Krči že nekaj dni pred M
Spoštovani
Že nekaj mesecev opažam, da se mi že na 25. ali 26. dan cikla (ki je dolg 28 dni) pojavijo blagi menstrualni krči. Rada bi zanosila in itak vsak mesec upam da bo, pa že nekaj dni preden dobim M, že vem, da jo bom dobila, saj krči to oznanjajo. Ta mesec je bil ovulacijski test pozitiven na 15. dan, danes je 25. dan in že od včeraj zvečer čutim krče. Skratka, zanima me, če tile krči vedno naznanjajo M ali v kakšnih primerih to pomeni tudi zanositev?
Pa tudi (ne vem, če je moje laično razmišljanje pravilno), če sem recimo imela ta mesec O na 16. ali 17.dan, danes pa je 25.dan je to tudi premalo dni za vgnezditev, pri meni se pa že vse pripravlja na M. Ne vem, če je to kaka informacija v tem primeru: jemljem prometrium, pa tudi endometriozo so mi odstranili. Ali ti krči pred M kakorkoli nakazujejo na ponavljajočo se endometriozo?
Glede prometriuma pa še eno vprašanje: ta mesec sem ga začela jemati 20. dan pa me zanima, koliko dni naj ga jemljem .
Hvala.
Lep dan.
Spoštovani,
glede krčev ne vem, če kaj pomenijo. Krvavitve vsekakor pred 9. dnem po ovulaciji nimate, torej to ni problem kar zadeva zanositev. Prometrium uporabljajte toliko časa, da se M ne bo pojavila prej kot 12 dni po ovulaciji.
Pozdravljeni
Se bom navezala kar na zgornjo temo. Stara 35 let, nisem še rodila. po letu in pol poskušanja napotena na kliniko za neplodnost. na zadnjem pregledu ugotovljeni trije miomi 33mm, 15 in 18 mm, pretežno subserozni, ki naj ne bi bili ovira vsaj za zanositev. Vse ostalo kar se tiče rodil z ultrazvočnim pregledom bp.
Me pa skrbijo izven ciklične krvavitve, ki pa so skoraj vsak mesec ( izjema kakšen mesec ) enake. In sicer gre moj menstrualni ciklus nekako takole – 01.09.2012 prvi dan menstruacije. Tri dni prej bolečine kot, da bo vsak čas nastopila menstruacija – pomaga nalgesin, ki ga potem jem še prve dva dni menstruacije – takrat je tudi bolečina najhujša. Ginekolog mi je pojasnil, da je to lahko zaradi miomov. Potem 12.09. kravitev s sluzjo. Predvidevam ovulacijska. krvavitev je bolj rjave barve in potem 15.09. sveža krvavitev cca 5-6 ur, ki jo je za recimo dva dnevna vložka. Ves ta čas med 12 in 15.09 napihnjenost in bolečine v predelu jajčnikov. 28.09.2012 menstruacija. In tako vsak mesec že kar nekaj časa. Ciklusi med 25-28 dni. Krvavitev močna drugi in tretji dan. Bi mogoče iz napisanega razbrali za kaj bi lahko šlo? partnerjev spermiogram bp.
Njalepša hvala, Mila.
hm?…vsekakor gre za neko hormonsko pogojeno krvavitev, zakaj točno, pa bi težko rekel. Okrog ovulacije se pojavijo določena nihanja in spremembe v hormonski sestavi krvi, to pa lahko povzroči začasno nestabilnost maternične sluznice in krvavitev. To praviloma vgnezditve ne moti, ker do nje pride šele cca 6 do 9 dni po ovulaciji. Morda bi vseeno po ovulaciji poskusili dodajati progesteron, npr. Prometrium 2 x 200mg /dan ali 3 x 100mg /dan.
Pozdravljeni,
se bom navezala kar na zgornji temi glede krčev in krvavitve.
Stara sem 31, 168cm/81kg, 1x inducirano splavila zaradi trisomije 21 ploda (11.11.2011) + abrazija 11dni kasneje, 2x SS (mar., maj 2012). S partnerjem delava na 1. otroku že 2 leti.
Vse od induciranega splava dalje se moje menstruacije gibljejo med 24-28 dnem ciklusa (pred tem vedno redne na 25 dan trajale 5 dni). V večjem obsegu so se vse začele z rjavo-črnim izcedkom bolj ali manj močnim. Močnejša krvavitev, ki je prej trajala 2-3 dni je sedaj 1 mogoče 2 dni. Skratka menstruacije se sedaj “packajo” od 4-7 dni vsakič drugače.
Glede zadnjega (trenutnega) ciklusa sem precej zbegana. 1. dan ZM 16.9.2012, ovulacijski test sem opravila 25.in 26. 09.2012 (10 in 11 dan ciklusa) ob istem času (oba dneva sta bili črtici na testu močno vidni, test pozitiven). 4.10.2012 se mi je pojavil rahel rjav izcedek, ki traja še zmeraj (4 dan). Izcedka je le toliko, da umažem dnevni vložek. Popoldan so me začeli stiskati krči (rahli), ki pa niso bili podobni mestruacijskim (če me je že, me je med menstruacijo bolel spodnji del trebuha). Pozno popoldan sem se odpravla na dolgo pot z avtomobilom (3 ure vožnje), kjer so se krči samo še stopnjevali. Ne vem opredeliti točne lokacije, ampak občutek je bil kot pred abrazijo ko se mi je večji kos tkiva zataknil v MV in je rekla moja G da sem se začela počasi “odpirat”, ali pa tistim krčem čisto začetnim pred induciranim splavom.
Skratka po prispetju na destinacijo sem se komaj dvignila iz avta, hodim še sedaj s težavo in ko grem na WC se s težavo polulam (se moram prav skoncentrirat, čeprav me tišči) me ne peče ne boli če izključim to bolečino zaradi krčev, težko sedim. Zelo močni krči so trajali cca 1/2 ure sedaj 4 ure kasneje pa so se že pomirili.
Kaj bi to lahko bilo? Rjavkast izcedek imam še vedno, sveže krvavitve ni. V torek 9.10.1012 naj bi glede na trajanje ciklusa nastopila menstruacija. Glede na ovulacijo sem sprva mislila, da bi lahko bila vgnezditvena krvavitev, ampak dvomim da toliko časa traja in da jo spremljajo krči, Kaj vi menite? Kot kaj naj štejem te izcedke če se nadaljuje vse do menstruacije?
Naročena sem pri G šele 17.10.2012. Kaj mi svetujete?
Hvala, da ste si vzel čas in mi odgovorili.
Lep pozdrav.
Spoštovani,
žal za vsako odstopanje v vzorcu krvavitve nimamo pojasnila. Dokler so krvavitve kolikor toliko redne in vaše so relativno redne, ni razloga za pretirane skrbi. Dva dni premenstruacijskega izcedka ni razlog za posebno obravnavo, če je tokrat prvič ta izcedek daljši (4 dni), pa tudi ne. Mislim,da bo načrtovani obisk 17.10. povsem ustrezen in pred tem obravnava ni potrebna. Težave z uriniranjem težko pojasnim dopisno. Če menite, da so te težave prehude, se najprej obrnite na svojega splošnega zdravnika. Sicer pa bi bilo vredno preveriti, če po abraziji ni slučajno nastala kakšna zarastlina (sinehija) v maternični votlini. To je žal mogoče preveriti le s histeroskopijo.
Pozdravljen,
da se navežem na zgornje sporočilo. Seveda vas razumem, da čisto vsakega enkratnega odstopanja ne morete komentirati pa tudi verjetno podpihovanje ženskih strahov nima smisla, pa vendar se na vas obračam z isto težavo kot sem jo imela zgoraj.
Težave z uriniranjem sem kasneje pripisala predvsem krčem, ker se je vse uredilo ko so krči ponehali, čeprav so trajali kar nekaj ur.
Skrbijo me še vedno rjavi izcedki. Začeli so se dne 4.10 (cca 9-10 dan po pozitivnem testu O, od same ovulacije verjetno še manj) in trajo še danes 13 dan. 9.10 naj bi dobila menstruacijo ampak neke krvavitve ni bilo le tej rjavi izcedki. Včeraj sem bolj iz radovednosti kot kaj drugega naredila test nosečnosti in je bil pozitiven. Po tem me pa je začelo resnično skrbeti. Šla sem na pregled k G, naredila mi je UZ in še 1x urinski test. Na UZ baje ni bilo videt nič (še), test je bil ponovno pozitiven. Rjavih izcedkov mi ni pojasnila, na splošno tudi bolj malo govori in dosti brunda, in človek nima pravega občutka ali je kaj narobe, ali ni, ali pa ima samo ona slab dan.
Skratka naročena sem na ponovni pregled ta petek (19.10), kaj menite, da bi se v tako kratkem času že lahko kaj videlo na UZ. Brala sem vaše poste kjer ste pisali mere za posamezne tedne, kaj pa če se vseeno nič ne vidi, je nujno kaj narobe? ZM sem imela 16.9. in bi torej bila v petek cca 5 tednu 5/7 (nekaj takega).
Še nekaj bi vprašala že teden dni jemljem Dabroston in včeraj mi ga je G predpisala še naprej + Buscopan. Navkljub jemanju Dabrostona se rjavi izcedki niso spremenili niti po frekvenci, količini ali barvi (nič več nič manj). Izcedki so pa kot neke nitke. Mi lahko poveste glede na strukturo od česa bi lahko še bili tej izcedki če niso neposredno vezani na nosečnost?
Hvala za pojasnila.
Lep pozdrav.
Spoštovani,
toliko vetra, pa je zadeva tako preprosta. Naredi se krvni ßhCG in če je nad 40, gre za nosečnost, pod 10 ni nosečnosti, z UZ vidno nosečnost v maternici pa itak lahko pričakujemo šele pri vrednostih nad 1000 U/L. Ko bo ta dilema rešena, se bomo ukvarjali naprej z ugibanjem, kaj naprej. lahko pa seveda tudi čakamo, kaj se bo razvilo iz tega, ampak za to rabimo vsaj še teden, če ne 10 dni. Dabroston uporabljajte dalje, Buscopan pa je povsem brez pomena.
Pozdravljeni
Po pregledu v Leonišču se ginekologinja odloči v mojem primeru pred kakšnimi resnimi postopki, še s trimesečno uporabo klomifena. Prejšnji petek sem oddala še kri za pregled hormonov, rečeno je bilo, da me pokličejo, če kaj ne bo ok. Problem je pa sledeč. Sem trinajsti dan ciklusa s klomifenom 2 tbl dnevno in od jutra krvavim. Gre za svežo, svetlo rdečo kri, ki pa količnsko ni obilna. Ker me ginekologinja ni naročila na vmesne UZ, ki kot vidim sedaj bi skoraj morali biti, me zanima ali se je v ponedeljek smiselno naročiti v Leonišču? Ker, če na klomifen ne reagiram kot je treba oz., če je v mojem ciklusu kaj drugega “narobe”, bi se klomifenu raje odpovedala – pestijo me močni in konstanti glavoboli, slabosti……
hvala…..
Spoštovani,
vsekakor velja stopiti v stik z ginekologom, ki vam je predpisal klomifen. Vmesne krvavitve bi bilo smiselno pojasniti, preden se začne kakršnokoli zdravljenje.
Pozdravljeni,
stara sem 30 let, cikle imam na 38-40 dni in imam diagnosticiran pcos. Redno si merim temperaturo, tako da izgleda da ovulacijo imam, obcutim pa tudi pms.
Zadnje pol leta opazam, da se mi cca 5 dni pred menstruacijo zacnejo pojavljati blagi krci, cutim jih parkrat na dan. Krci so malo mocnejsi na dan menstruacije (pomaga navadni nalgesin) in potem prenehajo. Kaj bi lahko bil vzrok tem blagim krcom pred menstruacijo? Ali je to normalno? Hvala in lp
Spoštovani,
vse omenjeno je povsem normalno in kaže zgolj na to, da gre res za stanje po ovulaciji (PMS). Skratka, posebni ukrepi niso potrebni, razen simptomatsko, če menite, da je bolečnost kdaj prevelika.