Kontracepcija in prepovedane snovi
Spoštovani!
Tablete Diane jemljem že en mesec in trenutno sem na 7 dnevnem premoru. Zadnjo tabletko sem vzela v petek. Tablete sem jemala redno vsak dan ob približno istem času, imela pa sem tudi spolne odnose, saj sem v navodilih prebrala da je zaščita učinkovita že od prvega dne jemanja. Včeraj pa sem prebrala nekaj kar me je močno prestrašilo.
Baje da grenivka izniči delovanje kontracepcije – bila sem na dopustu kjer sem tri dni zaporedoma pila grenivkin sok za zajtrk (2dl), malo prej pa sem vzela tabletko. Prav tako sem imela spolne odnose na tiste dneve (10 dni nazaj). Se pravi da je možno da bi prišlo do nosečnosti?
– Doma si večkrat pripravim tudi razne naravne sokove, iz rdečih pomaranč….Torej so tudi agrumi narobe pri jemanju tablet?
– Na katere snovi moram še paziti oz. jih ne smem jemati sočasno s kontracepcijo (kaj pa vitamini, šumeče tablete, aspirini, lekadol…)
– Prvi mesec jemanja tablet opažam rahle krvavitve, kak dan so močnejše, drugi dan je sploh ni. Zdaj sem drugi dan premora in imam spet krvavitev, ki pa je tudi bolj šibka- je torej to ta odtegnitvena krvavitev ali me mora kaj skrbeti?
Hvala za odgovore,
lep pozdrav.
O hrani in prehranskih dodatkih je na voljo silno malo ali nič podatkov kako lahko vplivajo na učinkovitost tabletk. Načeloma je bolje prehranske dodatke jemati ločeno od drugih zdravil, za običajno hrano kar sadni in zelenjavni sokovi so, pa teh podatkov ni. Učinkovitost tabletk lahko zmanjšajo določeni antibiotiki, nekatera zdravila proti epilepsiji in bolezni prebavil z drisko in bruhanjem.
Vmesna krvavitev na začetku uporabe tabletk je nenevarna. Najbrž je naslednji mesec niti ne bo več, lahko pa traja več mesecev. V pavzi pa se seveda pojavi običajna odtegnitvena krvaitev, ki pa je pričakovano kratka in šibka.