Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija kravje mleko-kdaj

kravje mleko-kdaj

Pozdrav vsem!

Sem mamica 10 mesečne pikice, ki že od samega začetka uporabljava comformil. Zdaj bi pa počasi prešli na kravje mleko. Pa me zanima kdaj je priporočlivo pričet z njim in kako naj ga mešam ( ja je prov 1/3 vode pa 2/3 mleka) če gre za alpsko mleko a naj ga še prej prekuham? Mora biti polnomastno?

Hvala za odgovore!!

LP

Do prvega leta pri otroku , ki ni alergičen in v družini nimate alergij, lahko preidete na kravje mleko. Torej začnite počasi. Sprva dvotretjinsko (kot ste napisali). Alpskega mleka ni potrebno prekuhati. Maščobe pri VSEH mlekih v Sloveniji so homogenizirane (razdrobljene v majhne kapljice). Otroku do 2. leta dajemo polnomastno mleko, po 2. letu pa posnetega le, če je predebel (zelo predebel).
lp
Tanč

Na nekem službenem strokovnem predavanju (za patronažne sestre) nam je bilo posebej poudarjeno, da se pri otroku uvaja navadno pasterizirano mleko, katerega je potrebno predhodno prekuhati, saj je alpsko zaradi načina obdelave veliko bolj alergogeno.
lp-mojca

To ni povsem res, najmanj so alergogena mleka, ki so narejena iz mleka zelo velikega števila krav. Najbolj je alergogeno npr. mleko ene krave (domača kravica, otrok pa mora piti Pregomin, a?)Glede na to, da je alpsko mleko hitrosterilizirano na visoki temperaturi, navadno mleko pa moramo prej skuhati do 100 stopinj in s tem uničiti tudi mnoge dobre stvari v mleku, ti podatki niso enotni. Vsa mleka po so v Sloveniji homogenizirana-mlečno maščobne kapljice so razbite v manjše kapljice, ki so lažje prebavljive (zato smetane na našem mleku ni). Gospa Čampa iz Pediatrične klinike ni imela proti alpskemu mleku nič proti.

Predlog: NAJBOLJE NIKOLI.

Predlog izvira iz proučevanju osnovnih vzrokov najpogostejših alergij: kravje in drugo živalsko mleko je eden glavnih povzročiteljev alergij.
Na kratko ga utemeljujejo, med drugim, spodnji povzetki, ki niso zrasli na mojem, temveč na znanstvenih zeljnikih. Za spodbudo pa na koncu dodajam še rešitev.

nekaj povzetkov raziskav, ki pričajo o škodljivosti kravjega mleka:

Ameriški in evropski znanstveniki ter medicinski raziskovalci vedno bolj ugotavljajo, da so med živili glavni povzročitelj alergijskih reakcij kravje mleko in drugi mlečni izdelki ter da alergijska reakcija in napadi zelo hitro ponehajo, simptomi pa izginejo, ko se mlečni izdelki črtajo iz prehrane.

Raziskave so pokazale, da ni dobro dajati dojenčkom kravjega mleka niti nadomestkov za materino mleko, ker oboji znižujejo količino železa v krvi, kravje mleko pa povzroča trebušne kolike, prebavne alergije in težave.

V pediatrični bolnišnici, ki deluje v okviru zdravstvenega centra Mount Sinai v ameriški zvezni državi New York, se je pri šoloobveznih otrocih ugotovilo, da je 82,9 % vseh alergij povzročala hrana, med živili pa je bilo mleko povzročitelj pri 32 % vseh prehranskih alergij. Raziskava je zajela 132 otrok z diagnosticirano alergijo …

Raziskovalci univerzitetne bolnišnice v Groningenu na Nizozemskem so z raziskavo, ki je zajela 114 otrok z domnevno alergijo na kravje mleko, ugotovili, da se je pri 66 otrocih zdravje izboljšalo, ko so nehali uživati mlečne izdelke.

Morda ni odveč napisati še pozitivni predlog, t. j. kaj pa potem dajati otroku?
Brez tveganja je primerno polnovredno, ekološko pridelano žito, kuhano v zrnju, potem pa spasirano (najbolje ročno) in razredčeno z vodo; najprimernejša žita so riž, prosena kaša, oves in ječmen. Na enak način se pripravijo napitki iz kuhane zelenjave in (ali) stročnic.
Potem so tu kupljeni rastlinski napitki iz riža in ovsa. Vendar pa se odsvetujejo sojini napitki (!).

Postopnost prehoda na zdravo redno človekovo hrano nudijo tudi izkušnje naših prednikov: matere so prve grižljaje običajne hrane za svoje dojenčke najprej same prežvečile, t. j. zmlele v ustih in jo oplemenitile s prebavnimi encimi, potem pa jo ponudile dojenčkom. V naslednji stopnji (ko se je dojenček navadil žvečiti) se je hrana le pasirala, postopno pa se je opustilo tudi to.

Skratka, za dojenčka so primerna prva hrana žitni, zelenjavni in napitki iz pasiranih stročnic z dodatkom alg (so bogat izvor lahko vsrkljivih rudnin). Sprva bolj napitki razredčeni, potem pa vedno manj …

Kolikor sem se jaz zanimala je alpsko mleko narejeno tako, da mleko najprej spravijo v mleko v prahu, nato pa ponovno v tekoče stanje. Če ima kdo drugačno informacijo prosim za mnenje.
Kdo mi lahko razloži, zakaj ima alpsko mleko drugačen okus, kot navadno, četudi ga prekuhamo?

Ne drži. Je le mleko, zbrano iz določenih regij, obdelano z visoko temperaturo za kratek čas in homogenizirano (razbite maščobne kapljice).

New Report

Close