Obstojnost mleka je opredeljena na deklaraciji z rokom trajanja, Odvisna je do tega kako je bilo mleko obdelano (pasterizirano ali sterilizirano).
Seveda pa takoj po odprtju embalaže rok trajanja, naveden na deklaraciji, ne drži več. Takšno mleko je potrebno hraniti v hladilniku pri ustrezni temepraturi in je uporabno dva do tri dni. Osebna izkušnja je, da se mleko poleti hitreje pokvari kot pozimi.
Sveže kravje mleko je idealno gojišče bakterij, zato se hitro pokvari. Že s prekuhavanjem se nekateri mikroorganizmi uničijo, s tem pa se seveda pridobi rok trajanja (postopek pasterizacije mleka so prvotno začeli izvajati prav zaradi podaljševanja obstojnosti).
Kar pa se prodaja v trgovinah (homogenizirano, UHT- sterilizirano mleko), zame ni več mleko, ampak le še spominja na mleko. Pravijo mu trajno mleko. Mah, trajna ni niti malta, kako bi lahko bilo mleko?! 🙂
Jaz si pod pojmom zdrave hrane predstavljam hrano, ki je hitro pokvarljiva. Torej neobdelana oz. vsaj čimmanj obdelana.