Konec dojenja???
Karmen pozdravljena!
Pred 10 tedni sem rodila zdravega fantka, ki ga od začetka polno dojim. Kljub majhnim težavam na začetku (glede pristavljanja) nisem vrgla puške v koruzo, saj sem bila že vso nosečnost trdno prepričana, da bom dojila kolikor dolgo se bo le dalo. Dojenje je hitro super steklo, res sva se ujela, dojila sem, kadar je hotel, lepo napreduje na teži (po 1300 – 1500 g na mesec). no pred tednom dni pa so se začele težave. ko sem ga hotela pristaviti k prsim je začel grozovito jokat in se obračat vstran. Nisem ga morala pomiriti z ničemer. Jokal je tako hudo, revček, prav kričal je zraven, tako da mu je začelo zmanjkovati glasu. Naj povem, da ima od začetka dudo in da sem mu v najhujši vročini dodajala vodo ali čaj brez sladkorja po flaški (vem, napaka!!!). Pri dojenju se mu je večkrat zaletelo, ker imam ogromno mleka in je požrl tudi dosti zraka. Ampak res ne vem, kaj je narobe, da odklanja dojko. Hudo mi je, ker imam toliko mleka, on pa noče. Tako jokava zdaj oba, tamali in seveda jaz, ker več ne vem kako dalje. Zdaj sem poskusila z nukovim nastavkom in moram rečt, da je zdaj lažje – pije skoraj tako lepo kot prej, vendar še vedno joka, ko vidi, da ga bom pristavila. Kaj se mu je zamerilo? Ali je možno, da mu je bolj všeč flaška, po kateri je dobival vodo? Probala sem si mleko že izstisnit, vendar ga ne dobim toliko, kot bi on popil, poleg tega hranjenje po žlički predolgo traja in ker je požerušček, ki rad vse takoj, nama seveda to ne uspeva. Zdaj sicer dojim preko nastavka, vendar bi ga rada odstranila, pa ne vem kako. Aja, pa še to, bradavico zagrabi le, če ga podojim v spanju.
Draga Karmen, prosim pomagaj, res bi rada dojila, tako kot prej.
Hvala in lp, S.
Draga Sandra,
razumem vašo skrb in občutke. Vi bi radi dojili, vaš dojenček pa se pri prsih krega. Strokovno pravimo, da vaš dojenček stavka. Popolnoma možno je, da je pri njemu prišlo do t.i. sesalne zmede. Nukovi cuclji in nastavki so še posebej “zaslužni” zato, ker je sesanje na njih tehnično precej drugače kakor molzenje dojke. Možni pa so tudi vzroki, opisani so v sestavkih spodaj.
Prosim, preberite si naslednje članke, navajam povezave:
– Nastavki za dojenje – prijatelj ali sovražnik:
– Doječa stavka:
– Podobna vprašanja in odgovori:
Se opravičujem ker navajam povezave, a bila sem dolgo odsotna in se je nabralo res veliko vprašanj, na katera želim čim hitreje odgovoriti. Ker sem o tem že nekajkrat pisala. S tem nikakor ne zmanjšujem vašega problema in vas prosim, da mi tega ne zamerite.
Tudi tale članek vam bo morda prišel prav:
ODSTAVLJANJE OD STEKLENIČKE (NAZAJ NA POLNO DOJENJE)
Literatura: Breastfeeding Answer Book, 2003
Ali je to sploh mogoče? Da.
Ali je sploh možno vzpostaviti dojenje nazaj, če smo z njim že skorajda prenehali ali popolnoma prenehali? Da. Strokovno pravimo temu relaktacija. Članek: Relaktacija in stimulacija materinega mleka…
Če se je otrok že naučil piti po steklenički in izrecno odklanja dojenje pri prsih, bomo potrebovali kar nekaj časa in potrpežljivosti, da ga ponovno NAUČIMO dojenja. Otrok sesa pri steklenički popolnoma drugače, kakor pri dojkah. Med sesanjem pri steklenički namreč uporablja popolnoma drugačne premike jezika in ust, uporablja druge mišice in drugače požira kakor med dojenjem.
Poskusite postopoma nadomestiti stekleničko z drugimi, alternativnimi metodami hranjenja: iz skodelice, s kapalko, po žlički, z t.i. “nadomestkom za dojenje”, posebno pripravo, ki omogoča, da se otrok doji tako, da sesa pri prsih in obenem dobiva nadomestek ali iztisnjeno materino mleko iz stekleničke po posebni cevki (nursing supplementer – žal ga na slovenskem tržišču še ni moč kupiti).
Ko mati poskuša otroka dojiti je izredno pomemben pravilen položaj pri prsih in med dojenjem ter pravilen “priklop” otrokovih ustec na celo bradavico, z areolo vred. Pri poskušanju in učenju pristavljanja včasih pomaga, da si matere prej iztisnejo malce mleka in s tem pospešijo izcejalni refleks, tako da otrok lahko začne takoj požirati mleko. Pomaga tudi t.i. “sendvič prijem”, ko dojko ponudimo otroku v usta (podobno, kakor se sami zagrizemo v ogromen, prevelik sendvič tako, da ga stisnemo in porinemo v naša usta…).
Za prehod iz stekleničke nazaj na prsi je zelo pomembno, da imamo veliko potrpežljivosti in si vzamemo veliko časa. Če se otrok pri poskusih dojenja močno razburi, prenehamo in ga prej poskusimo nežno pomiriti, preden mu ponudimo ponovno.
Ko se pripravljate na prehod iz stekleničke nazaj k prsim je zelo pomembno, da otroka hranite po steklenički tako, kakor pri prsih, torej na goli koži, v položaju za dojenje in menjavate strani.
Ko se bo otrok že naučil nekaj dojenja, ga še vedno lahko dohranjujete po steklenički, le pazite, da ga boste vedno NAJPREJ podojili, šele nato ponudili stekleničko. Uporabljajte stekleničko s cucljem, ki je kar najbolj podoben materini bradavici (Avent) in z najmanjšo, eno samo luknjico, tako, da se mora dojenček pri sesanju res močno potruditi. Cuclji in stekleničke, kjer otrokom mleko dobesedno kar samo teče v usta niso primerni.
Nekatere matere, ki so uspešno uspele odstaviti svojega otroka od stekleničke, so ravnale, kakor je napisano spodaj. Pomembno je, da je otrok zdrav in donošen ter se je do sedaj lepo razvijal in lepo napredoval na teži. Pri otrocih nedonošenčkih ali s kakršnokoli zdravstveno težavo, prehladom,… se tega postopka ne lotevajte!
1. dan: nič stekleničke, nič dojk
Prvi dan naj mati ponudi svojemu otroku svoje, iztisnjeno mleko le iz skodelice, po žlički, s kapalko, … Otrok naj nima dude. Veliko ga nosite, zibajte, cartajte, lahko kar na goli koži, čim bliže prsim. V pomoč je lahko tudi očka.
2. dan: nič stekleničke, otroku ponudimo dojke za sesanje za uteho
Do sedaj bo otrok morda že pripravljen sprejeti položaj, blizu materine kože in prsi. Kadar koli opazite, da bi otrok sesal, mu ponudite svoje dojke – za uteho in/ali morda za lakoto. Če se otrok trga in zvija stran od prsi, ga najprej nežno zibajte in ga pomirite, preden mu ponovno ponudite dojki. Tudi ta dan hranite otroka z alternativnimi metodami (skodelica, žlička, kapalka,…). Poskusite se prilagoditi otroku, ne postavljajte nobenih urnikov ampak ga poskusite podojiti, kadar on to želi.
3. dan in naslednji dnevi: prehod na prsi
Če je otrok že sprejel dojke za cartanje in za ugodje, ga poskusite najprej podojiti pol ure predtem, ko bo verjetno že zelo lačen. Ko se bo otrok ponovno dojil, se poskušajte izogibati VSEH umetnih cucljev, dud kar nekaj tednov, preden mu jih spet lahko ponudite. Seveda, če se bo ves ta čas dobro in uspešno dojil.
Nadomeščanje stekleničke naj poteka počasi, postopno in zelo potrpežljivo. Učenje otroka, da se doji je lahko zelo dolgotrajen in težak proces, ki je lahko močno frustrirajoč tako za mater kakor za otroka.
Pomembno je, da se zavedamo, da otroci ne sesajo bradavice ampak se dojijo, da mleko iz naših dojk dobesedno molzejo, ne pa sesajo. Pazimo, da je otrok pravilno pristavljen pri prsih in da ima pravilen položaj celega telesa (trebuh na trebuh, kar najbolj zarit v dojko, njegova rokica pod vašo podpazduho).
Če ima otrok še vedno težave s pristavljanjem, preverite ali nima morda prekratke kožice pod jezičkom ali kakšne druge anatomske nepravilnosti in ima zato težave pri dojenju.
Kako pomiriti otroka in ga spodbuditi k pravilnemu dojenju?
Pred dojenjem:
1. poskusite podojiti otroka še preden bo popolnoma buden
2. če je otrok že nestrpen in jezen, ga poskusite cartati, zibati, nežno plesati njim na prsih, da se bo ponovno pravilno pristavil
3. otroka nežno a trdno zavijte v odejico ali pleničko, da se bo počutil varnejšega in bo bolj sproščen
4. poskrbite, da mu bo dovolj toplo, tudi v nogice
5. preglejte otrokova oblačilca, da ga ne vežejo ali stiskajo preveč
6. zamenjajte mu pleničko
7. poskusite ga pomiriti s sesanjem svojega čistega mezinčka, preden mu ponovno ponudite prsi
Med dojenjem:
1. izključite vse zunanje dogajanje in stimulacijo (radio, TV, starejše otroke, premočno svetlobo)
2. nežno mu prigovarjajte, prepevajte ali klepetajte z njim, glejta se v oči
3. poskusite z različnimi položaji med dojenjem. Nekateri otroci se nočejo dojiti v klasičnem položaju za dojenje.
4. imejte veliko potrpežljivosti!
Splošni nasveti:
1. otrok imejte veliko v naročju, ob sebi, uporabljajte ruto za nošenje otroka, tudi me dojenji mu nudite veliko kontakta koža na kožo. Več telesne bližine lahko na otroka deluje zelo pomirjujoče.
2. poskusite dobiti pomoč v gospodinjstvu in se posvetite le svojemu otroku in možu
3. otroka naj redno pregleduje zdravnik, da boste pomirjeni, da lepo napreduje na teži in se dobro razvija
Pozdravljeni!
Naš deček se je rodil s 35 tedni, teža 3010, 51 cm. V porodnišnici je po 2 dneh moral zaradi zlatenice pod lučko, in sicer 4 x po 12 ur. Odpustna teža je bila 2800, 3. teden po porodu 3240. Ob 2. obisku patronažne je teža padla za 0,30 g, zato je svetovala dodatek, ker smo ga opustili. Po enem tednu je teža s 2940 skočila na 3240, ker smo ob vsakem obroku (na 3 ure) dodali 40 ml. Moram reči, da sem bila s čakanjem na obisk patronažne in tehtanje prav obremenjena. Po branju člankov sem se odločila, da poskusim brez dodajanja in 2 dneva smo se praktično res samo pristavljali in odstavljali po ves dan, nosili v štorklji, crkljali kolikor je bilo le mogoče, da smo dete pomirili. Vseeno sem 2. dan odločila za dodatek, a šele pozno zvečer (ob 23. uri), ker se mi je zdelo, da pleničke niso pretirano mokre, glede na to, kako zelo mokre so bile, ko smo dodajali adap. mleko. Dečko je v trenutku izpraznil steklenico (60 ml), sledilo je seveda polivanje in kolcanje (kar precej je kolcal, ko smo dodajali mleko, tudi 4 x na dan). Čeprav nisem zagovornica dude, sem glede na to, da je moje prsi uporablja tudi za dudo, ponudila nadomestek in dečko je mirno zaspal in po nekaj minutah tudi dude ni sesal več. Sledil je 6 in pol urni spanec. Zanima me, ali se je otrok že toliko navadil na ta ritual dodajanja po steklenički, da se brez njega ne more umiriti. Moram reči, da je danes, ko smo 3. dan čez dan na dojenju veličko mirnejši. Skrbi me le to, če dobi dovolj hrane. Kaj svetujete glede odvajanja in kako je s količino urina, če gre zgolj za dojenje, saj kot rečeno, so bile pri dodajanju pleničke zelo mokre. Imamo pa tudi težave z odvajanjem blata. Danes je namreč že 3. dan, ko ni kakal. Ali je to morda posledica kombiniranja dojenja in dodatka ali morda česa drugega? Za vse nasvete najlepša hvala. Lp, yaly
yaly, pozdravljeni!
Imate nedonošenega fantka (s 35t gestacije), kljub temu pa je bil velik, tehtal dobre 3kg. Po zlatenici (pod lučko je preživel dva dneva) mu je teža upadla na 2.800, kar je še sprejemljivo. V 3t je od najnižje teže pridobil 440g. Dodajali ste 40ml ob podojih na 3h, nato pa dodatek opustili in je celo malo izgubil (ne razberem, v kolikem času je bilo to).
Tehtnica je kot giljotina, yaly, to mnoge mamice dobro vedo, zato vas povsem razumem, da se niste mogli sprostiti in vam je bilo težko!
Brali ste članke, pravite, in se odločili za dodajanje. Če ocenjujem pravilno, ste imeli dodatka okoli 300ml v 24h (8*40ml?), kar ni tako malo, ni pa tudi zelo veliko. Ste poskusili dodatek opuščati postopoma, recimo vsak dan pri enem podoju, pri čemer bi poskusili še okrepiti dojenje ali dodati en podoj, sestaviti podoje iz dveh ali treh delov, vmes pa podirali kupčke, previjali,…
Je vaš fantek kaj bolj aktiven in živahen ali še vedno veliko spi, kar je značilno za zlatenične otročke?
Mogoče bi bilo, da je steklenično izpraznil zaradi potrebe po sesanju, lahko da je bil lačen… to zelo težko ocenim. Če opažate, da pleničke niso dovolj polulane in vsaj 2-krat na dan ustrezno pokakane, potem je bolje, da greste z dodatkom navzdol postopno, vmes pa povečujete število podojev in trajanje aktivnega sesanja. Zelo pomembno pri ostavljanju od stekleničke je, da ste vi sami mirni in prepričani, da je z otrokom vse v najlepšem redu.
Razumem vaše pomisleke, yaly, do biti mama duda, kajti to so zelo pogosti pomisleki v naši družbi. Izkušnje La Leche League, mednarodne zveze za dojenje, pa so tu glede dojenčkov zaspančkov zelo pozitivne, če se mati lahko odloči, da doji otroka tudi za umirjanje, uspavanje. Nekateri bolj šibki dojenčki se z dudo namreč kar zadovoljijo, kot bi čakali, da bo priteklo še kaj, ne upirajo se, dovolijo zamikanje podoja na ta način, sesanje jih tudi brez mleka uspava in nato spijo preveč.
Skratka, priporočam vam, da dojite pogosteje, ne na 3h, to je za večino zaspančkov premalo. Opazujte ga, koliko časa se aktivno doji, menjajte dojki in uporabite ostale tehnike za spodbujanje otroka k dojenju, pa tudi dodatek bo morda še potreben, dokler se fantek ne okrepi.
Zlatenični dojenček & dojenček zaspanček:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=827&t=827 (1t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979120 (9d)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1465&t=1465 (14d, zaspan)
Kako zbujamo dojenčka zaspančka:
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_4._NASVETI_ZA_1
Kompresija prsi: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1986032,1986037#msg-1986037 (pomoč otroku)
Kako ohraniti in povečati zalogo mleka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981548,1981578#msg-1981578
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1977902,1977902#msg-1977902 (kako deluje zakon PP)
Preverjanje pravilnega sesanja in pristavljanja: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1983622,1983667#msg-1983667 (obsežno)
http://www.lalecheleague.org/FAQ/positioning.html (slike položajev)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1977071,1977097#msg-1977097 (nastavki)
Duda, cucelj, sesalna zmeda:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979795,1979809#msg-1979809
Če vidite, da nič ne pije, ne glede na to, kako ga spodbujate, dramite in menjate strani, ampak le seslja in se s tem uspava, požira pa nič. Pa ga lahko odložite, naj nekaj časa spi. Kdaj dojenje ni več učinkovito in je podoj nemogoče nadaljevati, da bi otrok mleko požiral, ugotavljajte sproti. Priporočam pa vam, da ga zbujate, da ustvarite možnosti za večje število podojev. Ko bo imel več budnih obdobij in še kak teden več za sabo, bo morda lahko sesal več in bolje in bo šlo zmanjševanje dodatka laže. Vedno ponudite obe dojki ali vsako dvakrat pred dodatkom.
Menim, da je otrok morda še vedno bolj zaspanček in šibkejši. če vidite, da se prisesa in pri vas vleče mleko iz dojk, torej lepo požira nekaj časa, potem ne bi rekla, da ima sesalno zmedo in da se je navadil na ritual dodajanja. Dobro se mi zdi, da je dodatek manjši, ker ta lahko vpliva še na daljša obdobja spanca nakaterih zaspančkov (težje prebavljivo mleko), kar nam daje še manj priložnosti za dobre podoje.
Super, če vam je uspelo dojenje prek dneva brez dodajanja! To je velik napredek in verjetno pozorno spremljate znake, kajne. Če vas skrbi teža, kar skočite v posvetovalnico na tehtnico ali pa pokličite patronažno, da se prepričate vsak teden, kako vam gre.
Sporočite prosim, kako je te tri dni z znaki, ki jih priporočamo v pozorno spremljanje: Kako vemo, da dojenček dobi dovolj materinega mleka:
– štejemo POLULANE plenice (najmanj 5 v 24 urah)
– štejemo POKAKANE plenice (prve 3-4 dni mekonij, nato najmanj 2 na dan, po 6. tednu tudi na nekaj dni, a takrat mora biti blato obilno)
– otrok PRIDOBIVA NA TEŽI v prvih treh mesecih NAJMANJ 450 g na mesec, torej najmanj 110g-115g na teden. Pridobljeno težo računamo od NAJNIŽJE teže, ne od porodne. Od tretjega do šestega meseca najmanj 80g na teden in od šestega meseca dalje najmanj 50g na teden.
– dojenček se doji POGOSTO – vsaj 8-12-krat na dan, lahko tudi pogosteje in ne nujno po urniku oz. enakih presledkih; če lepo napreduje ob manjšem številu podojev in si večji razmak postavi sam, je to zanj vredu
– dojenček se doji PRAVILNO – je pravilno pristavljen (telo v ravnini z glavico, trebušček na materin trebuh, široko odprta usta, ustnici ne smeta biti uvlečeni, bradavica je globoko v ustih, zajet čim večji del bradavičnega kolobarja, otrok aktivno sesa, dojenje matere ne boli)
– dojenček ima zdrav VIDEZ in napeto kožo, zdravo barvo, raste v dolžino in se mu veča obseg glavice, je živahen in dejaven
Ali je fantek star manj kot 6t? V tem primeru, če še dodajate, bi nekakanje tretji dan lahko pomenilo, da ima premalo mleka, lahko pa tudi, da ne kaka pogosto zaradi dodatka. Ker ne moreva biti prepričani, bi se osredotočila na polulane pleničke, vidim, da imate glede tega že zelo dober občutek, zanesite se nanj! In jaz bi res kar šla na tehtnico, da se prepričate, kako gre.