komuna
Pozdravljeni,
prosim koga, ki je že imel izkušnje s komuno, da mi malo pove o zdravljenju alkoholizma tam. Namreč ubija me nevednost. Sin je poskušal klasično zdravljenje dvakrat, ni bilo uspešno, zadnji mesec nenehno s pitjem, kljub temu, da je na psihiatriji, ogroža svoje življenje. Do sedaj se oče ni brigal zanj, zdaj pa se je odločil, da bo stvari vzel v svoje roke. Sina bo v ponedeljek odpeljal v neko komuno, prisilil ga je v to. Vse lepo in prav in če res ne gre drugače, upam, da mu vsaj tam uspe. Ampak meni noče povedat nobene informacije, ne kam, ne za koliko časa, nič. Skrbi me, kako bo, če bo kje v tgujini in sin pobegne, kako mu bodo dajali tablete, ki jih mora redno jemati zaradi zdravstvenih težav, če bo recimo nekje v tujini. Poleg tega ima sin težave in to hude z bulimijo, kako bo to. Včasih je bil anoreksičen, zdj bruha. Bojim se, če bo tam manjši dostop do hrane, bo spet nehal jesti in stradal, potem ne bo imel moči za delat, že tako je čisto shiran in drobcen. Res imam v glavi tisoč strahov, ki me ubijajo, ampak imam zvezane roke. Jaz sama ga ne obvladam več in zadeva je bila tako daleč, da sem se morala zdaj umaknit. Rada bi vsaj kako informacijo. So komune 3 mesece, kot zdravljenje ali več?
Hvala za vsakršno informacijo.
Nevedna mama
LP.
Glejte rad bi vam svetoval, vama z možem in sinu da najdete rešitev v veri… to kar se dogaja vašemo sinu ni lahko in tudi ne drugim ljudem po svetu, ki se spopadajo s takšnimi rečmi ,pa vendar zmeraj nekdo stoji za tem zakaj človek zabrede v te stvari in ne najde poti ven it tega … Zaupajte se Jezusu kristusu , (če se vam zdi to pravljica, verjamete ali ne sam sem bil uzdravljen marsikaterih težav in tudi depresije ki sem jo imel ) odgovor na vse probleme je Jezus, samo mi smo tisti ki ga ne prosimo da nam pomaga !!!
Pozdravljena “nevedna mama”.
Vaš sin je odrasel, polnoleten moški, ki je zapadel v zasvojenost z alkoholizmom. Neštetokrat ste mu že skušali pomagati, pa se ni obneslo. Poizkusil je že veliko zdravljenj, pa pri nobenem ni vztrajal. Neštetokrat vas je izkoristil, zlorabil vaše zaupanje, a ste mu ves čas stali ob strani. Sami, saj se njegov oče zanj ni zanimal. Sedaj pa ga je odpeljal, neznano kam, brez da bi vam dal kakšno informacijo.
Verjamem, da je težko, vendar vam predlagam, da zaupate komuni. Kar nekaj jih je v Sloveniji in Evropi, težko je reči v katero se je vključil vaš sin. Pa saj to niti ni tako pomembno, saj imajo komune nekaj skupnega – zasvojencu dajo priložnost, da se otrese slabih navad, da zamenja škodljiv življenjski slog in da spremeni tudi osebnost do te mere, da postane zdrav, svoboden človek. Koliko se nekdo spremeni, je odvisno predvsem od njega, komuna pa mu daje orodje, da do spremembe pride. Ker delujejo na vseh ravneh človeške osebnosti, so običajno dolgotrajne, govorimo o več mesecih, včasih tudi letih. Kljub temu, da se morda sliši veliko, pomislite koliko bi bilo izgubljenih let, če se sploh ne bi zdravil. Takrat govorimo o desetletjih, morda celo celem življenju!!
Večina komun omejuje stike s svojci in prijatelji zaradi različnih razlogov – manj kot zunanjih dejavnikov, bolj se lahko zasvojenec posveti sebi. Zmanjša se tudi prostor za manipulacijo in posledično predčasno zapustitev programa.
Predlagam vam, da trenutni čas izkoristite zase. Prepričana sem, da ste se v trudu za pomoč sinu dodobra izčrpali. Odpočijte si. Verjetno prvič po dolgem času veste, da je vaš sin na varnem. V komuni so ljudje, ki mu želijo dobro in mu bodo pomagali. Zaupajte jim, saj so se z njihovo pomočjo mnogi rešili. Predvsem pa v tem času pustite skrbi. Vaš sin se je vsak dan znašel, da je prišel do alkohola, denarja zanj in da je manipuliral vse okoli sebe, da je hranil svojo zasvojenost. Prepričana sem, da se bo v primeru nujnih zadev znašel tudi tokrat, morda prvič celo v svojo korist.
Tadeja Janežič