Kostanjev pire
Tincci, popolnoma!
Sem pa danes dobila pečen kostanj v vrečki, ki izgleda kot kuhan, samo temnorjave barve je, in ekstrudirano proseno kašo v obliki kroglic, ki ju sedaj pridno melje.
Dobila sem tudi amaranth, ki izgleda kot prosena kaša, samo bolj drobne kroglice so. Ga ne poznam, ampak piše, da se kuha 25 min in je za prilogo.
Bom poskusila ji to danes skuhati.
Tudi meni je aleregologinja priporočila domače borovnice. Sem ji jih dala, ampak jih ne mara.
Ti poročam o amaranthu, kako se bo obnesel. Ga ti poznaš?
lp
Skuhala sem ga danes za kosilo. V navodilu piše, da se ga opere, nato kuha v slanem kropu 15 min. S pranjem ni nič, ker so to tako lahke kroglice, da pridejo na površino in seveda vse zliješ ven. Kuhala sem ga 30 min, ker je bil po 15 še trd, tudi po 30 ni bil dosti mehkejši (kot npr. kaša), je bil pa kuhan, ker so kroglice razpokale.
To sem ji kar spasirala z 2 kostanjema in All. in je vse pojedla. Tako da je danes pojedla 4 kostanje, amaranth, končno za prigrizek med obroki je naša jedla kroglice prosene kaše, drugi otroci pač piškote, smoki… – vsaj nekaj uživa, kar ni treba kuhati, samo vzamem.
Bom videla, kakšna reakcija bo jutri. Pri naši se namreč ne vidi takoj kot pri tvoji.
Za pit sem ji dala korenček-jabolko. Do sedaj je pila vodo po lončku, ki ne poliva, sedaj pa kar naenkrat ne zna več piti, se ji zaleti, tako da sem ji morala dajati po žlički.
lp
Na žalost ne bo nič. Amaranth je šel ven neprebavljen, 3 x blato. Kostanj prenaša, kroglice prosene kaše obožuje, to je pa tudi vse. Kostanjev pire obstaja v obliki sladoleda, če ga boš iskala, tako da za nas ne pride v poštev.
Kako spite ponoči? Naša se zbuja na pol do ene ure vsako noč. Grozljivo!
lp
Pri nas je s spanjem enako. Ob pol 6 moram pa vstat za službo. Jupi. Odkar ima na rokavičke ponoči, vsaj ni do krvi spraskana. Bilo je eno obdobje pol leta nazaj, ko je lepo prespala noči, ampak kje je že to. Se mi zdi, da je vedno slabše. Mi je tudi alergologinja rekla, da pride obdobje, ko je eno leto čisto adijo. Po moje smo mi zdaj v tem obdobju. Računam na poletje, da bo bolje, ko ne bo več centralne in bomo še več na zraku.
Gre spat čisto flekasta, zbudi se kot bi jo kdo pretepel, obraz ima kot šmirglpapir. Sem ji dajala Zyrtec en teden sedaj, pa ni bilo nič bolje, tako da sem ji včeraj prešaltala nazaj na Fenistil. Če je taka po 3 živilih, sploh ne vem, kakšna bi še lahko bila. Mogoče je reakcija na borovnice 3 dni nazaj, ampak dvomim. Čakam na vikend, da ji dam malo topinamburja probat. Med tednom žal nimam časa za probavanje nove hrane, zvečer ji pa ne upam dat.
Pri nas imamo zaradi (pre)pozno ugotovljene celiakije še celo množico alergij. Pri meni recimo kravje mleko, rdeče meso, paradižnik, čebula, česen, jabolka, kislo zelje, olivno olje, pesni sladkor,med…, plesni, pelodi, perje, volna…. Tudi kostanj je med stvarmi, ki jih prenašam zgolj pogojno, dva ali tri hkrati. Ugotavljamo, da je več težavs kostanjem, ki je nabran v bolj deževnem obdobju, očitno kljub skrbnemu pranju, blanširanju in zmrzovanju ostanejo na ali v njem kakšne plesni. Samo kot opozorilo, Živa in Tincci, če se bosta čudila, da je en kostanj v redu, drug pa ne.
Sta poskusili s hranljivo južnoameriško žitarico kvinojo? v Ljubljani jo prodaja Bios.
Še vprašanje. Ali so kroglice prosene kaše v redu? Mikale so tudi mene (sploh za sina, da lahko da kaj kar tako v usta), pa nisem tvegala, saj je zdaj pravi udar cvetnega prahu in s tem navzkrižnih alergenov…
Ne Tincci, nismo ubogi! Smo presrečni, da smo ugotovili alergije in da lahko sami kaj storimo za svoje zdravje. V začetku leta 2000 je izgledala še prava katastrofa: moja mama obupne težave z želodcem, moja hčerka epilepsijo in astmo, sin hudo osteoporozo v osnovni šoli in resen zastoj v rasti, pri meni postavljena diagnoza multipla skleroza. Potem smo naleteli na dr. Furlanovo iz diagnostičnega centra Bled, povezali klasične preglede za alergijo in celiakijo, kasneje še ugotovitve BICOM-a in zdaj smo na dieti, vsak malo drugačni, ki nam omogoča boljše življenje. Simptomi MS so v veliki meri izzveneli, spet delam polni delovni čas, sinova osteoporoza se izboljšuje…
Prav zaradi tega si včasih mislim, da imate srečo starši in otroci, pri katerih se alergija pokaže na koži. Vem, da je neprijetno, vem, da srbi, vem, da že na pogled ni prijetno, a OPAZITE, da se nekaj dogaja in lahko ukrepate. Pri nas s kožo ali čim zelo opaznim ni bilo nikoli težav. Tiha, latentna oblika, ki je od znotraj slabila organizem (huda slabokrvnost, demienilizacija, premalo kostne gostote…, posledično nečloveška utrujenost), tako, da smo res zelo zadovoljni, da končno vemo, čemu se naj izognemo… in omejitve v hrani sploh niso najhujše v življenju, čeprav je zaradi njih treba prilagoditi marsikaj. A se da.
Kroglice so kot smoki, samo da je sama prosena kaša. Ker naša proseno kašo je kuhano, ji je ta zelo dobra, meni tudi. Piše, da je bio porekla.
Je pa zanimivo to s kostanjem. Jeseni sem ga nabrala in pekla, malo sem ga dala tudi naši, pa je imela vetrove, zato sem ga opustila. Nisem se pa spomnila, da bi ga zamrznila, tako da sem kupila pečenega in olupljenega, ki izgleda kot kuhan, samo sive barve, poreklo: Kitajska! Ga ima rada, zato sem kar zadovoljna, da lahko je nekaj, kar ni samo kuhano. Drugače sem samo v lončkih.
lp
Tincci, verjetno res niso krive borovnice, ker se baje tvoji v trenutku naredi reakcija. Pri nas to traja dan, 2 ali tri, odvisno, ali zaužije ona ali dobi preko mojega mleka.
Sama vstajam ob 5 zjutraj in ravno danes je bedela od 4. ure! Grozljivo! Mi imamo težave s spanjem od rojstva, prebrala sem knjige na temo spanja, delala tako – nič. Kar prebuja se na pol do ene ure, joka, ji dajem dudo, se je brani, jo popravim, pokrijem, pa je spet dobro za pol ure … in tako že skoraj 13 mesecev. Kako mi je žal, da sem kljub podaljšani porodniški morala v službo!
Še to: spi tvoja deklica v svoji sobi? Čampa s PK mi je svetovala, da jo naj dam spat v svojo sobo, da je njena deklica potem lepo spala. Meni se pa ne da hoditi v drugo sobo, pa tudi rada jo imam v posteljici ob nama.
Kostanj si tvoji Hani poskusila dati? Verjetno bomo mame alergikov doktorirale, tako da bomo alergologe lahko učile.
lp
Kvinojo dobro opereš, najlažje v cedilu pod tekočo vodo in jo zakuhaš v vodo, podobno proseni kaši. Kuha se približno 20 minut. Nam je najboljša kot zakuha za juho, uporabljala sem jo za pripravo “rižote – kvinojote”, verjetno bi bila odlična v mleku, če bi ga smeli. Še ena dobra lastnost kvinoje, sin jo izredno dobro prenaša tudi v obdobju viroze – driske in bruhanja.
Ne, ne spi v svoji sobi, iz istih razlogov kot pri vas. Kostanja nisva probali, ga tudi nimam namena, bova, ko bo sezona zanj. Trenutno imam v planu topinambur in pastinjak, ampak počasi. Itak je že od nekdaj na 3-4 živilih, tako da se ne mudi, pa itak bo zame čisti šok, če se kaj od tega prime.
No, pri nas je pa enako s spanjem že 16 mesecev, tko da en velik objem zate pa zame pa za vse neprespanke;)