Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? kolonoskopija

kolonoskopija

Konec tedna imam kolonoskopijo. Ker pa sem založila navodila za čiščenje črevesja doma, vas prosim, da mi poveste, kje na internetu bi jih lahko našla.Sem že nakaj brskala po strani diagnostičnega centra na Bledu in v Celju, pa jih ne najdem.

Hvala za pomoč.

Jaz sem dobila tole pod Barsos- MC

Priprava na kolonoskopijo:
Osnovni pogoj za uspešnost preiskave je popolna čistost črevesja, zato prosimo, da se strogo držite navodil:
Teden dni pred preiskavo se vzdržite sadja in zelenjave z drobnimi koščicami in semeni (grozdje, paprika…)ker lahko koščice zamašijo endoskop.

Dan pred preiskavo:
Uživajte lahko hrano (lahek zajtrk, za kosilo čisto juho)čimvč tekočine (čaj,sok), zvečer pa spijte 1 do 2 litra dalj časa odprte mineralne vode DONAT.

Na dan preiskave:
S čiščenjem pričnite 6 ur pred preiskavo.
V 1 liter ne prehladne vode dobro raztopite vsebino prespisanega praška.Pripravljeno tekočino pijte enakomerno,približno 1liter v 30 minutah.Kasneje, ko se bodo pojavile stolice, boste lahko pitje nekoliko pospešili. Da bo čiščenje potekalo hitreje in bolj učinkovito, je med pitjem priporočljivo veliko hoditi.
Pijte tako dolgo, dokler ne boste odvajali bistro, lahko nekoliko rumenkasto tekočino.brez delcev blata. V povprečju moramo popiti 6 do 8 litrov pripravljene raztopine.
V primeru slabosti ali obutenja napetosti, pitje za nekaj časa prekinite in se sprehodite.
Kronični bolniki ( sladkorni bolniki, osebe z nestabilnim visokim krvnim tlakom, srčni bolniki…) naj se pred preiskavo posvetujejo s svojim zdravnikom.

Sama sem opravila že več kolonoskopij in lahko povem, da na dan preiskave zadošča pitje 3-4 l slane vode. Je pa resnično potrebno upoštevati navodila za predhodne dni. Tista 2 litra donata naredita zelo veliko.običajno zadoščajo max 4 ure pred preiskavo za uspešno čiščenje.

Če boste imela še kakšno vprašanje, se oglasite

Lep pozdrav in srečno

Lidija

New Report

Close