Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Kolonoskopija

Kolonoskopija

Ali lahko nekdo bolj podrobno razloži sam
postopek kolonoskopije, kako poteka in kako boleče je?
Slišal sem od nekoga, da je nevzdržno in da ne gre nikoli več!
Za nobeno ceno ne. Tako mi je povedal.

lp,

Jaz sem bila na tej preiskavi zaradi pogostih drisk.
Priprava na poseg je potekala brez posebnosti, seveda je potrebno biti blizu WC ves čas.

Na posegu lokalno omrtvičijo zadnjik, potem dajo notri cev, ki dovaja zrak obenem pa se izloči še nekaj tekočin. Poseg zame je bil neprijeten, nikakor pa ne morem reči, da se bolečin ali neprijetnosti ne bi dalo prenašati.
Moj izvid je bil bp, torej popolnoma O.K., vzroka mojih težav iz te preiskave se ni dalo ugotoviti, je pa vseeno dober občutek, da vem, da ni neke patologije na črevesju.

Posledice posega so tudi neprijetne, morda tudi boleče. Zrak, ki se je zadržal v črevesju se kake 2 uri izloča preko vetrov iz črevesja in kot spahovanje skozi usta.
A vse se da potrpeti.
Res pa je, da imajo nekateri pred takimi posegi hude predsodke ali pa so nasploh preplašeni pred vsakim posegom.

Se bom navezal kar na zgornjo temo.

Koliko časa pa traja preden so znani rezultati?

hvala

Običajno takoj

Pozdravljeni,

Muči me huda zaprtost – ne morem odvajati blata. Bila sem že na RTG sikanju črevesja, ki je pokazal zelo trde zamaške blata z vmesnimi prostori zraka. Že tri mesece zelo pazim na prehrano,in popijem 3 litre tekočine dnevno. Blato zmorrem odvajati le z klistirjem.

Zanima me, ali je kolonoskopija primeren pregled tudi za ljudi z zaprtjem ali le za tiste ljudi ki imajo drisko ?

Hvala za odgovor,

Laura

Pozdravljeni,

Že v zgornjem pisanju sem vas prosila za nasvet glede kolonoskopije v zvezi z trdovratnim zaprtjem. V mesecu avgustu sem opravila tudi preiskavo pri abdominalnem kirurgu, ki mi je le pretipal trebuh in mi svetoval kolonoskopijo. Za kolonoskopijo sem že naročena, na vrsto pridem šele v drugi polovici oktobra. Bojim se, da nimam velike polipe v črevesju, kar bi bil lahko vzrok popolni zapori črevesja glede odvajanja blata.

Ali so v primeru prisotnosti polipov vedno prisotne bolečine ? Jaz bolečin nimam.

Že vnaprej najlepša hvala za odgovor,

Laura

Spoštovana Laura!

Kolonoskopija je jasno primerna za vse, ki imajo ćrevesne težave, ne glede ali je to driska ali pa zaprtost. Polipi imajo omejeno velikost in niso nikoli tako veliki, da bi naredili popolno zaporo črevesja. Do zapore pride, če polip začne preraščati v tumor. Tumor pa lahko naredi popolno zaporo. Polipi praviloma nikoli ne bolijo. Če bi bila kakšna tako velika zapora, bi jo zaznali že tudi pri slikanju črevesja, kot zadebelitev.Kaj se dogaja v črevesju je sedaj lahko le ugibanje. Vse bo jasno po opravljeni preiskavi.

Lep pozdrav

Lidija

New Report

Close