Najdi forum

Zdravo. Imam veliko težavo in potrebujem nasvet. Včeraj sva s fantom nepričakovano zaključila, on je pustil mene, z izgovorom, da že nekaj časa ne čuti kar bi moral ( kakšen teden, 10 dni), vse te dni mi je pa trdil, da me ljubi, da me ne želi nikoli zapustit…ravno zaradi teh trditev sem zelo šokirana. Nisem opazila, da bi bil te dni slabe volje ali pa zadržan. Preprosto tega nisem pričakovala…zanima me, če se da to kako popraviti, če ti dejansko skoraj mine do nekoga? Skušam se pogovorit z njim, ampak mi niti na en sms ni mogel odpisati, kot da ničesar več ne želi od mene. Skoraj ne morem verjeti, da je lahko to kar tako konec vsega. Skupaj sva bila eno leto. Vse skupaj se je prehitro odvilo, da še sama ne dojamem vsega. Mislite, da je lahko takemu človeku sploh kdaj žal, npr. da se je napačno odločil?

Spoštovana biba135,

kot pravite, se je vse odvilo prehitro, tako hitro, da ste še vedno v stanju šoka. Radi bi storili, kar je mogoče – se pogovorili, izvedeli, zakaj se je fant tako odločil, morda poskusili na novo – vendar vam on ne daje te možnosti. Odrezal vas je (ali pa sebe) iz tega odnosa in morda ste še najbolj šokirani nad tem, da ne razumete, zakaj. To je rana, ki zares boli in je do vas krivična. Bili ste v zvezi, v kateri ste čutili, da imate ravno toliko »pravic« kot partner, zdaj pa kakor da bi vam bile vse odvzete. Kot bi bil del vaše identitete izbrisan, in vi še vedno ne veste, zakaj.

Ob tem je pomembno vedeti, da je fant to naredil zaradi sebe, zaradi svojih vzorcev in načinov reagiranja, ne zaradi vas. To nepričakovano rezanje je obrambni mehanizem, posledica dogodkov ali stanj in vzdušij iz najzgodnejšega otroštva, ko je bil ta način najprimernejši, da se je zavaroval pred negativnimi občutki. Kot odrasel tega ni predelal in še vedno reagira kot takrat, čeprav to zavira njegovo psihično dozorevanje in škoduje njegovim odnosom. Morda se je ustrašil prevelike bližine. Ko zdaj gledate nazaj, se vam morda postavljajo na pravo mesto sestavljanke njegove besede, »da vas ne želi nikoli zapustiti«. Prej ste jih morda slišali: »Nikoli te ne želim zapustiti, ker te imam tako rad.« Zdaj vam morda zvenijo drugače: »Nikoli te ne želim zapustiti, bojim pa se, da me bo v to prisililo nekaj, kar je močnejše od mene.«

Toda to je njegova slika, njegova zgodba, za vas pa je zdaj pomembna vaša, saj je to tisto gradivo, ki vam je ostalo in s katerim lahko delate. Ob taki nenadni zapustitvi, ki si je niste želeli in za katero niste krivi vi, se človek počuti, kot da mu je nepričakovano nekdo umrl. In ko se poslavljamo od odnosa, res preživljamo faze žalovanja kot ob smrti bližnjega, čeprav morda ne s tolikšno bolečino in ne s tako ostrim občutkom tragičnosti in dokončnosti. Vsekakor pa je pomembno, da si dovolite vse te občutke, ker boste le z iskrenim izžalovanjem lahko šli naprej in v nov odnos. Te faze so: šok, zanikanje, jeza/bes, strah/občutek krivde, žalost, obup in naposled sprejetje. Ne občutimo jih nujno v tem vrstnem redu in ne vse enako dolgo, toda kot rečeno: tanko si prisluhnite in dovolite si začutiti, kar koli že je tisto, kar se vas bo dotaknilo. Tako boste lahko stopili naprej v življenju, in ko bo prišel čas, tudi v nov odnos pripravljeni na ljubezen, ne pa polni grenkobe in strahov.

Srečno vam želim in vas lepo pozdravljam.

Jana Lavtižar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka I [email protected] I 040/523-787 I www.janalavtizar.com

Biba135, ljudje se v odnosu tudi nekaj novega naučijo. Včasih se zgodi, da je prva ljubezen tudi življenjski sopotnik , velikokrat pa ne. Velikokrat taki odnosi ali pa tudi samo prijateljstva, te v življenju naučijo nekaj kar si takrat potreboval.
To da ti je rekel, da te ima rad in čez 1 teden, da ne želi biti s tabo….ne pomeni, da te je zavajal, ker še sam ni vedel kako si razčistiti, kar samo pomeni, da ”raste v odnosu” . S tem ko ti je to izpovedal je le rekel, da si super punca, vendar ni ta veza zanj.
Velikokrat opažam, da ljudje dajo preveč pozornosti na maščevanje bivšemu ali pa bivši punci, ker ni hotel -a biti z njimi. Brezveze. Pač to ni to, pogledaš kaj si se naučil in iščeš naprej.

@Biba135, če mu je žal ali ne, on ni več tvoje poglavje. Ne ponižuj se in ne pošiljaj smsjev ,ne kliči ga. Vajino poglavje je zaključeno. Našla boš drugega. Prekini čisto vse misli nanj. Bo šlo! Strinjam se tudi z komentarjem od Master p.

New Report

Close