kombinacija zdravil in alkohola
Mene zanima kakšen vpliv imajo pomirjevala na alkohohol? Njegov učinek povečajp, zmanjšajo ali ostane enak? Zanima me tudi zakaj pride lahko do srtne zastrupitve ali zastrupitve nasploh, če se kombinira alhol z kakšnim zdravilom? Kakšna kemijska reakcija nastopi pri tem? Zanima me tudi eliminacija/h koncentracije alkohola v krvi in katerih snovi v krvi ni/je težko ugotoviti prisotnost?
Hvala.
Spoštovana Katja, ker imajo pomirjevala podoben učinek kot alkohol, njuna kombinacija povzroča vzajemno zviševanje učinka, ker pa oboje zavirajoče vpliva na dihalni center, največkrat nastopi smrt zaradi odpovedi tega centra.Alkohol ki se ne presnovi v jetrih se izloča preko ledvic, znoja in v izdihanem zraku.V krvi se koncentracija zmanjšuje odvisno od telesnega ustroja za 0,1 do 0,2g/ kg/uro. Pri posameznih zdravilih mora biti na priloženeni drklaraciji posebej označena nevarnost sočasnega uživanja alkohola.
Ne zanima me kako deluje kombinacija obeh, ampak kako in če sploh pomirjevala delujejo na alkohol. Gre na mreč za izpitno vprašanje pri psihopatologiji…..
Učinek alkohola povečujejo, zmanjšujejo ali njegov učinek ostane enak? Ale gre torej samo za dejstvo, da ti dve snovi kombiniramo in torej nastopi , kar ste prijazno napisali…vzajemno pa ni nobenega vpliva?
hvala.
katja