koprivnica-urtikarija
Moj 1,5 letni sin ima urtikarijo…Kje lahko dobim kaj več informacij o tej zadevi? Zakaj nastane, ali večkrat zaradi dodatkov v hrani ali zaradi same hrane? Je lahko nevarna? Kdaj otroka dajo na teste – nam namreč niso omenili nobenih testov, nekateri pa me sprašujejo zakaj niso delali testov? Jih naredijo šele ko se zadeva ponavlja ali ko ne moreš ugotoviti povzročitelja ali kako je s tem?
Zdaj se drživa diete urtikarija III….in glede tega me zanima kateri kupljen kruh se lahko je pri tej dieti (o kruhu nimam pojma ker mi ga peče tašča), katere namaze lahko dam otroku? Hvala.
Menim, da bi ti morali narediti alergološke teste. Sama vztrajaj, da si pridobiš napotnico.
Utrika lahko nastane zaradi hrane, oblačil, praha,…odvisno, na kaj telo reagira…
Pri dieti utrika III se lahko je doma pečen kruh, ker mislim, da vsi ostali vsebujejo konzervanse, ki pa jih pri tej dieti ne smeš uživati. Ravno tako je z namazi in ostalimi stvarmi – dokler ste na dieti mora biti vse brez konzervansov, dodatkov, barvil,… Kar pa v trgovini skoraj ne moreš dobiti.
Pa še tole:
Urtika III (nadaljevalna dieta)
Primerna so vsa zdrava sveža živila , oziroma doma pripravljena hrana iz živil, ki niso predhodno industrijsko pripravljena,razen spodaj navedenih živil! Pri pripravi priporočamo kuhanje in dušenje,lahko pa tudi pečenje in cvrtje,če ni drugih omejitev (npr. dieta brez jajc -cvrtje ni mogoče ! ) S takim načinom se izognete vsem SKRITIM ALERGENOM, ki so kot dodatki – ADITIVI dodani jedem in na deklaracijah navadno niso točno navedeni (arašidi, pšenični škrob, mleko v prahu, kazeinat,…)!
PREPOVEDANA ŽIVILA:
-živila z dodanimi konzervansi, aromami, aditivi in drugimi dodatki -stabilizatorji, antioksidanti, emulgatorji (jušne kocke, jušni koncentrati,paradiŽllikova mezga,majoneza, ketchup, solatni prelivi, marmelade s konzervansi, vsa hrana iz konzerv,…)
-umetno obarvana hranila (zlasti rumena in oranžna barvila )- umetno obarvane pijače, industrijsko pripravljena peciva, bomboni, lizike, obarvani žvečilni gumiji,…
-ostre začimbe (poper, paprika, muškatni oreh,…)
-svinj ina, salame, klobase, hrenovke,šunka, pršut, paštete
-morski sadeži (surimi, lignji, rakci,školjke, ribje palčke,…)
-lupinasto sadje (lešniki, orehi, arašidi, mandlji,…)
-čokolada, kakav
-sadje: citrično sadje- agrumi (pomaranče, limone, mandarine,grenivke ), kivijagode, breskve
-zelenjava: paradiŽllik,paprika,zelje, ohrovt, špinača,zelena, jajčevci, grab, por,…
-pijače: sadni čaji, (tudi šipek s hibiskusom ! ),
sadni sokovi iz zgoraj naštetega sadja ,oziroma sokovi z dodanimi konzervansi, gazirane pijače,umetno obarvane pijače;
-med
-še nenaštetajedila ki vsebujejo BIOGENE AMINE (siri, kvas, kislo zelje, kisle kumare, ribe, vino, pivo,…)
Alergijski testi mi niso nič pokazali, zato naj bi šlo na koprivnico. Dnevne težave so…srbenje, rdeči fleki po celem telesu…..rada bi se znebila koprivnice in to brez tablet….jemljem aerius, a bi ga rada jemala čim manj. Dobila sem navodila kateri hrani naj se izogibam…a bolj ko razmišljam…kaj mi sploh še ostane? Ali obstaja kaka dieta npr kaj jesti za zajtrk, kosilo, večerjo?
To težavo imam cca pol leta.
Pozdrav!
Zaradi sina, ki ga dojim sem bila sama na dieti Urtika III in sem imela iste težave kot ti kaj naj sploh jem. Ni veliko stvari, sploh, ker sem zbirčna, pa vendarle nekaj predlogov:
* domača slivova marmelada – da se jo kupiti tudi v mercatorju (verjetno ne v vseh) in sicer Bakina Tajna
* skuta, margarina Vitaquell, navaden jogurt 3,2 (čeprav je naveden da se ga ne je), pila sem navadno-sveže mleko
* doma narejeni slivovi knedeljni, krompir v vseh možnih oblikah, skoraj vsa zelenjava (jaz sem jedla tudi kupljeno zmrznjeno zelenjavo z maslom), riž, makarone brez jajc, telečje in goveje meso (perutnine ne smem) – vedno sveže, nikoli zmrznjeno ali pa postano
* jabolka, banane, hruške
Skratka vse kar je skuhano doma (nekaj izjem sem si privoščila kupljenih), kupovala sem tudi BIO izdelke (piškote). Sčasoma se navadiš, ampak je res, da jem več ali manj za zajtrk in večerjo isto.
Predlagam, da počasi in malo po malo ješ določen izdelek in potem vidiš ali je reakcija ali ne. Počasi povečuješ tudi količino.
Pozdrav!
Nisem imela jaz koprivnice, temveč moj sin (pri 7 mesecih). Ker ga dojim sem bila tudi jaz na dieti oz. sem delno še, pa tudi malemu pazim kaj dajem za jest. Njemu je rdečina izginila v povečini čez 4-5 ur, naslednji dan je imel samo rdeča lička, čez dva dni pa tudi to ne več.
Se mu pa dnevno po glavi (večinoma) pojavljajo rdeči flekci, ki se pa pojavljajo od rojstva, tako, da ne vem ali je to od alergije ali kaj drugega. Pojavljali so se tudi med strogo dieto.
Tudi meni so dignosticirali koprivnico. Sumim,da mi jo je sprožilo zdravilo Doxy50,katerega mi je predpisal dermatolog zaradi težav z kožo. No zdej imam pa resne težave 🙁 Zdravila že dolgo ne jemljem ve, težave pa kar še niso izginile.
Prosim povejte mi, kako ste se rešili srbečice. Men je za znoret. Mažem se z otroško hladilno kremo in je malo bolje (pol ure),pol je pa spet neznosno.
So vas poslali na kakšne teste? Kako to zgleda?
hja, koprivnice se verjetno res ne zdravi, vzroka zanjo pa ja… ponavadi je to kaka alergijska reakcija. pomaga fenistil: če je v manjšem obsegu, krema, če pa v večjem, raje kapljice. pri moji hčerki je pomagalo in je koprivnica v dveh dneh izginila (žal pa se je čez 10 dni spet ponovila, takrat v veliko hujši obliki; krvni testi so pokazali alergijo na kml)
ugotovite najprej kaj je bil vzrok za to koprivnico. mogoče je bilo sonce oz. vročina. zdravnica bi vam morala dati več informacij, ne le reči, da se to ne zdravi.
srečno!
moja hčerka stara 5 let ima že več kot mesec dni težave z izpuščaji na roki in srbenjem. stvari ne pridemo do dna. smo pa včeraj narbrali hrastovo skorjo, ki jo prekuhaš v vodi. s tem sem ji potem dvakrat izprala roke in se mi zdi, da je bilo precej bolje. srbelo je ni več, tako da je ni bilo potrebno namazati z drugimi kremami.
Pozdravljeni!
Stara sem 31 let in se prvič soočam s koprivnico. Začelo se je tako, da sem bila zatečena zaradi modrostnega zoba in mi je zobozdravnica vstavila drenažne trakce ob modrostna zoba in mi predpisala antibiotik Amoksiklav, ki ga prej še nikoli nisem jemala (na ostale antibiotike nisem imela nikoli reakcije). Jemala sem ga 2 dni in že prvi dan sem opazila rdeče pikice po dekolteju. Ker sem bila ravno en dan pred tem veliko na soncu (bila sem cel vikend na morju), sem pomislila, da je mogoče alergija na sonce, čeprav je pred tem nisem nikoli imela. Potem se je pa na območju dimelj in pod zadnjico pojavila cela zaplata rdeče kože in bilo je srbeče/moteče. Šla sem h osebni zdravnici in mi je glede na opisano diagnosticirala utrikarijo, mi dala zdravilo Xyzal in kremo Elocom, Amoksiklava nisem smela več jemati. Oboje mi ni nič pomagalo, vsak dan imam še več utrik. Še danes in jutri bi morala vzeti po 1 tableto Xyzala (3 dni pa sem morala jemati po 2 tableti na dan), pa sem se danes odločila, da kar preneham, ker se stanje očitno ne izboljšuje. Zdravnica mi tudi ni predpisala nobene diete, kar se mi zdi smiselno, saj naj bi alergijo sprožil antibiotik in tudi do zdaj nisem imela nikoli alergije na nobeno hrano. V ponedeljek bom šla nazaj k zdravnici, čeprav sploh ne vem kaj pričakovati. Zdi se mi čudno, da bi utrikarija trajala tako dolgo, če sem pa zadnji antibiotik vzela v torek zvečer (danes je sobota), sonce tudi dvomim, da je, prav tako hrana… Mogoče je telo tako reagiralo zaradi antibiotika in preveč zdravil naenkrat? (Na splošno sem zelo zdrava oseba, ki letno sploh ne vzame nobene tablete, saj nimam problemov niti z glavoboli in na splošno sem bila do sedaj zdravstveno res na konju). Je možno, da je to tudi reakcija telesa na težave z modrostnimi zobi? (Enega so mi pod nujno izdrli in se je vsaj z zobmi vse uredilo.) Težava me toliko bolj skrbi, ker grem čez dober teden za 3 tedne na potovanje v Azijo in ne vem, kaj narediti. Nesmiselno se mi zdi potovanje odpovedati, saj se počutim v redu (razen srbenja in groznega videza kože), hkrati pa me skrbi… Imate kakšen nasvet/ razlago? Je možno, da antibiotik še tolko časa povzroča urtikarijo?
Hvala za odgovo že vnaprej in lep pozdrav,
Tanja