Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija KRCKI IN NAPENJANJE

KRCKI IN NAPENJANJE

Spostovana,

imamo nekaj tezav s prebavo pa ne vem ali je to normalno, zato bi zastavila nekaj vprasanj.
– mislim, da pri dojenju nas malcek pozre velike kolicine zraka, kar se slisi, kot glasno klokotanje ob poziranju. Po dojenju imamo tezave s podiranjem kupcka in ob tem, ko podiramo kupcka ponavadi tudi veliko punka (vetrovi). Ali je to normalno.
– Kljub temu, da vedno vztrajamo pri tem, da poderemo kupcka pa se vedno po obroku kar nekaj izbruhne. In ga med spanjem crvinci po trebuhu. Ob tem ne joka se pa neprestano napenja in stoka, tudi v spanju.
– Krci, kot jih opisujejo (zaripel obrazek in krik v intervalih) se pojavljajo popoldan in zvecer okoli 17ih in okoli 22ih). Kaj torej pomeni ostalo zvijanje in stokanje ali so to tudi krci? Kako mu lahko pmagam. Dobila sem kapljice Mycolin iz italije, kjer pise 20 kapljic po obroku 3-4 krat dnevno. Ali slucajno poznate te kapljice?
– Stalno pazim na hrano je pa res, da vcasih prizgem kaksno cigareto. Pred nosecnostjo sem bila strastna kadilka vendar sem v nosecnosti omejila kajenje na 3-5 cigaret dnevno. Ker sem po porodu veliko sama in v kar mocni “depresiji” je bila edina varianta da se pomirim cigareta saj sva v nasprotnem primeru jokala oba.

Lp.

Teja

Pozdravljeni, Teja,
vse, kar ste napisali, je normalno prisotno pri dojenčkih, pri nekaterih bolj, pri drugih manj. Krči pač so, zrak pač požirajo med dojenjem, kupčke je treba podirati.
Ogledala sem si nekaj tujih spletnih strani o tem Mycolinu. Kakšnih pravih informacij o zdravilu sicer nisem našla (kaj točno vsebuje), pač pa ogromno popolnoma enakih vprašanj o krčih v trebuhu, polivanju, kolcanju, zaprtosti in uporabi raznih kapljic, med drugim ta Mycolin kar hvalijo. Sicer to ni ravno tolažba, ampak s tem problemom se srečujejo VSI otroci, naši, ameriški, kandaski, francoski, vsi. Forumi rujih držav so polni enakih skrbi, kot naši 🙂
Prepišite, prosim, kaj vsebujejo te kapljice.

Ja, če ne morete opustiti kajenja, je vsekakor bolje, da si privoščite dve do tri dnevno, kot pa živčnost in napetost. Seveda ne pri otroku.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Žal je samo v Italjanščini:
acido citrico monoidrato, sodio citrato, metilidrossipropilcellulosa, carbossipolimetilene, saccarina, sodio benzoato, acido sorbico, sodio bicarbonato, essenza di lampone, essenza concentrata di vaniglia, acqua depurata.

Meni se zdi ful ene kemije. Piše da se dozira 20 kapljic po obroku 3-4x dnevno. Kaj storiti, ker otrok po obroku poliva in bi verjetno izpljunil tudi kapljice. Včeraj sem mu dala prvič, kar po majhni žlički in se je zelo kislo nakremžil, ni mu bilo všeč. Kolegica je svojem malčku primešala k mleku jaz pa tega pri dojenju ne morem.

Ali imate kakšne informacije o čajih, ki bi tudi lajšali krčke? Ali se mu lahko pripravi kar BEBE čaj in kako, ker je v vrečkah? Vrečko namočiš za manj časa ali kar po navodilih? Nekateri pohvalijo Hipp instant čaj v modri dozi, kaj vest o njem?

Najlepša hvala za vaše komentarje in odgovore.

Lp.

Teja

Pozdravljeni, Teja,
ej, tudi meni se to zdi čista kemija. Naše protivetrovne kapljice so večinoma narejena iz zdravilnih zelišč, ki so v stoletjih izkazala svoj zdravilni učinek. Težko vam rečem karkoli. Jaz bi svojemu raje dala kakšne zeliščne.
Teh čajčkov in sirupov je ogromno.
Plantex čaj:

Bebe čaj:
Sab simplex: te me spominjajo na vaše italijanske!
Sirup proti krčem:

Najboljši pa je odgovor: ko končno najdete kapljice, sirup ali čaj, ki deluje, krči sami od sebe izginejo (tam do 4. meseca) 🙂

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Najlepša hvala za vse informacije. Izvedela sem tudi za neke kapljice, ki jih izdelujejo sami v lekarni v Doborvi pri ljubljani. Tudi nekaj naravnega iz eteričnih olji. Baje pomaga. Pa bomo najprej poskusili s tem.

Vprašala pa bi še nekaj glede dojenja.
Naš fantek se doji 7-8x dnevno po 7-10 min enkrat na eni in drugič na drugi dojki. Ne vem ali poje zadosti. Babica je rekla, da če je v 12 dneh pridobil 0,5 kg in po obroku spi 3-4 ure sigurno poje dovolj.
Mene pa zmede to da po sedmih minutah dojenja podre kupček in še vedno išče in sesa vse živo (rokice, plenico, mojo roko oz. tisto kar je pri roki). V tem primeru ne vem ali je še lačen ali ima samo izarzit sesalni refleks. Če mi dam dudiko in ga malo zazibljem pa v večini primerov zaspi. Včasih ga vseeno še 1x pristavim v večini primerov po drugem podiranju kupčka kar nekaj izbruhne. Babica pravi, da zato ker je pojedel preveč in višek izbruha.

Glede na to, da moje psi niso več tako trde, kot so bile prve dni ali to pomeni, da je manj mleka?

Lp.

Teja

Draga Teja, če tako lepo napreduje, gotovo poje dovolj.
Ker pa je sesalec, mu to nudi neizmerno ugodje. Kar dajte mu dudico, s katero še malo posesa in zaspi. Bolje, kot da sesa ročico ali prstke!
Trdnost dojke nima nič s količino mleka. Le v prveih nekaj tednih imate trde prsi zaradi zastoja in naviranja mleka. Potem pa nič več, ampak teče pa super in vedno ga je dovolj.

Nič skrbet,
lp
Tanč

Spoštovana,

našega malčka kar naprej šravfa po trebuščku. Mislim, da to niso kolike saj pri opisu le teh pravijo, da se pojavljajo predvsem v večernih urah mi pa opažamo to napenjanje (niti ne tipični krči) kar skozi cel dan. Predvsem 1-1,5 ure po dojenju.

Mislim, da je to predvsem rezultat požiranja zraka med dojenjem. Kupčka podirava 2x a ni nič bolje. Ali mislite, da bi pri pitju s flaške požrl manj zraka?

Ne vem več kako mu pomagati, nobeno masiranje, nošenje, telovadba ne pomagata.

LP.

Obupana Mami

Spoštovana Teja,
dejansko so krči res običajno razporejeni tako nenako proti večeru, lahko pa se pojavljajo po vsakem hranjenju. Prav ste ugotovili, da poskušajta dobro podirati kupčke. Ali potem, po 1-1,5 urah po hranjenju, ko začne zvijanje po trebuščku, podre še kakšen kupček?
Seveda pa dolgotrajnejše zvijanje in krčenje po trebuščku pomeni tudi še kaj drugega (pa vas ne bi preveč obremenjevala, kajti potem mamice vidijo v vsaki pikici alergijo, v vsaki driski črevesno bolezen …). Vi samo opazujte, če bi se tole krčenje nadaljevalo, otrok bi morda zavračal dojenje, pa morda ne bi dobro napredoval na telesni teži, opozorite pediatra na težave.
Po steklenički bi lahko požrl manj zraka, odvisno od velikosti luknjice oz. od tega, kateri starosti je steklenička namenjena in če ima povratni ventil (sodobne ga imajo vse). Vsekakor pa ima dojenje prednost. Hranjenje po steklenički ni ravno v redu, če se dobro dojita.

Torej, kakšen teden zadevo še opazujte, potem pa le na posvet.

lp
Tanč

Na dan popijem kar nekaj mleka in vsaj 1/2l navadnega jogurta. Kako hitro bi opazila razliko, če to dvoje izločim iz prehrane. Slišala sem sicer, da so otroci pogosto alergični na kravje mleko.

Kupčka po 1-1,5 ure včasih podre in potem zaleže ampak to je le redko kdaj.

Lp.

Teja

Po približno 2 tednih bi moralo biti bolje. Nekatere mamice povedo, da je izboljšanje po ukinitvi mleka tudi v 5-6 dneh. Le koža (če bi imel izpuščaj) se dlje časa postavlja v zdravo stanje.
Mislim, da bi poskusili ukiniti mleko, napenjanje je lahko prisotno pri alergijah na kravje mleko. Gre pa tudi za nezrelost črevesne sluznice in encimov, pa je to napenjanje tudi sicer pogosto, brez alergije.

Saj bo, boste videli, mimogrede bo dete staro 3, 4 mesece in vse bo minilo.

lp
Tanč

No pa imamo spet novo težavo. In sicer je danes že tretji dan, ko ne kakamo. Ali je mogoče, da ga zapirajo kapljice proti krčem s sestavinami eteričnih olj janeža, kumine in komarčka?

Kako lahko našemu malčku pomagamo, da bo kakal saj se non stop trudi, punka in napenja pa ne gre in ne gre. V vašem forumu sem zasledila, da mu lahko damo sladke kamilice ali naj prej poskusimo s prekuhano vodo? Ne vem kaj se pri starosti 23 dni lahko ponudi malčku, ki je polno dojen in mu ne dodajamo nič.

Vsakič, ko se previjamo ga odvijam, kot novoletno darilo ali bo v planički kaj ali ne. Koliko časa lahko zaprtje traja, preden obiščemo zravnika?

Hvala,

Teja & Vid

Draga Teja,
glede na to, da je od vprašanja minilo že 5 dni, predvidevam, da ste težavo že rešili.
lp
Tanč

Draga Teja. Naš fantek je sicer star (že) 14 mesecev vendar se še dobro spomnim tega obdobja napenjanja in punkanja in črvičenja. Tvoja zgodba zelo spominja na našo. Nikoli ni imel izrazitih kolik, črvičilo in napenjalo ga je kar čez cel dan po malo, včasih bolj včasih manj. ne glede na to kar sem pojedla ali pila. Ampak mine. Tudi jaz sem kedaj kakšnega prižgala, ker sem bila depresivna in živčna in vseskozi sama. Včasih se mi je zdelo, da ga po cigaretu šraufa. Mi smo uporabljali vetrovne kapljice koroških lekarn. Sicer so sladke vendar so mu ustrezale. Najbolj je vžgalo, če sem mu par kapljic kar na dudo stisnila (čeprav vem, da bi me kdo zaradi tega karal) ampak pri otrocih je pač tako, da se na pravila včasih treba kar lepo požvižgati. To ga je zelo pomirilo in je dostikrat zaspal. Poznam veliko mamic, ki uporablja isto foro. Veliko sem ga tudi na roki prenosila, ko je bilo res hudo, tako da mi je s trebuhom ležal na njej, jaz pa sem ga po ritki “tolkla”, tako je še velikokrat izpahnil zrak ter se “izpunkal”. Saj vem, pravijo, hitro bodo 4 meseci okoli in bo minlo ampak ko si neprespan in utrujen, se do takrat lahko zdi cela večnost. No, vsaj meni se je dostikrat zdelo, da čas nikamor ne gre.

Pa še nekaj: če le imaš možnost, ga kdaj komu za kako urco ali dve zaupaj, potem ko se naje. Naš je takrat skoraj vedno spal kot polh, po 3 ure skupaj. Se mi zdi, da še v spanju vohajo mamico in mleko. Pa tudi tebi bo dobro delo.

Želim vama veliko lepih trenutkov ter čim manj napenjanja.

Hvala Maj05,
za vzpodbudne besede, zelo lepo ste napisali.

lp
Tanč

New Report

Close