Najdi forum

Ali morda kdo ve kako merijo kostno gostoto?Mislim postopek, kako to delajo.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

OSTEOPOROZA
Tihi tat kostnine

Maja Kozlevčar-Živec, dr. med., spec. fiz. reh.med.
kopirano iz naslova

Zaradi osteoporoze, ki prizadene ženske pogosteje in huje kot moške, imajo lahko bolnice z rakom še dodatne težave. Za zgodnje odkrivanje in zdravljenje je potrebno tudi o tej bolezni čimveč vedeti. Zato smo za prispevek zaprosili specialistko fizikalne in rehabilitacijske medicine Majo Kozlevčar-Živec, dr. med., ki se ukvarja z diagnostiko osteoporoze v Ambulanti za osteoporozo Medicus v Ljubljani.

KAJ JE OSTEOPOROZA?
Zaradi vse daljše življenjske dobe in vse večjega deleža starejših ljudi so tudi bolezni, povezane s starostjo, vse bolj izstopajoče. Tako je tudi z osteoporozo – eno najpogostejših bolezni današnjega in tudi jutrišnjega dne. Zanjo je značilno postopno, neopazno tanjšanje gradbenih enot kosti – trabekul in zmanjševanje njihovega števila, kar vodi v mikroarhitekturne spremembe kostnega tkiva. To ima za posledico krhkost kosti in ta, skupaj s povečanim izplavljanjem mineralov, poveča možnost zlomov. Ti lahko starostniku bistveno poslabšajo kvaliteto življenja zaradi posledične večje ali manjše invalidnosti ali pa mu ga celo vzamejo.

KAKO NASTANE OSTEOPOROZA?
Kost se navzlic svoji navidezni nespremenljivosti vse življenje gradi in razgrajuje. Kateri bo prevladujoč proces v tej pregradnji pa je zelo odvisno od aktivnosti celic, ki v njem sodelujejo – od osteoblastov (tvorcev kosti) in osteoklastov (razgrajevalcev kosti).

V prvih dvajsetih letih življenja prevladuje aktivnost osteoblastov, tako da v začetku tretjega desetletja kostna masa doseže svojo največjo gostoto. Ta je zelo odvisna od številnih dejavnikov: od spola, genetskih dejavnikov, rase, telesne aktivnosti, prehrane, hormonskega statusa in različnih navad ter razvad. Čim večja je gostota kostne mase, tem manj je verjetno, da se bo v normalnih pogojih v starosti razvila osteoporoza. Ravno zato predstavlja pravilna prehrana in veliko gibanja v mladosti dobro naložbo za stara leta.
Konec četrtega desetletja pa sledi postopno upadanje kostne mase zaradi večje razgradnje kostnine, kar je posledica zmanjšane aktivnosti osteoblastov in povečane aktivnosti osteoklastov in zaradi manjše mineralizacije osteoida (nezakostenelo kostno tkivo).

DEJAVNIKI, KI PRISPEVAJO K NASTANKU OSTEOPOROZE:
Poleg dejavnikov, ki smo jih omenili že prej ( spol, rasa,genetska predispozicja….) so za razvoj osteoporoze zelo pomembni tudi naslednji:

zgodnja menopavza;
daljša obdobja (leto in več) amenoreje – izostanka menstruacije;
zdravljenje s kortikosteroidi ( več kot 7,5 mg metilprednisolona več kot eno leto);
primarni hiperparatiroidizem – čezmerna dejavnost obščitničnih žlez;
hipertireoza – čezmerna dejavnost ščitnice;
Cushingov sindrom – skupek simptomov zaradi čezmerne dejavnosti nadledvičnih žlez;
neoplazije;
malabsorbcija – stanja, pri katerih je absorbcija kalcija skozi črevesno sluznico zmanjšana;
kronična ledvična odpoved;
stanje po presaditvi organov.

Pri ljudeh, ki imajo omenjene težave, je potrebno upoštevati, da se lahko kostna masa pri njih hitreje pomembno zniža.

RAZDELITEV OSTEOPOROZE:
Osteoporozo lahko razdelimo na več tipov.
1. involutivna osteoporoza – tip I (pomenopavzalna osteoporoza) se pojavi v desetih letih po menopavzi in je posledica upada spolnih hormonov v krvi, kar povzroči večjo razgradnjo kostnine.
2. involutivna osteoporoza – tip II (senilna osteoporoza) je posledica različnih dejavnikov, ki spremljajo starost – od upada spolnih hormonov do manjše resorbcije kalcija v črevesju in povišanja izločanja parathormona (hormona v obščitničnih žlez) v krvi.
3. inaktivitetna osteoporoza je tudi pogostejša; je posledica daljšega mirovanja s prizadetim udom – po prelomu ali zaradi kakšne druge poškodbe ali bolezni, ki zahteva daljše obdobje ležanja.

ZAKAJ SPLOH ODKRIVATI IN ZDRAVITI OSTEOPOROZO?
Osteoporoza sama po sebi bolniku ne dela večjih težav. Občasno povzroča tope, slabo lokalizirane bolečine. Prva in hkrati najresnejša posledica osteoporoze je prelom kosti. Najpogosteje so to (v petdesetih letih) prelomi koželjnice na tipičnem mestu in zlomi vretenc (v starosti šestdeset). Po petinšestdesetem letu pa so najpogostejši prelomi kolka, ki so največkrat tudi usodni, saj postane tak bolnik privezan na posteljo, hitro zboli za pljučnico ali pa umre zaradi embolije.

Zaradi teh prelomov, ki lahko resno zmanjšajo kvaliteto življenja in povzročijo različno stopnjo invalidnosti in s tem tudi odvisnosti od drugih, je zgodnje odkrivanje zelo pomembno. Posebej še zato, ker s pravilnim načinom življenja in poštevanjem preventivnih ukrepov lahko uspešno preprečimo zmanjševanje kostne mase. V primeru, da pa je do tega že prišlo, so na voljo zelo učinkovita sredstva za zaustavitev propadanja in za stimulacijo ponovne izgradnje kostnine.

KAKO ODKRITI OSTEOPOROZO?
Osteoporoza je bolezen, ki poteka tiho, neopazno vse dotlej, dokler ni postala izguba kostne mase že zelo obsežna. Odkrije se jo naključno, pri pregledu rentgenskega posnetka (kar pa je premalo natančno) ali pa ko pride do zloma in je že pozno.

Stanje mineralne gostote skeleta lahko da le denzitometrija. S pomočjo te preiskave, ki uporablja mehke rentgenske žarke, lahko zelo natančno določimo stopnjo izgube kostnine in tudi spremljamo njeno obnavljanje s terapijo. Preiskava je za bolnika neškodljiva in neinvazivna, njeni rezultati pa so ponovljivi in primerljivi med seboj, kar daje veliko zanesljivost podatkom, le-ti pa so osnova za odrejanje in spremljanje zdravljenja.

KDO JE NAJBOLJ OGROŽEN?
Ogrožene so ženske in moški, vendar so raziskave pokazale, da so ženske po menopavzi in v visoki starosti bolj podvržene razvoju osteoporoze. V post menopavzalnem obdobju je količina hormonov zmanjšana in to skupaj z ostalimi dejavniki močno vpliva na razgradnjo kostnine. V visoki starosti pa so razlogi za nastanek osteoporoze poleg hormonalnega izpada tudi manjša resorbcija kalcija v črevesju in povečano izločanje kalcija iz kosti zaradi pretiranega delovanja parathormona, ki skuša uravnati kalcij v krvi.

SO OGROŽENI TUDI ONKOLOŠKI BOLNIKI?
Večina onkoloških bolnikov ima poleg operacije tudi kemoterapijo in /ali obsevanje. Zdravljenje lahko prizadene tudi zdrava tkiva in organe. Posledica tega je, da se ravnotežje v delovanju posameznih sistemov, med njimi tudi pregrajevanje kostnine, lahko resno poruši, kar privede do povečane izgube kostne mase in s tem do pojava osteoporoze. Zato je priporočljivo, da bolniki, ki so zboleli za rakom in so pred uvedbo obsevanja ali kemoterapije, opravijo meritev kostne gostote z enzitometrom, da se ugotovi izhodiščno stanje. Po končanem zdravljenju ali še kako leto potem naj se meritev ponovi, in če je potrebno, bo zdravnik uvedel ustrezno zdravljenje osteoporoze.

KAKO LAHKO PREPREČIMO POJAV OSTEOPOROZE?
Pomembno je, da že v mladosti poznamo pravilno in zdravo prehrano, da se veliko gibljemo in s splošnim načinom življenja vplivamo, da dosežemo kar največje vrednosti kostne mase do tretjega desetletja življenja. Kasneje jo skušamo s primernim načinom življenja ohranjati.

ZDRAVLJENJE OSTEOPOROZE
Najprej je potrebno odstraniti vse škodljive dejavnike, kot so: kajenje, alkoholne pijače, pretirano pitje kave, uživanje preveč slane in nekvalitetne hrane… Skrbimo za dovolj velik vnos kalcija, vitamina D in beljakovin, povečamo telesno aktivnost. Hkrati s tem pa zdravimo tudi druge bolezni, ki posredno ogrožajo bolnika. Pri osteoporozi je potrebno uvesti tudi specifično zdravljenje. Na voljo sta dve vrsti zdravil: ena zavira resorbcijo kosti, druga pa povečuje njeno izgradnjo. Resorbcijo kosti zavirajo: kalcij, hormon kalcitonin, spolni hormoni (estrogeni in gestageni) ter njihovi analogi in bifosfonati (Etidronat, Alendronat).

Izgradnjo kosti povečujejo: pripravki fluora in njegovi derivati (Ossiplex, Ossin,…) in paratiroidni hormon. Izredno pomembna je usmerjena telesna aktivnost. Tu bolnik sam lahko zelo veliko naredi že s tem, da je pri vadbah dosleden in da jih redno izvaja. Vaje niso naporne, njihov osnovni cilj pa je, da ohranja in krepi moč mišic ter njihovo prožnost, omogoča boljšo koordinacijo gibov, ohranja in izboljša gibljivost sklepov in predvsem s stalno obremenitvijo skeleta predstavlja pozitiven dražljaj za izgrajevanje kosti.

MISEL ZA ZAKLJUČEK
Spremenjene življenjske prilike omogočajo daljše življenje, ki pa naj bo kvalitetno. Zlomi zaradi osteoporoze pa prav to kvaliteto močno ogrozijo, zato je potrebno na njeno preprečevanje misliti že takrat, ko smo od nje še zelo oddaljeni

Hvala lepa za izčrpno informacijo.
lep pozdrav.

New Report

Close