Najdi forum

kolonoskopija

Spoštovani,

ker sem zadnje čase večkrat pri odvajanju blata opazil kri sem odšel k zdravniku, ki mi je opravil rektalni pregled (s prstom) in ni ugotovil nič nepravilnosti. dal mi je napotnici za kolonoskopijo in rektoskopijo. Zelo me je strah teh pregledov, ker jih kar nekaj omenja da jih je med pregledom strašno bolelo. Torej da je pregled boleč.
Razmišljal sem pregled opraviti v rogaški Slatini. Ali je bolje da se odločim za eno izmed bolnic namesto Rogaške? Ali je dovolj da opravim kolonoskopijo brez rektoskopije glede na to, da pri kolonoskopiji je pregled tudi dela, ki se opravlja pri rektoskopiji?

Hvalaza vaše odgovore.

Pozdravljeni!

Popolnoma vseeno je, kje opravite kolonoskopijo. Pri rektoskopiji se bolje prikaže analni predel in hemoroidi, česar pri kolonoskopiji ne vidimo najbolje.

Lp,Nataša Smrekar

Spoštovani,

v ljubljanski podružnici DC Bled naj bi pri koloskopiji uporabljali neki plin nemesto zraka. S tem naj bi se zmanjšale bolečine pri preiskavi. Ali je to res? In v kakšni meri je taka preiskava potem manj boleča?

Hvala za odgovor.

Pozdravljeni!

Res je. Pri kolonoskopiji se lahko uporablja plin CO2. Žal z njim še nimam izkušenj, ker v javnem zdravstvu tega še nimamo na voljo. Sama kolonoskopija se lahko naredi v sedaciji z zdravilom Dormicum-jaz osebno imam z njim zelo dobre izkušnje.

Lp,Nataša Smrekar

potem takem ne veste ali plin co2 manjša bolečine? glede na to da bom pred preiskavo zaužil helex tablete za pomirjanje (zaradi straha) verjetno nebi bil primeren za sedacijo.

hvala za odgovor

Jaz sem na kolonoskopijo naročena v soboto. Zelo verjetno bom imela menstruacijo, če pa ne, bom (sem) noseča. Govorila sem že s sestro v tej ambulanti, pa mi je rekla, da menstruacija načeloma ni problem (pač uporabim tampon), nosečnicam pa ponavadi ne opravljajo kolonoskopije.
Zanima me, če tega ne delajo zaradi “udobja” nosečnice, ali obstaja kakšna nevarnost za plod? Zanima me tudi, če dobim kakšen anestetik pred oz. med posegom. Če bom imela menstruacijo, bom morala vzeti nalgesin, ker imam zelo boleče menstruacije. Ali ga smem vzeti? Pa še to me zanima, koliko časa bom po posegu “neoperativna”, par ur ali kakšen dan?

Sicer pa me je najbolj groza čiščenja pred posegom. Spiti 6 litrov tekočine v nekaj urah – si ne predstavljam…
Hvala za odgovore!

kako pa je, če pred pregledom pojem tablete helax za pomirjanje (doma) potem pa tam dobim zdravilo dormicum? je to kaj narobe?

Pozdravljeni!

Zdravilo Dormicum apliciramo le v določenih centrih. Pred preiskavo lahko vzamete Helex.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni (pojem)!

Jaz osebno ne delam preiskave prva dva dni menstruacijskega ciklusa zaradi menstrualnih bolečin in ker bolnice tako težje prenašajo preiskavo. Preiskava se lahko opravi v zgodnji nosečnosti, zadnje tri mesece pred porodom se je izogibamo zaradi možnosti sprožitve prezgodnjega poroda. Seveda opravljamo kolonoskopije v nosečnosti le v nujnih primerih, ponavadi pri bolnicah s kronično vnetno črevesno boleznijo.
Po opravljeni kolonoskopiji( brez posegov-polipektomija) lahko opravljate vsa normalna opravila brez zadržkov.

Lp,Nataša Smrekar

Hvala za pojasnila. Očitno žal nisem noseča, krepko že čutim PMS.
Ne vem še, če bo poseg padel na prvi, drugi ali tretji dan mensturacije, vsekakor pa ga ne nameravam prestaviti, ker bom spet čakala par mesecev… Sicer nimam nekih hudih težav, ampak zdaj sem psihično pripravljena in grem in pika. Bom že potrpela, razbolela bom tako ali tako (vsaj zaradi menstruacije).

Samo to mi še povejte, prosim, če je kaj narobe, če bom pod vplivom nalgesina.
Hvala in lep pozdrav!

Pozdravljeni!

Pred preiskavo lahko vzamete Nalgesin.

Lp,Nataša Smrekar

Kolonoskopija je za mano. Vsem, ki se pripravljajo nanjo, naj opišem lastno izkušnjo, da vam bo lažje.
Najprej to, da je res zelo pomembna priprava, torej čiščenje črevesja. Če črevesje ni čisto, preiskava ni mogoča ali pa je zelo otežena. In se moraš potem še enkrat čistiti in pripravljati… En teden prej nič polnozrnatega, nič kivija, grozdja in ničesar z drobnimi peškami ali zrni. En dan prej nič hrane, niti mleka ali gostega soka. Samo voda, Donat, čista (redka, nezakuhana) juha, bistri sokovi ipd.

Jaz sem imela pregled ob pol osmih zjutraj, tako da sem se začela čistiti že zvečer (spila naj bi polovico odvajalnih praškov), ostalo pa 4 ure pred preiskavo, torej nekje od 3. zjuraj naprej.
V “moji” ambulanti (Kostanjevica) sem dobila 14 dni pred preiskavo domov natančna navodila in 6 odvajalnih praškov. Vsak prašek se zmeša z litrom vode in se spije v nekaj urah pred preiskavo. Ampak to mi ni uspelo. Praški so v bistvu neka mešanica soli in ko to zmešaš z vodo, dobiš “čisto navadno morsko vodo” – zame nemogoče za pitje.

Zvečer sem se prisilila, da sem spila 1,2 litra, vmes sem nekaj že izbruhala, sčistila pa sem se bolj malo. Pred tem sem čez dan spila 2 litra Donata (po navodilih) in še kakšen liter čaja, juhe, soka ipd. Potem sem se zbudila okoli dveh in nadaljevala s pitjem. Ni mi uspelo spiti več kot dva kozarca (3-4 deci), ker se mi je že pri majhnem požirku obračal želodec… K sreči sem imela dovolj Donata doma in sem zato spila 2-3 litre tega. Najbolj nemogoče se mi je (pred vsem tem) zdelo spiti 8 litrov tekočine v enem dnevu, potem pa sem z vso hvaležnostjo in navdušenjem pila Donat, samo da nisem več videla tiste slane vode, ki mi je obračala želodec!!

Ura se je hitro obrnila in do 6. ure sem se uspela kar dobro sčistiti. Na koncu se je iz mene ulivala res samo še voda, ko sem se obrisala, je bilo na papirju poleg mokrote le še kakšen droben rumenkast delček. Zdaj, vem, da tudi tega ne bi smelo biti (ni čisto čisto črevo), ampak ni bilo več časa za čiščenje. Torej – zelo pomembno je pravi čas začeti s čiščenjem!!
Čistiš se očitno le z zadostno količino tekočine, ni toliko pomembna sestava (dovoljena je le navadna voda, slana voda ali Donat – nič drugega, nikar kave, menda se po njej izloči žolč in se potem nič ne vidi).

Na preiskavi so vsi zelo prijazni, uvidevni, profesionalni. Slečeš spodnji del telesa, oblečeš posebne “kratke hlače”, ki imajo zadaj odprtino. Sestra ti namaže anus z gelom, zdravnik pa začen vstavljati cev s kamero in instrumenti (debela kak cm, ali dva?) in hkrati vpihuje zrak v črevo, da lažje dela. Načeloma ne boli, zavestno je treba kar naprej sproščati mišice trebuha, zadnjice, anusa, pa čim večkrat jetreba izločiti zrak iz črevesja (čisto pošteno prdeti) – k temu te kar naprej opozarjajta in spodbujata sestra in zdravnik.

Mene je sicer kar nekajkrat vmes precej bolelo, iz več razlogov: bila sem zelo utrujena, izčrpana od neprespane noči in pomanjkanja enegije (več kot 24 ur nič ne ješ), zato je bil prag bolečine večji kot sicer. Poleg tega sem bila tik pred menstruacijo (dobila sem jo nekaj ur po preiskavi) in sem bila tudi zato precej napeta. Pa še ugotovili so, da imam zelo zavito, spiralasto črevo, zato se je zdravnik precej namučil (in mene zraven…), da je uspel priti čez vse ovinke. Vsakič, ko z instrumentom zadane v steno črevesja, namreč zaboli. Pa še precejšnjo psihično blokado imam prdeti pred ljudmi…
Sicer preiskava menda traja nekje 20-30 minut, pri meni je pa kakšnih 45 minut. Ko je bila končana, je doktor “za zahvalo, ker sem zdržala do konca”, obrnil monitor proti meni, da sem lahko gledala svoje črevesje, ko je umikal aparat iz njega. Kul! 🙂 Hvala Bogu je bil tudi izvid povsem normalen.

Po preiskavi sem bila sicer malo šibka, ampak me ni nič več bolelo. Malo sem se sprehodila okoli, šla na WC, da sem še malo spraznila zrak. Potem pa na zajtrk!! Sicer pa naj povem, da post dan pred preiskavo ni tak problem. Lakote sploh nisem čutila, ker se nalivaš z vodo in ostalim, je želodec poln in ti niti ne paše jesti.
Doma pa sem si kar vzela dan zase, počivala sem, hodila na WC praznit zrak, jedla bolj lahko hrano in z veseljem zlila proč ostanke tiste grozne morske vode… Ko sem se ponoči še pošteno naspala, pa je bil ves proces uspešno zaključen in sem normalno zaživela po starem.

Dober dan,

Kolonoskopijo sem prestala pred štirimi leti, zdaj sem naročena na novo. Najbolj grozno mi je
bilo izpihovati upihan zrak, tako fizično kot psihično. Zdaj berem, da tam, kamor grem, namesto
zraka uporabljajo CO2 in omogočijo sedacijo.
V kakšnem smislu je CO2 bolj prijazen do pacienta? Ali ne povzroča pritiska v črevesju in nuje
po izpihovanju? Upam, da se izpihne sam, brez sodelovanja pacienta. Hecam se, resno pa
sprašujem, zakaj je CO2 boljši. Se mi zdi, da je bilo to vprašanje že postavljeno, a nisem zasledila
odgovora. Kako pa vpliva sedacija na vse skupaj?
Lep pozdrav in hvala.
Marjana

Pozdravljeni!

CO2 se lažje in hitreje resorbira kot zrak, zato ima bolnik manj težav zaradi napihnjenosti med in po preiskavi.
Sedacija na ima enak učinek na bolnika neglede na metodo kolonoskopije-bistveno je, da je bolnik pomirjen.

Lp,Nataša Smrekar

Živijo,

Marjola ali mi lahko prosim poveš kam si šla da so omogočili sedacijo in kje to sploh izvajajo? Sama sem danes izvedela, da bom morala opraviti ta poseg in me je pošteno strah….

Najlepša hvala

Pozdravljeni!

Lepo vas prosim za nasvet, ker sem zelo prestrašena. V začetku januarja sem opazila na blatu rahlo sled krvi (bolj kot krvavo sluz). 26.2.2012 sem bila na koloskopiji, kjer so mi odstranili 1 polip (adenoma tubulare -blaga displazija) in uplahnjen nekoliko prolabiran hemoroidalni vozlič zaradi katerega naj ne bi opažala krvi na blatu, po mnenju zdravnika . Kljub odstranitvi polipa na globini 25 cm pa na blatu še vedno opažam kri in to v majhnih sledeh , komaj opazno ali kot ena črtica krvave sluzi, enkrat bolj kot kri in vedno na površini blata tako, da s papirjem lahko obrišeš.Rada bi si razčistila od kje ta kri , prosim vas za nasvet, kaj naj storim.
(Moj oče je imel raka na debelem črevesu pri 57 letih).

Spoštovani,

če ste bila na koloskopiji, se ne more zgoditi, da bi rakavo spremembo spregledali. Ponavadi zdravnik, ki je pregled opravil, tudi svetuje, kdaj je potrebna naslednja kontrola. Na tak način, kot ga opisujete, krvavijo hemeroidi, ki se jih da tudi pozdraviti, pojdite k proktologu.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Spoštovani,

zanima me, zakaj v slo kolonoskopija ni pod anestezijo (ali pa vsaj samoplačniško)? Glede na to, da je le ta mogoče v ZDA in ostalih EU članicah? Ker kolonoskopija je za moje pojme mučenje ljudi (tako sem jo sama doživljala in tudi po ostalih postnih in pričavenjih so ljudje komaj preživeli)

Pozdravljeni!

V SLO trenutno še ni možna kolonoskopija v anasteziji, ker nam združenje za anesteziologijo tega ne dovoli in nam grozijo z odvzemom licence, če bi to opravljali brez anesteziologa. Zaenkrat je zato možna kolonoskopija v sedaciji, pa tudi tu zdravnik, ki da zdravilo veliko tvega in za njim ne stoji nihče. Žal, živimo v srednjem veku (P.s. morda nam na KO za gastroenterologijo v Ljubljani jeseni le uspe dobiti anesteziologa in potem bomo tako kot v EU in ZDA pričeli opravljati poseg v anesteziji s Propofolom:)))

Lp;Nataša Smrekar

Pozdravljeni!

Na gastroskopiji so mi ugotovili hiatalno hernijo in v korpusu želodca nadraženo sluznico v antrumu pa lehasto razporejene erozije – gastritis. Zdravnik mi je predpisal 4 tedne 2 x na dan 40 mg Acipan in potem še dva tedna 1x na dan 40 mg .

Zanima me ali so opisane spremembe nevarne za raka na želodcu in ali bi bila po vašem mnenju potrebna ponovna gastroskopija po končani terapiji ali sploh ni potrebna, če težav ne bo več (prej sem namreč imela večkrat na dan kratkotrajne bolečine v zg. delu želodca, sedaj pa so po dveh tednih jemanja zdravil in dieti težave popolnoma izzvenele). Zdravnik, ki mi je poslal izvid po pošti mi namreč o tem ni nič napisal.

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.
Lep pozdrav

New Report

Close