Kri v blatu
Pozdravljeni!
Sem bolj nova na tem forumu, čeprav ga redno prebiram, saj je pred skoraj 1 letom bil operiran oče zaradi raka na mehurju. Po operaciji ni potrboval nobene terapije, zdaj mora pa skozi vrsto pregledov tudi zaradi drugih težav (sladkorna, srce..). Prejšnji teden je opravil UZ trebuha, kjer je bilo vse bp. Zdaj pa 3 dni opaža bolj krvavo blato in me zanima, ali je možno, da bi se mu bolezen razširila na črevesje in ali bi se to videlo na UZ. Res pa je, da popije kar precej soka rdeče pese. Smo kar zaskrbljeni in glede na vse težave, vedno pomislimo na kakšno najmanj prijetno stvar.
Vsakršnega odgovora bom zelo vesela, obenem pa v letošnjem letu želim vsem sreče in predvsem zdravja ter pozitivnih misli!
Spoštovani.
Na ultrazvoku trebuha se gledajo predvsem jetra, trebušne bezgavke, slinavka, ledvica in nadledvičnici, če je kaj proste tekočine, …. Votlih organov se ne vidi dobro, da bi se lahko opravljala dobra diagnostika. Predvsem sta to želodec in celotno črevesje. Želodec se pregleda z preiskavo, ki se imenuje gastroskopija, črevesje (debelo) pa s kolonoskopijo.
Oče ima verjetno že zdravnika na OI, na katerega bi svetovala naj se obrne v primeru težav.
Oče se lahko v prvi vrsti obrne tudi na lečečega osebnega zdravnika, ki lahko že on s pregledom končnega dela črevesja pogleda in pretipa, če ne gre morebiti za hemeroide, fisuro ali podobno. To lahko naredijo tudi na OI.
Navadno je čakalna doba za kolonoskopijo precej dolga, zato je verjetno res dobro, da se oče obrne na zdravnika na OI, ki ga lahko napoti na nadaljne preiskave zelo hitro in prednostno. Vsi vemo, da je čakanje najtežje. Seveda so osnovne preiskave krvi in urina nujne, kakor tudi tumorski markerji.
Lp
Najlepša hvala za informacije.
Oče sicer še nima zdravnika na OI, ker po operaciji ni imel nadaljnih terapij. Tako, da bo verjetno res najboljše, da se obrne na osebnega zdravnika, ima pa drug teden tako pregled na urološki in verjetno ga bodo, če bi bilo karkoli narobe, najbrž oni usmerili naprej.
Prijeten sončni dan želim!
Prosim, kolikšna je možnost okrevanja pri bolniku z rakom debelega črevesa?
Mojemu očetu so včeraj odkrili polip? (11cm) in bo po opravljenem CTju moral na OI.
V čet. je bil sprejet v bolnišnico in je dobil transfuzijo, ker je imel “premalo” krvi. Opravili so UZ, gastroskopijo, kolonoskopijo.
Predvsem pa moti, da ne govorijo z njim jasno, čeprav se zaveda resnosti bolezni. Mi lahko na kratko poveste, kako poteka operacija in kaj sledi, prosim.
Oče je v zadnjih mesecih precej shujšal in je kar naprej hodil na blato in je imel krvavitve. Je že zelo resno, kajne?
Se zahvaljujem in vas pozdravljam. brigita
Brigita,
razumem vašo zaskrbljenost, vendar se mi zdi nekako preuranjena. Upam, da se pri svojem sklepanju ne motim. Če so očetu šele včeraj odkrili polip, danes verjetno ne morete vedeti, da je gre za raka, saj ni mogla biti tako hitro narejena histološka preiskava, četudi so morda pri kolonoskopiji odščipnili vzorec. Mislim, da od tod izhaja nejasnost zdravnikov. Polipi so izrastki na sluznici (žlezaste novotvorbe), ki sami po sebi niso nevarni, vendar se izjemno pogosto lahko se spremenijo v raka, zato se jih odstranjuje. Velik polip lahko povzroča krvavitve, krče, bolečine v trebuhu, hudo zaprtost, lahko celo zaporo črevesa. Bojim se, da boste prave odgovore na svoje vprašanje lahko dobili šele po operaciji. Do takrat pa upajte na vse najboljše in nikar ne obupavajte v naprej ter v to prepričajte tudi očeta.
Brigita,
Žal mi je, če je stanje takšno kot pišete. V primeru odkritih metastaz v taskšnem obsegu je situacija res izjemno resna. Na OI bodo zdravniki preverili dejanski stadij bolezni. Načrt zdravljenja bo poleg tega odvisen tudi od očetovega splošnega zdravstvenega stanja in starosti. Poleg kirurškega se zdravljenje se sestoji tudi iz obsevanja, sistemskega zdravljenja s kemoterapijo, v določenih primerih pa tudi bioloških zdravil.
Da boste bolj spoznali to bolezen priporočam, da preberete knjižico na spodnji povezavi in se na OI skušate čimbolj odkrito in podrobno pogovoriti z zdravnikom, ki bo zdravil vašega očeta. Najboljše je, da si vprašanja pripravite v naprej v obliki beleške.