kreme
v prejšnjih temah je dosti govora tudi o zdravilih in kozmetiki pri AD.
Sama imam krasne izkušnje z Eucerinom. Pa sem dobila v roke kremo Avene Trixera, ki je tudi namenjena atopični koži in seveda najprej pogledala sestavine. Zato sem se spomnila, da Eucerin verjetno ni najbolj primeren pri alergiji na KML, ker vsebuje mlečno kislino. Avene pa vsebuje izvlečke kokosa in soje, zato verjetno ne pride v poštev pri teh a. Ali pa Linola, ki je super krema, vendar ne pri a. na arašide, ker vsebuje arašidovo maslo. Preverjeno poslabša stanje pri a. na arašide.
Tole je moje laično mnenje. Če se motim, prosim, strokovnjaki, popravite.
Kadar kupujem kakšno novo stvar, recimo kopel, za našo atopičarko, prosim farmacevtko (ki me itak že pozna :-)), da preveri sestavine. Če sama ni čisto prepričana, pokliče zastopnico, pri kateri kupuje tisti izdelek, da smo res vsi čisto mirni, da ne bomo male kopali recimo v arašidovem olju ali kaj takega.
Glede mlečne kisline pa nisem čisto prepričana, če je res iz mleka. Če ima kaj veze recimo z mlečno kislino, ki nastaja v mišicah (ljudi, ne krav :-), potem ni panike. Gre pač samo za tako poimenovanje. Saj vsako mleko tudi še ni kravje mleko.