Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija kortikoteroidi

kortikoteroidi

Pri dveletnemu sinu ugotavljajo diagnozo PFA Pa sindrom(periodic fiber aftosis pharyngitis adenitis), ki naj bi se zdravil s kortikoteroidi. O bolezni na internetu na najdem nič, sicer se pri njem to kaže z nekajdnevno visoko vročino, nekaj aftami v ustih, otečenimi bezgavkami in morda malo rdečim grlom. Pa me zanima kakšno zdravilo je to in kako učinkuje.

raglja

Spoštovana raglja,
tudi jaz o tem sindromu ne vem nič.
Po opisu iz diagnoze sodeč gre za ponavljajočo vročino z aftami v ustih in vnetjem žrelnice in žrela. Taka diagnoza ni zabeležena v mednarodni klasifikaciji bolezni.
Vprašajte tistega, ki je diagnozo postavil.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Moj sine je ravnokar prebolel bolezen s popolnoma istimi znaki, ki jo opisujes, le da se po domace temu rece slinavka :))
Je mozno, da je to isto ?
lp

Spoštovana Liliii,
seveda je zelo podobna in verjetno tudi je, samo nikakor se ne zdravi s kortikosteroidi, saj gre za herpesvirusno okužbo in kaj le bi s kortikosteroidi?!
No, bo morda raglja kaj več napisala.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Ne ni slinavka, saj se njemu to ponavlja na pribl. dva meseca in sicer z vročino, ki jo zbijamo z voltarenom na 4-5ur, kri pokaže visoke vnetne parametre (crp 140, pa nazadnje 160), a nikjer ni videti nič drugega narobe, le potem se pojavi še kakšna afta v ustih in sicer ne kot pikica temveč kot recimo 0,5 cm razjeda. Po nekaj dneh se vročina umiri in kot da ne bi bilo nič. Resno slinavko z ogromno aftami po kompletnih ustih od jezika spodaj in zgoraj, lic in dlesni je imel v začetku leta, vendar brez vročine in drugih problemov (no spremljala jo je še škrlatinka).
Ker mu krvni izvid pokaže take vrednosti, je običajno mali dobil svojo dozo antibiotika, po 2xnem obisku bolnice, pa ugotavljajo, da antibiotik nima pomena. Sicer vsi izvidi brisov še niso prišli, a menda je to to. Zato me le zanima, kaj običajno zdravijo s temi zdravili?

raglja

Draga raglja, meni se to sicer zdi kot nekakšna ponavljajoča adenovirusna infekcija (saj pri tej vidimo vedno CRP tudi do 160 ali več), vendar za sigurno ne bom trdila. Kortikosteroidi, če so vam jih predpisali infektologi, so tudi protivnetna zdravila, verjetno so pač poskusili. Ampak zdaj res samo ugibam, ker res ne vem, za kaj gre. Izvidi brisov bodo povedali vse. Vsaj upam.

Žal, tokrat brez pomoči, vseeno lep pozdarv,
Tanč

New Report

Close