krči ???
Mamice pomagajte,
Sem mamica mesec dni starega fantka. Ga polno dojim približno na tri ure. Zelo rad je, vendar imava po vsakem hranjenju težave. Skoraj dve uri traja, da ga uspavam, saj ga takoj po hranjenju začne zvijati, v obraz postane čisto rdeč in se tako napenja, da se bojim, da se bo razpočil. So to KRČI??? Pa je normalno, da nastopijo čisto po vsakem hranjenju? Ob tem, ko se napenja vedno tudi polije nekaj hrane. Zdi se mi, da se tudi težko pokaka. Sicer kaka približno dvakrat na dan, zelo tekoče. No in ko mi končno uspe, da zaspi, se od groznih bolečin po pol urice spanje spet zbudi. Ali je lahko kaj drugega kot krči??
Kaj svetujete???
Hvala že vnaprej.
Metka
Tudi jaz sem imela podobne težave, ki so se začele pri enem mesecu. Moj sinček je po hranjenju neutolažljivo jokal in jokal, zato sem za nasvet vprašala medicinsko sestro, ki mi je razložila, da je vzrok joka najbrž “preveč ješč otročiček”. Po tednu dni sem mu po nasvetu medicinske sestre dala malo otroškega čaja (cca. 50ml/dam) in kot bi mignil se je stanje močno izboljšalo. Čaj lahko pripraviš tudi sama čajna žlička janeža in kumine v 100ml vode ali pa kupiš bebe čaj. Sina še vedno normalno dojim na 2 – 3 ure vmes pa ga malo zamotim s čajem, ki pa ga pije po steklenički, ker je po žlički vsega izpljuval. To je moja izkušnja, vendar ne morem trditi, da pomaga vsakomur. Tudi pediatra lahko obiščeš, če misliš, da otročiček le preveč joka. Naš je pred čajem jokal noč in dan po hranjenju kakšni dve uri skupaj in se tudi zvijal, zato sem bila že čisto obupana. Zdaj že pet dni pijeva čaj in do danes se krčki v tako hudi obliki še niso ponovili. Morda pa je otrok žejen, čeprav vsi zatrjujejo, da dojen otrok ne potrebuje dodatne tekočine, ker ga mleko odžeja … sama sem imela občutek, da je bil tudi žejen.
Veliko veselja z malo štručko in čim manj krčkov!
Pety
Podobne težave, ki so sicer že daleč za mano. Moj mali je zdaj že dveletni gusar, a ti povem, da je bilo tri, štiri mesece kar hudo. Jedel je namreč tako hlastno, da je ob požiranju kar piskal. Zdavnica je zahtevala, da ga takoj, ko opazim, da hlasta, odstavim in ga ponovno pristavim – verjemi, bolelo je moje bradavice, pa tudi sine ni bil ravno zadovoljen. Ugotovila sem, da podiranje kupčov dejansko veliko pomaga, pomaga tudi Plantex čaj in neke kapljice, ki jih dobil v lekarni, vendar ne pretiravaj – res amo za nujne zadeve. Sicer pa so krči nekaj normalnega. Pogovori se z zdravnico, če je njegova prebava normalna, sicer pa se ti ni treba bati. Morda ga ko se ti bo začel jokati in zvijati od bolečin položi na trebušček na tvojo roko – zgleda kot da bi ti leže zahajal roko – in ga gladi po hrbtu. Našemu je pomagalo. Pa tudi po kopanju in med previjanjem pomaga nežno masiranje golega trebuščka – boš slišala kako letijo vetrovi!
Upam, da bo, pa ne obupaj. Ker je zdrav naj ti bo v tolažbo razbolelih ušes, da take težave slejkoprej minejo.
Tinka
Tudi pri našem sončku je bilo enako. Spomnim se, da me je tako mučilo kot sedaj tebe in sem šla k zdravniku (takrat je bil star 3 tedne). Zdravnik ga je stehtal in ko je ugotovil, da se je zredil 1200 g v 3 tednih se je pričel smejati. Rekel je, da je to pri taksnih pozeruhcih normalno. Priporočal pogosto podiranje kupčkov in čajek za vmes. Res je kar pomagalo, vendar ne povsem. Pri meni je bil velik vzrok tudi kravje mleko, ki sem ga popila. Nasvet drugih mamic je bil naj poskusim prenehat piti kravje mleko in res je bilo še dosti bolje. Kasneje (pri 8 mesecih) smo ugotovili, da je alergicen na Laktozo in je bilo izlociti kravje mleko res najbolje. Sicer pa mojega 13 mesecnega soncka se sedaj kdaj pa kdaj scipa. Pravijo, da so fantje bolj obcutljivi. Mogoce pa res?! Sicer pa definitivno poskusi z nasveti, ki sta ti jih dali bralki zgoraj.
Po vsej verjetnosti pa bo kmalu dosti bolje!
Obilo uzitkov se naprej
Mihaela
Sama sem prav tako imela tako težavo. Pri prvi punčki je bilo kar nekaj časa, preden smo ugotovili, kaj je narobe, pri drugi, pa so bili znaki enaki in smo težavo takoj rešili. Šlo je za alergijo na kravje mleko in jajca. Najbolje je, da najprej sama poskusiš z strogo dieto brez jajc in jajčnih izdelkov ter mleka in mlečnih izdelkov. Dieta je kar kruta, vendar se da. Če je to krivec težav bodo po približno treh dneh izginile in otrok bo čisto drugačen. Poskusi, tega je dandanes vse več, če pa bo ostalo vse kot prej, boš vsaj vedela da to ni pravi krivec in boš težavo začela iskati drugje. Za krče bi težko rekla da gre, ker se ti ponavadi pojavljajo enkrat na dan, ponavadi ob večernih urah in po eni dveh ali treh, odvisno od otroka tudi ponehajo.
Srečno Lala
Tudi mi smo imeli podobne težave. Težko najdeš otroka, ki krčev nima, saj se njihov prebavni sistem na začetku šele prilagaja. Mi smo poiskusili s kapljicami Saap-simplex in Plantex čajem, ki jih dobiš v lekarni, ampak ni bilo nič bolje, zato smo v Avstriji kupili kapljice Lefaxin, ki so zalegle. V izogib poti v tujino, pa zdaj množično starši naročajo kapljice proti krčem v lekarni v Dravogradu – Dravograjske kapljice, ki so menda super.
Srečno !
Lp,Vesna
Pozdravljena Petra
Tudi moj 3 tedne star otrok zelo rad je. Ves dan lahko visi na dojki. Ko sem prebrala tvoj nasvet sem probala in res je malček nekoliko bolj miren, čaj mu dajem z žličko. Zanima me kako mu daješ čaj. Je to pitje čaja po steklenički z dudo ali z kljunastim nastavkom in od katere firme uporabljaš ta pribor.
Jaz se namreč bojim dude ali cuclja, saj se lahko zgodi , da bo odklanjal sesanje dojke, kljunasti nastavek, ki ga imam od Aventa pa spušča skozi luknjico preveč čaja.
Lep pozdrav
Alenka
Jaz mu dajem čaj po stekleni flaški- NUK-cucel pa je od 0-6 mesecev. Moj ni maral čaja po žlički, zato sem se odločila za flaško, kar pa ni vplivalo na dojenje, saj še vedno sesa kot nor! V mesecu dni sva spet pridelala 1300g in 4cm. Smo pa prejšnji teden spet jokali zaradi krčkov in preizkusili čudežne vetrovne kapljice(dravograjske), ki malo pomagajo, vendar ne delajo čudežev, saj ga še vedno zvija. Krčki pač so ali pa jih ni in nekako se moraš naučiti živeti z njimi, saj baje minejo!
Pozdrav,
Pety
Petra hvala za odgovor!
Jaz sem najprej uporabila Koroške kapljice, ob katerih nisem opazila speremembe glede krčev. Sedaj uporbljam Sab – simplex
ob katerih se mi zdi da nekako združijo zrak v želodčku in lažje priede ven. Sedaj ob rednem podiranju kupčkov in Sab- simpleks nimamo toliko problemov z krči . Tudi vetrovi so se nakako umirili.
lp
alenka