kondom ali tabletke
Pozdravljeni!
S fantom bova v kratkem začela s spolnostjo. Zame bo to prvič. Mi lahko svetujete, za katero obliko kontracepcije naj se odločiva?
V družini je primer globoke venske tromboze, sama sem zdrava, občasno imam migrenske glavobole.
Sama se nagibam h kondomom, ki ščitijo tudi proti STD, vendar me skrbi, da niso tako učinkoviti kot tabletke pri preprečevanju nosečnosti (predvsem to, ali pogosto počijo?). Fant se s kondomi tudi strinja.
Glede tabletk pa me skrbijo težave ob jemanju – slabost, glavoboli, boleče dojke, spremembe razpoloženja, upad libida ter možnost pojava tromboz (navedeno, da je tveganje največje v prvih 4 tednih jemanja), možg.kapi/srčnega infarkta.
Hvala za odgovor!
Najboljša zaščita je oboje hkrati. Tabletke zelo učinkovito preprečijo nosečnost, kondom pa je edina zaščita pred spolnoprenosljivimi boleznimi. Tveganja za resne zaplete ob uporabi kombinirane kontracepcije so izjemno majhna, manj verjetna od smrti zaradi prometene nesreče. Pri določemih boleznih in stanjih lahko izberemo tudi gestagensko tabletko, ki je varna tudi pri večini zdravstvenih težav. PriporočaM temeljit pogovor z osebnim ginekologom.
LP!
Z fantom sva imela prvi spolni odnos,uporabila sva kondom. Spolni odnos sva imela 1 dan po moji menstruaciji. Kondom ni počil,vendar je v meni vseeno nekakšen strah pred nosečnostjo. Je strah potreben ali ga lahko nadomestim z lepšimi mislimi? Vsi mi rečejo,da je strah odveč..vendar se ga vseeno ne morem znebiti.
Če sta kondom pravilno uporabila in ni bil poškodovan, je strah odveč. Prav je, da kondom uporabita čisto pri vsakem spolnem odnosu že zaradi zaščite pred nosečnostjo kot tudi pred spolnoprenosljivimi boleznimi. Če se odločite še za uporabo kontracepcijskih tabletk, bo zaščita dvojna in še bolj zanesljiva.