Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Korist operacije žrelnice, xylitol

Korist operacije žrelnice, xylitol

Spostovani,

naš zdaj štiriletni sin ima zadnje leto (odkar je v vrtcu) pogosto vnetje srednjega ušesa – v enem letu okrog 10x. Redno hodimo na ORL preglede, nos mu redno spiramo s fiziološko raztopino etc….

Žrelnico ima srednje veliko, na zadnjem ORL pregledu je imel v enem ušesu tudi tekočino. Zdravnica je pri tem omenila, da če ne bo jeseni bolje, se bomo pogovorili o operaciji žrelnice.

Na internetu sem si pogledala nekaj novejsih študij o tem (Hammaren-Malmi S, Saxen H, Tarkkanen J, et al.,PEDIATRICS 116 (1): 185-189 JUL 2005
Koivunen P, Uhari M, Luotonen J, et al.,BRIT MED J 328 (7438): 487-490 FEB 28 2004). Zaključki teh člankov so nekako taki, da operacija žrelnice pri večini ne vpliva na izboljšanje stanja. Pomaga pa vstavitev cevke v bobnič. Prosim za vaše mnenje.

Mogoče koristna informacija za starše je tudi, da redna uporaba xylitola tudi zmanjšuje pogostnost bakterijskih vnetij srednjega ušesa (PEDIATRICS Vol. 102 No. 4 October 1998, pp. 879-884). Odkar redno uporabljamo otroško zobno pasto s xylitolom in občasno zvečilne gumije s xylitolom, se naš sin dostikrat zmaže z virusnim vnetjem usesa. Ne vem, ce je to splošno znano.

Zanima me se naslednje. Znano ljudsko zdravilo proti vnetju ušes je netresk. Ali obstaja kaksna resna studija le-tega? Iz lastnih izkusenj vem, da če ne drugega deluje kot analgetik.

Najlepsa hvala in lep pozdrav,
Alenka

Pozdravlena ga. Alenka!

Ti dve študiji, ki ste jih omenili, res kažejo na to, da tekočino v srednjem ušesu ter s tem povezano naglušnost v tem ušesu, pri otrocih bolje zdravimo s cevkami. S cevkami pa ne zdravimo vnetij srednjih ušes.
Pri nas imamo doktrino, da v prvem posegu ponavadi ne vstavimo cevke, razen če je v srednjem ušesu gost, mukozen sekret. Glede na naše izkušnje operacija žrelnice v večini primerov pomaga k izpraznitvi srednjega ušesa ter izboljša sluh, prav tako pa se zmanjša število vnetij srednjega ušesa.

Glede uporabe netreska so bile narejene študije, ker ima zdravilne učinke, vendar vsebuje tudi toksične snovi za telo in ga ne priporočamo uporabljati preveč pogosto.

Lepo pozdravljeni, B.O.

Spoštovana!

Imamo podobno situacijo, poslala sem že vprašanje na ORL, pa še čakam odgovor.

Mi smo že bili na operaciji žrelnice, pa ni vidnih izboljšav. Pri zadnjem vnetju je celo nastala luknjica na bobniču in upamo, da se bo po naravni poti zarasla.

Tudi z netreskom sem poskusila, pa imamo slabo izkušnjo. Svetovali so mi ga v lekarni, pa smo dobile v uho glivice, tako da je bilo še huje. Sicer pa se netresk daje preventivno in ne takrat ko je že vnetje.

Bom tudi jaz kupila tisto zobno pasto. Hvala za koristen nasvet. Prosila bi le, da mi poveste, katere otroške paste to vsebujejo in kje jih kupite, da ne bom imela problemov v trgovini.

V upanju na najboljše Vas pozdravljam.

Zaskrbljena mamica

New Report

Close