Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Kratka podjezična kožica pri hčerki

Kratka podjezična kožica pri hčerki

Spoštovani,
pri naši sedaj že 21-mesečni hčerki opažamo prekratko podjezično vez. Ko da jezik ven, se vidi oblika srčka. Z jezikom seže nekje do spodje ustnice in pri tem ji sredino jezika močno vleče nazaj tista kožica na sredini. Ko je bila še majhna, sem na to opozorila pediatra, pa je rekel, da oni to ne režejo, dokler to ne moti govora… Ko smo bili pred časom na pregledu zaradi drugih težav pri orl specialistu, je ta opazil zelo kratko kožico. Predlagal nam je, naj ji damo to prerezat, da ji bo lažje oz. da bo imela lažje življenje. Sicer v tem trenutku ni nekaj, za kar bi lahko rekla, da jo tale kratka kožica ovira.
Jaz kot mama, bi rada dala prerezati tole kožico, da bi hčerka lahko normalno iztegnila jezik. Da bo kasneje lahko normalno lizala sladoled 🙂
Imam pa nekaj vprašanj. Prosim, če mi lahko pomagata odgovoriti nanje:
1. Ali otroci z prerezano tole kožico potem kako drugače občutijo pri premikanju jezika kot mi, ki smo od rojstva imeli normalno kožico?
2. Ali lahko pri prerezu ostanejo kakšne “posledice”, da bi kakšen del kožice morebiti kako visel dol z jezika?
2a. Je kasneje možno videti, da je bila ta kožica nekoč prerezana?
3. Ali je ta poseg kaj tvegan? ali je v bližini kaj, kar bi se lahko ob tem trajno poškodovalo?
4. Ali je kakšna razlika, če to prerežemo šele po 2. letu starosti v primerjavi s tistimi, ki to opravijo pri rojstvu?
5. Ali otrok po tem posegu dolgo krvavi oz. kako dolgo potem teče kri?
6. Kako dolgo ima potem otrok bolečine?
Hvala za vašo pomoč. Problem imam predvsem zaradi tega, ker otrokov oče ni naklonjen temu posegu. Če bo šlo kaj narobe, bo seveda okrivil mene. Še prej pa moram otrokovega očeta prepričati v smiselnost tega posega. Enako tudi babica ni naklonjena temu… Torej sem jaz kot mama pod velikim pritiskom. Po eni strani bi rada naredila ta poseg, da bi imela hčerka čisto običajen jezik, po drugi strani bom pa v nemogoči situaciji, če bo hčerka potem doma jokala… ker mi bodo očitali, da tega ne bi bilo treba.
Hvala za razumevanje in lep pozdrav!

Spoštovani,

gre samo za tanko vez (predstavljajte si jo kot vrvico).
1. ne
2. ne
3. v bližini so žilice, v globini mišice, ob straneh izvodili podčeljustnih in podjezičnih slinavk
4. 2-letnega otroka je mnogo težje držati, da ima glavo pri miru. Večj iotrok se brani, brca itd. Dojenčka pa lahko čvrsto držite v naročju. Če ima dojenček težave s sesanjem ali uživanjem goste hrane, ta prerez naredimo takoj.
5. nekaj minut, krvavitev je blaga.
6. do zacelitve ranice – 5 do 7 dni. bolečine so blage – pri jedi.

Vaš argument je – zdravniki so tako svetovali. Še mnogokrat ne boste zedinjeni glede vzgoje itd. Naj vsa spomnim, da ste enakopravni in odrasli. Babica naj se umakne pri vprašanjih, ki se je ne tičejo.
Če bo kaj narobe, ne boste krivi vi. Postavite se trdno za otrokove pravice in potrebe – ne živimo v tretjem svetu in ne živimo v srednjem veku.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close