Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo koliko mleka za en obrok?

koliko mleka za en obrok?

Pozdravljeni!

Imam 14 dni staro hčerko, katero dojim oz. si mleko tudi iztisnem in hranim po steklenički, saj mi na dojki največkrat zaspi in tako traja dojenje tudi do uro in pol, da je sita. Iz tega razloga si čez dan mleko iztisnem v količini 50-80 ml za en obrok. Včasih je sita, včasih pa hoče nato še sesati. Zanima me, koliko naj bi v enem obroku pojedel 14 dni star dojenček?

Imam pa tudi težave s spanjem ponoči, saj bi mala rada spala zgolj in samo v mojem naročju. Noče spati ne v ležalniku, ne v svoji posteljici in ne v postelji poleg mojega vzglavnika. Čez dan takih težav nimam. Poskusila sem tudi, da smo “spali” v temi, v polzatemnjenem, pri nežni lučki…nič ne pomaga. Jo mogoče moti tišina? Čez dan imamo prižgan radio ali TV. Tako “polspanje” je res utrujajoče, poleg tega me je strah, da bi jo poležala..

Zanima me še nekaj. Preden pade v globok spanec odpira oči in zavija z njimi, trza z vekami, mižika…in nato po kakih 2 minutah dobro zaspi. Je tako “pačenje” z očmi normalno?

Hvala!

Pozdravljena!

V prvem mesecu življenja naj bi otroček v enem obroku dobil 70-100ml mleka, predvidoma 6x dnevno.
Zadovoljitev sesalnega refleksa je pri otročkih , ki se hranijo po steklenički, na preizkušnji. Največkrat se ravnovesje doseže z uporabo dude.
Ker dojite, bi Vas spodbudila, da po končanem hranjenju po steklenički, pristavite punčiko še k dojki. Lahko mirno zaspi, ker veste da je že sita. Tvorba mleka se s sesanjem ohranja.
Pridružujem se Vašemu razmišlanju, da jo najverjetneje moti odsotnost glasov ponoči.Otroci hitro pokažejo, kaj so izbrali kot “varno” okolje in kaj jih straši. Če prav razberem, čez dan ne potrebuje Vašega naročja, da spi. Lahko jo odložite in spi naprej. Domnevo, da potrebuje zvočno kuliso, lahko preverite tako, da jo položite v posteljicov drugem prostoru in dodate “njene najljubše” zvoke.
Se pa te potrebe z rastjo spreminjajo. Predlagam, da se Vi odločite in vztrajate.
Srečno!

***************************** Irena Ahčin, patronažna med. sestra.

Tole me spominja na vedenje moje prve hčerke: ravno tako sem jo na začetku dojila po celo uro; po nekaj požirkih je namreč vedno zaspala, potem jo je bilo treba kar naprej bezati, da je kaj pojedla, da ne govorim o tem, kakšne so bile moje bradavice. Ker se nikoli ni dobro najedla, tudi spala ni veliko naenkrat, bilo je kot začaran krog. Po steklenički ji pa nisem hotela dajati mleka, ker sem se bala, da bi to vodilo k zalivanju. Ko je bila stara kake 4 tedne, mi je prekipelo: po dojenju sem pogledala na uro in jo potem naslednjič podojila šele čez 3 ure! Seveda je bilo vmes veliko joka in moledovanja, ki sem ga tolažila s pestovanjem in dudico. In rezultat: Vsa prestradana je vzorno jedla celih predpisanih 10 minut skupaj, potem pa sita lepo zaspala za naslednje 2/3 ure, ko je bila spet tako lačna, da je lahko lepo jedla, itd. Ko je počasi spet začela prihajati na stari vzorec in spat pri jedi, sem ponovila vajo. In potem se je vse uredilo: dojili sva se brez problema celo leto, zrasla je v krasno punco, ampak pri jedi pa mečka še zdaj, ko je stara že skoraj 11 let! Očitno je to malo stvar tudi karakterja.

Spanje: podobno. V svoji posteljici že ne! Sicer pa po vozičkih, stolčkih ipd. Ker nismo hoteli postati neprespani zombiji, sem se odločila, da se ne bom preveč obremenjevala: zvečer sem gledala, da je bil “obred spanja” tako kot mora biti; kopanje, crkljanje, posteljica. Ko se je (kmalu) ponoči zbudila, sem jo pa kar vzela k sebi, jo “priklopila” na sesek in smo spali skupaj naprej. Če sem se vmes zbudila, sem jo odnesla v njeno posteljo, sicer pa ne. Ko je bila dovolj stara, da je začenjala te stvari razumeti (po 1 letu, ko sem bila že nazaj v službi), smo udarili malo “nočne vzgoje” – trajalo je kake 3 dni – in od takrat je spala lepo po svoje. Seveda, če so kake hude sanje, zda še danes prikolovratiti sredi noči k nama v posteljo.

To so bile moje izkušnje. Prebrala sem kako knjigo, malo pa ubogala kar svoje nagone – konec koncev smo kljub civilizaciji še vedno primati/sesalci, in razmnoževanje je stvar matere narave, ki nas je gotovo tako opremila, da bomo zmogli tudi starševsko nalogo!

Pozdravljeni,

moja puncka je stara 7 dni. Rodila se je z manjso tezo – 2500g in napila plodovnice, tako da v porodnisnici prve dva dni sploh ni hotela na prsa in je izgubila 10% svoje teze. Dodaten problem so bile tudi moje udrte prsi, ki smo ga resevali z nastavki in flasko (mamino mleko) od vceraj naprej pa se dojimo ze samo na prsih.

Dojimo se na vsake 2h – 2.5h, po 10-15 min na vsaki dojki, potem se previjemo in poskusimo se malo na eni od dojk. To pomeni, da se dojimo vec kot 6x in zato imamo najverjetneje tudi manj mleka za vsak obrok? Kako naj vem, ali imam dovolj mleka za njo in da nazaj dobiva na tezi?

Patronazna mi je svetovala, da si za en obrok v celoti iztisnem mleko in vidim, koliko ga imam. Jaz pa si ne zelim, da jo navajam nazaj na flasko?

Valci

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close