razen za sproti pojest, saj zdaj dela v debelino. Krompir se izkopava, ko je steblo orumenelo, suho, to je nekje avgusta. (pri nas, na Obali)

Sušne razmere z visokimi temperaturami povzročijo, da začnejo iz očes krompirjevih gomoljev poganjati stoloni in se tvorijo novi gomolji. To stanje lahko poslabša tudi pregnojenost z dušikom. Če si posadila zgodnjo sorto, je tako ali tako že dozorela in jo lahko izkoplješ. S čakanjem se samo slabša kvaliteta gomoljev.

New Report

Close