koprivnica čisto po vsaki hrani – pomoč prosim
tudi mi imamo probleme s suho kožo, sedaj se je pojavila še koprivnica po vsaki gosti hrani. Po vsem telesu se pojavijo rdeči fleki z vodenim mehurčkom na sredini, praska se ne. Izginejo po cca pol ure. Mali ima 7 mesecev. Gosto hrano uvajam od 6 meseca, prvi mesec nobenih problemov, ko pa sem mu dala v petek Novalac (prej se je samo dojil), pa kar naenkrat v soboto koprivnica čisto po vsem, kar sem mu dala v usta (celo čaj). Celo noč se premetava, zbuja v joku, glavo meče levo, desno.
Tudi slabo prodobiva na teži, pri 2 mesecih smo imeli kri na blatu, pri 5m kronično zaprtje, sedaj pa izpuščaji in suha koža. Sumim mleko in jajca, sem tri dni na dieti, verjetno bova šla v bolnico na testiranje. Pri 2 mesecih bili vsi testi negativni, pri 5m so nama v bolnici rekli, da ni čisto nič narobe z malim. ?! Intolerance na laktozo niso hoteli preverjati, čeprav je mali po laktozi proti zaprtju vsakič dobil pikice po telesu. Sama sem takrat opazila, da ko sem za par mesecev se držala diete za mlečne izdelke, ni imel več krvi na blatu, pa tudi nobenih pikic na obrazu. Zopet sem pričela pred mesecem dni jesti mlečne izdelke, ker so mi na pediatrični potrdili, da ni alergik. Naslednji dan pa pa takoj rdečina po vratu.
Sem že čisto obupana, če ima kdo kak nasvet, bo zelo dobrodošel. Ne vem, kaj lahko jem, v bolnico bova verjetno šla šele čez en teden. Celo po dojenju ima kak izpuščaj in celo po Pregominu, ki pa ga že par dni noče več jesti. Sedaj samo še dojim, mleka pa zaradi skrbi ni ravno ne vem koliko.
Ni nujno da če testi pokažejo negativno da alergije ni. Fantku so prvič delali teste pri 4mes drugič pri 1 letu šele pri 18 mes. so testi pokazali alergijo na mleko in jajca in to samo krvni pri kožnih sploh nič ne reagira. Do takrat smo imeli skoz pike po telesu,obrazu skoz je bruhal. Pri 18 mes dobil hude urtike po telesu takrat so ga tudi sprejeli v bolnico in ugotovili za kaj gre. Pri sestrici so pa šele zdaj ugotovili alergijo na jajca in mleko ker je močno zaprta in to že tretjič zapored prvič pri 4mes drugič pri 18mes in pa sedaj pri 2,5 letih. V bolnici so mi rekli da je zaprta zaradi alergij smo na dvojni dieti. Najbolje je da opazuješ svojega otroka in si zapisuješ kaj mu daješ za jesti in pa tudi sebi. Če vidiš da mu nekaj ne paše mu to ne dajat pa čeprav so zdravniki rekli da nima alergije. Dobro je upoštevat kar otrok odklanja da se mu to ne daje. Boš videla vse se bo še uredilo ti kar prisluhni sebi in svojemu otročku. LP
takole bibi.morala boš jet na strogo dieto, brez mleka in brez jajc.
na hitro:
uživaj sojino in riževo mleko
kruh le jelenov,martinov in krjavlov
etino marmelado brez konzervansov
riževe kruhke
sojine desserte
za kosilo riž, bučke, cvetača, korenje, brokoli, špinača, krompir
šele po izboljšanju kože preizkušaj še ostala živila.
aja, hrano pripravljaj le na soli in čebuli.
ja, ampak moja dieta je že čisto blizu tega, soje se sicer ne upam jesti, ker vem, da zna biti zelo alergena, meso pa jem (goveje, piščančje in puranovo). Ga ne bi smela?
Ampak ne razumem zakaj ima mali izpuščaje tudi po krompirju, jabolkih in podobnem, ki jih je sicer več kot en mesec prenašal brez problemov. Ima kdo podobne izkušnje? Zakaj kar naenkrat tak bum koprivnice? Izpuščaji se pojavijo celo po dojenju in po pregominu, po kamiličnem čaju, kjer prej ni bilo nikoli problemov.
Ali potemtakem tudi jaz ne smem jabolk, krompirja ipd?
Da ne govorim, da imamo spet probleme z zaprtjem. Že cel teden ni kakal. Kompota, ki ga je prej nekoliko pregnal, se mu pa sploh ne upam dati.
lp in hvala
Nisem zdravnica, a kolikor sem brala po tem forumu se ponavadi svetuje korak nazaj, se pravi dieta z urtiko I. Te diete so v odgovorih Tanc v prejsnjih postih ze razlozene. Kajti vsekakor je mozno, da otrok razvije preobcutljivost ali alergijo na neko zivilo, ki ga je prej ze dobro prenasal.
Tudi cas je zanimiv faktor pri teh alergicnih odzivih. Pri mojem malcku traja tri dni, da se razvije alergijski “odgovor” na tisto kar jaz pojem in traja 14 dni, da izgine.
Ce je treba dieto drzati pri obeh, pa se zdravstvena doktrina med seboj ne strinja. Po raziskavah naj bi bila ugotovitev, da dieta mamic ne vpliva na alergijo malckov: Vendar saj sama vidim vpliv moje prehrane na mojem samo dojenem skratku, pa naj rece znanost kar ce.
Mogoce pa je vzrok za te koprivnice cisto izven prehrane, zato bi bilo mogoce dobro obiskati zdravnika.
LP Barb
Odgovarjam zelo laično. V zraku je polno cvetnega prahu, znani so navzkrižni alergeni med cvetnim prahom breze in krompirjem. V tem trenutku bi za nekaj časa iz prehrane izločila krompir.
Če ne ješ mleka, jajc, soje, stročnic, nekaj beljakovin potrebuješ in mislim, da moraš pojesti nekaj mesa, če nočeš preveč oslabiti svojega telesa.
Vedno znova vas občudujem, doječe mamice, da se tako prilagajate otrokovim potrebam in upam, da bodo tako zrasli v ljudi z manj alergijami.
Zelo možno je, da gre “samo” za preobčutljivost oz. intoleranco na zunanje dejavnike (hrana, inhalatorni alergeni, kontaktna alergija…). Pri taki preobčutljivosti dojenčka je težko kaj konkretnega narediti, ponavadi tudi izločanje vsega možnega iz prehrane ne obrodi sadov, stanje se velikokrat popravi samo od sebe z zorenjem otrokovega imunskega sistema in nasploh organizma. Toliko bolj se mi zdi, da gre za to, ker pravite, da otrok dobi koprivnico po vsaki hrani. Mogoče bi izločila iz prehrane samo glavne možne alergene (mleko, jajca, oreški). Stanje se bo sčasoma prav gotovo popravilo. Tudi moja dojenčica (sedaj stara skoraj eno leto) je dobila koprivnico po marsikateri hrani, imela je tudi kolobarje suhe kožice na hrbtu, ob drgnjenju kože (npr. po rokici, ko so ji jemali kri), je po roki takoj nastala koprivnica, ki pa je minila po nekaj minutah. Ko je imela štiri mesece, sem poskušala s Pregominom, vendar učinka ni bilo nobenega (pila je samo Pregomin). Počasi se je stanje boljšalo brez kakršnekoli diete in sedaj nima nobenih težav več.
Srečno.