Koliko časa traja okrevanje
Pozdravljeni.
Mene zanima koliko časa traja okrevanje. Torej od prekinitve stikov s ˝Čustvenimi vampirji˝, preživeli nevihti obtožb, napadov in zaničevanj, po kateri je človek popolnoma na tleh, ne samo fizično tudi psihično. Ali se ta proces okrevanja sploh kdaj konča?
Ali čustveni vampirji sploh kdaj dajo mir – se sploh kdaj umaknejo (govorimo o sorodnikih, katerih se žal ne moremo odpovedati ali se jim za vedno izogniti).
Kako si v tej fazi okrevanja nabrati in nabirati moči za preživetje in ponovno vzpostavitev psihičnega ravnovesja? Kako se zaščiti oziroma kako preživeti napade : npr. oseba, ki nekoga kar naprej zaničuje…. kako se takrat ohraniti nad gladino, da ti zlonamerni komentarji ne prizadanejo in ne potegnejo človeka na dno?
Kako se znebiti strahu?
Miru ne dajo, ti moraš postavit meje. Svetujem ti, da se ne odzivaš na njegove drame. Enostavno je treba ignorirat, dokler niso v fazi normalnega pogovora. Svetujem ti, da začneš obiskovat skupino za samopomoč svojcem z MOM, ki je v Ljubljani, po novem letu pa bo tudi v Mariboru. Poglej si še forum mejna osebnostna motnja svojci.
Pozdravljeni!
Zanima me, če se že ve kje bo predavanje v Mariboru? Za dodatne info. lahko pišete na moj mejl: [email protected]
Lp.Vesna
Za informacije piši na [email protected], ki bo vodila skupino in ti bo dala vse informacije o skupini v Mariboru.
Pozdravljena Izmučena!
Kar precej časa traja, da se nekako izvečemo in pozdravimo posledice. Dobra plat tega je, da se pri tem ogromno naučimo in na koncu dobimo moč za soočanje tako z življenjem, kot z vampirji.
Osnovno pravilo s soočanjem z vampirji je, da jih najprej spoznate in se nato nehate ukvarjati z njimi , temveč sami s seboj. Kaj je tisto, da sem padel notri, kje so moje šibke točke, s katerimi tako briljantno operirajo vampirji, kako jih lahko ojačam…itd.
Bolj kot boste imeli pri sebi poštimano, manj možnosti bo, da bodo vampirske taktike vašega bližnjega uspešne in vam jemale energijo.
GittaAna
Tudi mi imamo takega v familiji – tast. Grozen človek in prav zadovoljna sem, da končno vem, kako se temu “hudiču” reče – mejna osebnostna motnja. On je zelo tipičen čustven vampir, celo družino spravlja v obup. Je človek, ki ima svoj izkrivljen prav, ki trdno verjame, da je z vsemi ostalimi nekaj narobe, glasno kritizira vse ostale, vsi so v zmoti, samo on ima prav. Skoraj nenehno je užaljen, prizadet, vse vzame kot osebno žalitev (pa je lahko debata o popolnoma banalni zadevi, ki nima z njim osebno nobene veze), njegova pričakovanja so brezmejna, vse se mora sukati okoli njega, zganja drame in vzbuja krivdo s “kuhanjem mule”. Človek ob njemu postane nerazložljivo nervozen, tega občutka nelagodja se enostavno ne da opisati, lahko ga samo občutiš. Moj mož se tako že leta ob svojem lastnem očetu počuti nelagodno, pa še delata v isti firmi, katere lastnik je tast in to je njegovo veliko orožje prosti vsem nam. Zakaj pravzaprav mene to tako moti? Zato, ker je moža tako zmanipuliral, celo življenje mu vzbuja občutek krivde, pa še sam ne ve, zakaj točno, da se sploh ne zna braniti. Ne zna postaviti meja, ne zna se sprostiti, vsi zaradi tega trpimo, iz mene pa bruha jeza, ki je mož ne zmore in ne upa izraziti. Odločila sva se za psihoterapijo in močno upam, da se izvlečeva iz tega, da bo tast nekoč samo še nekdo, ki ga daš na ignor in se ne sekiraš, ne daješ pozornosti, ne debatiraš, ne pri sebi, ne z drugimi. Ampak ga vzameš enostavno kot nekoga, ki je moten in se nikoli ne bo spremenil.
GittaAna in drage ostale “sotrpinke”,
mene pa nekaj zanima: debate grejo v glavnem v smeri je imel moj partner mom, kako se je obnašal, kako preboleti in se postaviti na noge.
Jaz sem spoznala en tak osebek – tipični vampir: nepozabni sms-i, vsak dan komplimenti in pohvale, pa seveda navrženi stavki o njem, kako je ubogi: vdovec, gara, da preživlja otroke, v otroštvu brutalno tepen od očeta, … vse izmišljeno, seveda. Hitr sem ga pogruntala in odslovila. Seveda se je “vrgu na trepalnice”, ampak ni pomagal, sem že prej velik delala na sebi, pa ni palilo. Jasno, da si je hitro našel novo žrtev; na žalost je bila gospa tako sočutna (tipična lastnost nas žrtev), da ga je vzela na stanovanje (ubožec “je imel raka”).
Take tipe bi blo treba kaznovat! Če jaz narobe parkiram, dobim kazen – kaj pa oni? Naj čim prej pozabim in grem naprej, so mi rekli. Pa kaj še, tip mora plačat, a se vam ne zdi?
Treba ga je ustavit, spravit v arest, pa nej tam išče žrtve…
Takole bom rekel … ponavadi se taki ljudje spravijo na druge z besedami, da smo preobčutljivi, preveč čustveni, preveč empatični, preveč … ne vemkaj.
Tudi sam sem imel že tak primer v življenju. Prepoznal sem pa po tem, ko me je dotična oseba mrcvarila in mrcvarila, sem prekinil vse stike, potem je bila pa užaljena in prizadeta (seveda, ker se ji nisem več “klanjal”) in si celo dovolila grožnje in žalitve. Za mene zadosten “dokaz” za NOM.
Z veseljem bi ti povedala recept kako se ga znebit, a ga imam tudi sama. 🙁 Jest ga imam blokiranega na gsm čeprav se mi klic ki ga opravi izpiše in ga vidim to mi ni ok. Tudi vse druge številke iz katerih me je probal dobit vključno z smsji. Ravno tako mail. Zdaj me pač na tak način ne more, mi pa piše pisma in mi jih zatika za brisalce in daje preko drugih ljudi. Tudi pred službo me lahko počaka ker delava žal v isti firmi tko da…….prekini čisto vse stike in ga ignoriraj. Kakšen je pa postopek na policiji z prijavo?