Koliko podpore Ukrajinkam?
Pozdrav vsem,
pišem vam, ker sem v razcepu in iščem neko tako vodilo, da bi bilo za vse prav in fer. Zame in za njih.
V mansardi od marca gostim Ukrajinke. Do zdaj jim nisem računal ničesar. Ker je bila mansarda prazna, jo je bilo potrebno opremiti in veliko so prispevali tudi sosedje in ostale dobre duše okoli mene. Kljub temu je bilo okoli 1000 € nepovratnega stroška (kmalu bo namreč renovacija mansarde in vse vloženo bo šlo). Mansarda je dokaj boga, saj kakšno strešno okno pušča, ampak je zadosti bivalna (topla voda je, toplo je, kuhinja je, prostora je dovolj).
No, zdaj sta si počasi obe našli službo, kjer bosta imeli bolj ali manj redne dohodke. Zanima pa me kako določiti ceno, da bo fer. Vsekakor jima od budgeta za hrano in ostale nujne potrebščine ne želim trgati, ampak od viška tega bi pa najbrž lahko kaj prispevali.
Razmišljam, da bi ugotovil en znesek s katerim lahko minimalno dostojno živiš v Ljubljani (torej hrana, obleke in ostale potrebščine), in bi jim rekel, da če dobita več od tega zneska, naj prispevata za stroške. Seveda neko rezervo morata imeti. Potem je tu sicer še tistih 1000 € vložka, ki bi bilo dobro, če bi jih nazaj dobil, ampak v tej fazi niti ni tako nujno. Ne vem, če je to pomembno, ampak stanovanje je mansardno trisobno blizu centra Ljubljane. Če bi mogel oceniti koliko bi bila tržna v takšnem stanju najemnina, bi rekel da okoli 500 €/mesec.
A je kdo (bil) v podobni situaciji? Kakšen dogovor ste naredili?