Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Kožica pod jezičkom

Kožica pod jezičkom

Pozdravljeni.

Imam 10 dnevnega navihančka in ga polno dojim. Na začetku mi je na vsaki bradavici naredil rano, kar je bilo grozno boleče. Imam ploske bradavice in ob prvem navalu mleka sta bili dojki zelo polni, kar je fantiču še otežilo, da bi pravilno zagrabil. Podobno težavo sem imela že pri prvem otroku, pa sem to uspela rešiti z nastavkoma, ki sem ju uporabljala 1. mesec, nato pa je šlo brez 14m. 🙂 Fantič nastavka ne (zna) sprejme, tako da sem kljub groznim bolečinam vztrajala brez. Spremenila sem položaj dojenja, tako da sem rani uspela zaceliti. Patronažna mi je dejala, da ga verjetno ovira kožica pod jezičkom, ki sega zelo daleč (ne pa čisto do konice). Dejala je, da tak dojenček težko dovolj odpre usta in pravilno zagrabi ter da zna precej uničiti bradavice in da je potrebno to kožico prerezati. Mene je tega kar groza, še posebno ker naj bi se to naredilo brez anestezije… Sedaj, ko sta se mi rani zacelili, je mnogo bolje pri dojenju. Na eni strani me zaboli samo ko mora na začetku zagrabiti, potem je v redu. Na drugi strani me še vedno malo boli, ko se doji, a ne toliko, da bi bila med dojenjem napeta in v krču.

Zanima me, ali je res potrebno prerezati tako kožico. Ali se to naredi le za olajšanje dojenja, ali ima lahko otrok kakšne težave v povezavi s tem kasneje (pri hranjenju, pri govoru, npr. seslanje ali kako bi se reklo)?

Hvala za vaše mnenje.
Jana B.

V nekaterih državah to opravijo že takoj po rojstvu, pri nas le otrokom, ki imajo zaradi kratke podjezične vezi težave s sesanjem oz. kasneje pri govoru.
Poseg je minimalen, en manjši rez v 1 – 2 sekundah. Če računate, da bi v to tkivo dali 2 injekciji lokalnega anestetika, je mnogo manj boleče in hitreje samo prerezati to vez.
[img]https://dojcenie.files.wordpress.com/2010/02/tongue-tied11.jpg[/img]

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close