Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Kožna alergija na vonjave?

Kožna alergija na vonjave?

Pozdravljeni!

Zanima me, ce je mozno, da se dobi alergija, ki se kaze kot srbeca rdecica po telesu (in sicer kot otoki rdecice po telesu), zaradi vdihavanja dolocene vonjave?
Namrec vceraj sem dobila povsem nov avto in ima pac vonj po novih stvareh, kot vedno. In vceraj se mi je tudi pojavila ta kozna alergija. Vzela sem zdravilo Claritine, ki ga imam doma, ker sem dokaj podvrzena alergijam. Po nekaj casa je postalo bolje, a se je cez noc spet ponovilo. Ne vem kaj bi bil vzrok te alergije: hrana, ki sem jo cez dan zauzila, ni bila nic drugacna od hrane, ki jo zauzijem vsak dan. Vse kar je bilo novega je bil ta avto in njegov vonj po novem…

Samo zanima me, ce je mozno, da sem alergicna na moj avto? Vem, slisi se hecno, a mogoce moram ravno tu iskati vzroke svoje alergije.

Necesa sem se spomnila: v cetrtek zvecer sem zauzila kos pizze (nazadnje, ko sem jedla pizzo sem imela blazjo alergijsko reakcijo podobno tej, a ocitno ni prisla do izraza, ker sem imela po pizzi izredno razdrazen zelodec in sem zaradi tega morala izbljuvati vse, kar sem zauzila). Je mozno, da bi npr. neka snov, ki je ocitno ne prenesem in bi bila v pizzi bila “aktivirana” sele naslednji dan in bi mi povzrocala to alergijo?

Pardon – v sredo zvecer…

Morda se je aktivirala kasneje zaradi zaradi kombinacije s kako hrano, ki si jo pojedla kasneje. Sledi hrane ostanejo v telesu tudi en teden. V takem primeru pomaga kratek post z veliko tekočine in klistiranje, da pospešiš izločanje.
Sama sem alergična na kombinacijo ajde in mandljev. Če pojem kaj iz ajde, se ne smem niti namazati s kremo, ki vsebuje mandljevo olje. In ker me mandlji bolj obkrožajo, sem z jedilnika izločila ajdo (smrk).
Upam, da boš čimprej ugotovila, kaj te matra.
Skoraj sigurno lahko izločiš vonj novega avta. Prej bi na vonj odreagirala sluznica dihal, ki pride v neposreden stik.

Sinu se je to zgodilo. Kot alergik reagira z drugimi težavami, ko pa se je peljal z novim dedkovim avtom, je dobil izpuščaje, kjer je bila gola koža in hud glavobol. Je pa bila vožnja več kot 6 ur.

Ni tako temnega oblaka, da ne bi imel vsaj svetlega robu.

Vonj novega avta sem že izločila, takoj po tistem, ko sem se spomnila, da sem nazadnje, ko sem jedla pizzo, tudi dobila alergijo. Ne vem točno kakšna kombinacija hrane je bila usodna, ampak bom kar izločila pizzo iz prehrane. Tako ali tako mi ne paše, tako da je to najlažja odločitev.
Z avtom sem se peljala naokrog še včeraj in ni bilo nobene alergije, tako da zdaj res vem, da nisem alergična na nov avto.
So bili pa drugače izpuščaji nazadnje tam, kjer je obleka drgnila telo, kasneje so se šele pojavili na zapestjih in po drugih delih telesa.
Hvala Jarna Kalina za nasvet!

New Report

Close