Pozdravljeni, stara sem 25 let. Pred enim letom sem rodila (še dojim), večer pred porodom so se mi pojavili hemoroidi kateri so bili zelo boleči, na blatu je bila prisotna krvavitev, ampak na zunaj ni bilo nič videti, ko sem to omenila v porodnišnici mi je zdravnik na viziti rekel da nimam hemoroidov in da imam bolečine od poroda. Ker ne maram biti sitna sem to pač sprejela, problem je v tem da se mi od poroda dalje vsake toliko težave ponovijo, občasno imam velike bolečine v trebuhu, me »šravfa« in poti od bolečin, ko grem zaporedno nekaj krat v uri na blato in se črevo očisti gredo bolečine mimo in se počutim dobro. Vsake toliko časa pa opazim svežo kri na blatu in na papirju ko obrišem zadnjik, problem je v tem da ne vem ali bi lahko bili to hemoroidi kateri se ranijo oziroma razdražijo, ko grem večkrat na blato v istem dnevu ali bi lahko bilo kaj drugega? Na zunaj ni videti nič, če si poskusim potipati noter s prstom pa čutim blizu vhoda v zadnjik ostro bolečino, bi bili to hemoroidi? Stanje krvavitev se po par dneh mazanja z ognjičevo kremo (jo dam tudi noter) umiri. Sicer vedno odvajam mehko blato, povprečno 2-3x na dan, težav z zaprtostjo načeloma nimam. Ne vem pa ali so to res hemoroidi ali ne, ker mama pravi da hemoroidi močno bolijo, mene pa ne boli tako zelo, čutim en pritisk ko grem na blato in zatem se pojavi krvavitev. Krvavitev opažam približno en teden potem se stanje umiri, sedaj je bilo nekje 3 mesece ok ta teden pa so se težave spet pojavile. Poleg tega pa imam še en drug problem ampak ne vem če bi lahko bilo povezano, povišanje telesne teže- kilogramov od nosečnosti ne morem nikakor spraviti dol, niti s spremembo hranjenja, jem veliko manj ampak kilogrami se kar nočejo zgubiti..
In ne vem če je povezano in normalno ampak od poroda do sedaj sem dobila samo 3 menstruacije, običajno sem imela ciklus na nekje 30 dni, sedaj pa dobim menstruacijo potem ni 2 meseca nič, pa jo dobim spet.. Verjetno se lahko še urejajo hormoni, ampak mi je vseeno čudno ker je bil to moj drugi porod, po prvem sem menstruacijo dobila kljub polnemu dojenju takoj po čišči in je bila redna.
Prosim vas za kakšen nasvet, ne bi rada letela h zdravniku brez potrebe, sem pa imela po porodu že pregledan hemoglobin in ščitnične hormone, ker sem nekje 2 meseca po porodu bila zelo omotična ampak so bili izvidi bp, zdravnica je to predpisala utrujenosti in me povprašala o poporodni depresiji, katero je izključila.
Pozdravljeni.
Krvavitev iz danke je po porodu največkrat posledica povečanih notranjih hemoroidov. Med nosečnostjo se zaradi povišanega tlaka hemoroidi povečajo in lahko krvavijo. Ker so notranji jih ne vidite, bolijo lahko občasno ali pa tudi ne. Če bo krvavitev vztrajala, svetujem pregled pri proktologu, ki lahko povečane vozle operira. Pomaga sicer tudi uporaba določenih mazil in redno odvajanje mehkega blata. Težava s prekomerno telesno težo se bo rešila, ko boste imeli več časa zase in se boste lahko več posvečali rekreaciji. Morebitne hormonske motnje pa težko komentiram, predlagam pregled pri ginekologu.
LP