Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija koža pri otroku

koža pri otroku

Pozdravljeni!

Moj osem letni sin ima že kar nekaj let težave s kožo. In sicer ima na obeh nadlahteh kožo posuto z drobnimi izpuščaji, ki si jih praska, so pa podobni zasušenim mozoljčkom. Niso gnojni, razen če si jih spraska tako, da se mu potem vnamejo. Koža je zelo gosto posejana z mozoljčki in temnejša kot drugje. Leta smo jo umivali z Linola fett oljno kopeljo, mazali s kremami namenjenemi suhi koži, ki vsebuje ureo (po nasvetu zdravnice), vendar napredka ni. Rekla bi, da se stanje iz leta v leto slabša. Sicer je sin od majhnega alergik in ima predvsem težave z dihali, občasno pa tudi s kožo in očmi. Pri pregledu v alergološki ambulanti mi je zdravnica rekla, da je to le estetska težava in naj se ne obremenjujem preveč. Vseeno bi rada poskusila to težavo odpraviti že zavoljo tega, ker ima včasih roke polne gnojnih bulic.
Pa še eno vprašanje: že kak mesec ima sin na kolenu precej velik (pribl. 5 x 5 cm) velik, bel (kot bi bil brez pigmenta) lišaj. Bili smo v naravi in na tem mestu je imel stik z mahom v vodi. Najprej je koža reagirala s koprivnico, potem pa je na tem delu otekla. Sin dnevno jemlje tabletke Zyrtec (zaradi težav s senenim nahodom), zato se je stanje pomirilo. Naslednji dan se je tam koža čisto izsušila in postopno je tam začel izgubljati barvo. Njegova zdravnica je bila mnenja, da gre za glivice, vendar ga tam ne srbi. Sedaj maževa mesto z borvazelinom, koža je nekoliko mehkejša in tudi poka mu ne več, vendar beli madež ostaja. Kaj menite vi?

Vnaprej hvala za vaše odgovore in lep dan!

Lep pozdrav!

Lahko gre za atopični dermatitis glede na podatke, ki ste jih navedli, na kolenu pa bi težko ocenil za kaj gre samo po opisu.
Dermatologa niste obiskali?

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Spoštovani!

Pri dermatologu nisva bila, ker je njegova zdravnica mnenja, da gre za glivice, ki jih je nesmiselno zdraviti s tabletami v poletnem času, ker bi se moral izogibati soncu. Naj povem še to, da mislim, da ima podoben vendar precej manjši lišaj tudi na komolcu in na lopatici (vsi lišaji so na desni strani telesa) vendar le-ta nista tako izrazita, niti koža na tem mestu ni izsušena in hrapava.
Že kot dojenček je imel zelo suho kožo na zunanji strani nadlahti, na pregibih rok in nog. Takrat je zdravnica rekla, da ima nevro dermitis in kot sem že prej napisala smo si pomagali s kremami in kopelmi Linola fett.
Menite, da sem neupravičeno in pretirano zaskrbljena glede stanja njegove kože? Zdravnica pravi, da se bo že uredilo, mene pa srce boli, ko ga potipam po roki in je taka kot bi bila grob “šmirgl” papir. In potem, ko si praska tiste bunkice in se mu še ognojijo… V kolikor gre za atopični dermatitis kaj se da storiti?
Sama imam od pubertete občasne zagone luskavice, ki je omejena samo na lasišče. Vem, da je nagnjenost k temu dedna, vendar sinovi lišaji niso niti podobni.
Kar se tistih lišajev tiče: nekaj dni sva jih po nasvetu farmacevtke mazala z bor vazelinom vendar neke bistvene razlike ni, le koža ni več tako izsušena, da bi pokala.

Hvala za Vaše mnenje!

Lep pozdrav!

Pozdrav!

Atopični dermatitis je ista bolezen kot nevrodermitis, obstajajo mazila, ki ne tanjšajo kože in so učinkovita.
Seveda je vse le predvidevanje.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Pozdravljeni!

Ker se je lišaj na koži povečal sva s sinom ponovno obiskala zdravnico, ki nama je napisala napotnico za dermatologa saj je tudi sama opazila, da je predel, ki je svetlejši od ostale kože precej bolj opazen kot prej. Meni, da je možno, da gre za vitiligo. V KC na otroški dermatološki ambulanti morava čakati do konca oktobra. Je pri vas tudi tako dolga čakalna doba?

Lep pozdrav!

Pozdrav!

Pri nas so čakalne dobe 3 mesece z napotnico, samoplačniško pa 7-14 dni.
LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close