Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Kreatin in proteini za mlade

Kreatin in proteini za mlade

Pozdravljeni,

Bližam se 15. letu in me zanima, če bi lahko začel jemati proteine in kreatin?
Treniram MMA (mešane borilne veščine) in treningi so zelo naporni, poleg tega pa se tečem in včasih pa zaidem tudi v fitnes. Prehranska dodatka bi jemal samo po treningu in to bolj razredčen napitek, kot je predpisano.

Kaj menite?

Spoštovani!

Nedvomno dandanes vrhunski šport postaja vse bolj ekstremna dejavnost tudi otrok in mladostnikov. Napori v procesu treninga in na tekmovanjih se povečujejo in se vedno bolj približujejo mejnim obremenitvam.

Sam proces treniranja je v večini primerov naravnan tako, da dejansko velikokrat presega trenutno sposobnost mišic oz. organizma.

Organizem se odzove tako, da se poskuša adaptirati na to obremenitev.
Seveda je eden od pogojev za uspešno adaptacijo in hitro regeneracijo mišic pri kratkorajnih ekstremnih obremenitvah tudi razpoložljivost ustreznih aminokislin oziroma proteinov ter kreatin fosfata v samih mišicah.

Glede na zahtevnost obrememnitev v vašem primeru, vsekakor menim, da lahko posežete po uporabi določenih prehranskih dodatkov, vendar vam svetujem da se pred izbiro ustreznih, dobro posvetujete bodisi z zdravnikom, v kolikor ga imate v klubu kjer trenirate, ali pa s strokovnjakom za športno prehrano.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close