Krči v mečih
Sicer smo januarke načele to temo, ampak je nekje vmes, med našim “fočkanjem” in je prav, da jo damo nekam bolj na vidno mesto.
Mene je včeraj ponoči zagrabil tak krč v mečih (26 teden), da sem se zbudila in skoraj zajokala od bolečin. In potem vrag sploh ni hotel spostiti. Cel dan sem potem hodila naokoli kot z leseno nogo. Včeraj pozno zvečer sem malo surfala po internetu, ker že nekaj časa jem železo in me je zanimalo, če mi grozi pomankanje še katerega minerala ali vitamina. In naletim na eno slovensko in eno hrvaško stran o tem. Sem se tako ustrašila, da sem šla takoj zjutraj jesti orehe in se nalivati z Donatom (ki je sicer dober tudi za naše probleme z leno prebavo)!
Takoj sem svoje odkritje hotela deliti tudi z vami – punce, ste me Polonca, Una in TaNova malo prehitele s svojimi posti. Kot bi mi brale misli!
KRČI V MEČIH SO POSLEDICA POMANKANJA MAGNEZIJA. Če pride do velikega pomankanja magnezija, lahko to sproži prezgodnji porod ali zastoj v razvoju rasti ploda. Saj nočem delati panike, ampak kakšen orešček in mineralno si pa le privoščite.
Več o tem si lahko preberete na:
http://www.lekarna-lj.si/nasveti_prehrana%20v%20nosecnosti.htm
http://www.poliklinika-harni.hr/teme/trudnoca/tjedan26.asp
(klikni besedo »magnezij«)
Še en nasvet imam jaz: pri telovadbi za nosečnice so nam rekli, da pomaga, če imaš krče, to, da zvečer dvigneš malo noge v zrak (npr.ko ležiš na kavču…) in s stopali krožiš, v levo in desno, stopal ne smeš iztegovati naprej in nazaj…. Jaz sem to začela zdaj delati, upam da bo kaj pomagalo. Pa še en nasvet: ko te ponoči prime krč, moraš vstati, stopiti na nogo v katero te je krč in čimbolj napeti mišico v katero te je krč (sicer boli ko….) ampak malo pomaga!!!
Lep pozdrav iz sončnega Kopra, T.
Aja, Polonca – pa še nekaj. Par mesecev velja sprememba zakona glede porodniškega dopusta. Si ti spraševala o tem, a ne? Zdaj lahko izbereš med nastopom 28 dni ali 42 dni pred terminom poroda, ne glede na to ali si bila prej na bolniški ali ne. Jaz sem že nekaj časa na bolniški in sem preverila kako je s tem.
Drugače si pa lahko prebereš tudi na straneh Centra za socialno delo Šiška, ki pravi takole:
http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/vprasanjaSV.asp?action=ISCI
Datum: 17.07.2003 Vprašanje postavil-a: Bolniška
Vprašanje:
V času nosečnosi sem na bolniški. Kateri je novi zakon, po katerem se lahko sama odločim kdaj pričeti s porodniškim dopustom(28 oz 42dni pred TP).Če se ne motim je do nedavnega veljalo neko pravilo, da če si na bolniški, avtomatsko nastopiš PD 42 dni pred TP. Včeraj pa me je sestra v ambulanti opozorila, da lahko izbiram sama .
Hvala za odgovor.
LP, Irena
Odgovor:
V skladu z Zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (Ur.l.RS 97/01) se lahko odločite sami, in sicer med dvema možnostima: 42 ali 28 dni pred rokom poroda.
Ja, tako je. Če izbereš 42 dni, potem greš 14 dni prej v službo. Štejejo se vsi dnevi, ne samo delovni dnevi (če te to zanima).
V primeru, da izbereš 28 dni prej, si na porodniški 365 dni, če pa izbereš 42 dni, si na porodniški 351 dni od nastopa porodniške (bolj zakonsko bi seveda bilo, če bi govorili o porodniškem dopustu in dopustu za nego in varstvo otroka, ampak ni tolk važno).
Recimo, če te otroček malo prehiti in se rodi kakšen mesec prezgodaj in še nisi nastopila porodniškega dopusta, potem se začne šteti od dneva rojstva otroka – 365 dni.
Nisem prebrala vseh postov a proti krčem je treba piti magnezij in kalcij skupaj. Do pred kratkim sem pila samo magnezij in je bilo za odtenek boljše, zdaj pijem oboje skupaj in krčev praktično ni več. Učinkovito “zdravilo” proti krčem je tudi segrevanje mišice pred spanjem. S tem mislim masiranje meč najmanj 5 min vsako nogo ali/in tudi vretenje stopal v gležnjih. To nam je ravno včeraj razlagala na yogi za nosečnice.
Pozdrav,
Miša P.