komplikacije po bypassu
spoštovani!
pred dnevi sem vas spraševala o operaciji bypass pri očetu;Sporočam vam,da je oče operacijo na srcu(3xbypass)dobro prestal,le zdaj 17 dni po operaciji so se začele težave.Dobil je pljučnico(ki jo že preboleva),danes pa so mu na urgenci ugotovili,da se mu okrog srca nabira voda in da je srce povečano.Zanima me,ali so takšne komplikacije po operaciji pogoste in ali se jih da pozdraviti.
hvala za odgovor
Pri posegih na srcu se v majhnih odstotkih zgodi, da se nekaj tednov po operaciji začne nabirati voda okrog srca. Zaplet mine brez posledic v teku nekaj tednov.
Verjetno je imel oče povečano srce že pred operacijo, pa mu tega niso posebej povedali. Možno je tudi, da se je srce povečalo po operaciji in bo potrebno zdraviti.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Očetu se je voda nehala nabirati,pa tudi srce ni več povečano,le on se
slabo počuti(zelo utrujen),zdravniki pa so pri EKG ugotovili bigeminus,vendar
še zdaj ne vedo,zakaj je do tega prišlo(UZ srca ni pokazal nič posebnega).
še nadalje delajo preiskave,mene pa zanima, kaj ta bigeminus pomeni in če se lahko pozdravi ter koliko časa bo oče še tako zelo
šibek(pričakovali smo namreč,da bo po operaciji zmeraj bolje,pa nič).l
hvala za odgovor
Bigeminus pomeni, da rednemu utripu pogotoma sledi prezgodnji nereden utrip. Taka motnja je lahko posledica delovanja zdravil (hiperdigitalizacija, hipokaliemija) ali same srčne bolezni. Tudi šibkost je lahko nezaželen stranski učinek.
Po vsebini posta se nagibam k mnenju, da se bo očetovo počutje počasi še popravilo.
Lep pozdrav!
očeta so pred 10 dnevi izpustili iz klinike,češ da se bo ta bigeminus z zdravili pozdravil.(drugih srčnih okvar ni).Ker se to stanje še do danes ni popravilo,mu je kardiolog včeraj predlagal,da zdravilo Concor zamenja z zdravilom Darob mite. V navodilih tega zdravila pa sem prebrala,da se naj bi to zdravilo uporabljalo le v bolnišnici ter da je potrebno biti zelo previden pri bolnikih,ki imajo manjši srčni utrip( oče ima pravih utripov manj kot 50),ter pri tistih,ki uživajo antihipertenzive(oče prejema Prexanil ter kornam),ker še dodatno znižuje krvni tlak.Zanima me,ali je varno,da oče to zdravilo prične uživati ter kaj vi menite o tej diagnozi-bigeminus-ali se to stanje lahko popravi tudi samo od sebe ter koliko časa lahko to stanje še traja,saj je oče izredno šibek ,nima nobene moči in to stanje ga že počasi pelje v depresijo,(od danes bo dobival tudi Helex),tako da ne vemo ,kako bi mu lahko še pomagali.
kaj menite tudi o kombinaciji zdravil,ki jih prejema:Prexanyl,Kornam,Kalij carbonas,Edemid,(2x tedensko),Plavix,Prostide,Vasilip ter Concor(do danes),ali lahko tudi takšna kombinacija zdravil povzroča bigeminus?
hvala za odgovor
Zdravniki se znajdemo v težkem položaju, ko moramo predpisati zdravilo proti nerednemu bitju srca, zato, ker vsa zdravila, ki delujejo proti tem motnjam lahko nič ne koristijo ali celo poslabšajo stanje.
Po zdravilih, ki jih jemlje vaš oče sklepam, da se zdravi zaradi visokega krvnega tlaka, nerednega bitja srca (bigeminus), popuščanja srca, povečane prostate in zvišanih maščob v krvi.
Darob mite deluje podobno kot Concor. Zdravniki ga predpisujejo zelo pogostoma. Ker se njegov učinek pokaže razmeroma kmalu, ga priporočam. Lahko bo očetu popravil bigeminus že v nekaj dneh. Če bo zdravilo premočno delovalo (padec srčne frekvence pod 40 na minuto in poslabšanje počutja), pomeni, da bo treba ponovno spremeniti zdravilo. Če pa boste imeli vtis, da Darob mite sploh ne prekine bigeminusa, ga prekinite. Morda bo bigeminus izginil sam od sebe.
Lep pozdrav!