kolesarjenje z otrokom
http://totcycle.com/blog/all-about-front-child-bike-seats.html
Na tem linku je super opis teh sedezev. Kako se vam zdi tisti Ibert sedez, ki je samo na krmilu?
Tudi mi iscemo stolcek za spredaj, ki bi bil zabaven in zadosti varen. Ne vem zakaj jih pri nas ne ponujajo oziroma jih nisem zasledila.
Sedež Ibert se mi zdi res nekoliko nevaren, ker sloni na krmilu zgolj na eni kovinski palčki, Weeride pa mi je the best in že razmišljam o nabavi. In ziher paše tudi na cruiserja.
Še video http://www.weeride.si/node/13
Mi imamo stolček od podjetja Bobike. Je sedež za spredaj (imamo model mini+), z univerzalnim nastavkom za montažo paše na vsa kolesa. Smo izjemno zadovoljni, nastavke za pritrditev sedeža imava na obeh kolesih in po potrebi prestavljava sedež. Več info na njihovi spletni strani:http://www.bobike.nl/en/Bobike-you-re-sitting-pretty.htm. Glej pod mini ali minicity. Če bi izbirala ponovno, pa bi se verjetno odločila za tega: http://www.yepp.nl/uk/collection/yepp-mini. So na podoben sistem kot Bobike samo meni je dizajn lepši
Aja, sedeži spredaj naj menda ne bi bili varni za otroka, zato se jih menda pri nas ne dobi. Tako je nama razložil prodajalec, ko sva kupovala sedež. Če se zaletiš ali te vrže čez krmilo (kar je res pogost padec pri kolesarjenju ob zaviranju ali povoženem kamnu), bo otrok…?
Pa biti mora dovolj visok, da ima otrokov tilnik zadaj oporo ob morebitni nesreči. Torej tisti mini sedežki spredaj..?
Menim, da je otrok za voznikom bolje zaščiten tako pred nesrečami, kot tudi pred vetrom. Če samo pomisliš, kako ti veter napiha glavo ob kakšnem spustu… Malčki pa se hitro nahladijo…
anejka3, za sprednje sedeže se dobi vetrobran, vsaj za tista sedeža, ki sem ju jaz navedla. Pa še dežno pregrinjala oz. kot nekakšna “kabina”.
Glede varnosti pa takole: otrok je “odprt” pri obeh sistemih sedežev, ker je pač na kolesu. Dejstvo pa je, da sedež zadaj bistveno bolj vpliva na ravnotežje kolesarja kot sedež spredaj, ki na ravnotežje nima praktično nobenega vpliva (vsaj v primeru sedežev, ki sem jih linkala v mojem prejšnjem postu, ki se pritrdita za ogrodje balance in ne za okvir kolesa). Oba omenjena sedeža sta tudi daleč najbolj pogosta sedeža pri Nizozemcih, ki kolesarijo vedno, povsod in v vseh vremenskih razmerah ter hkrati prevažajo kopico otrok. Če pa pride do kake hujše nesreče je pa cm plastike več ali manj postranskega pomena v smislu resnih poškodb. Seveda pa v vsakem primeru čelada na otroški glavi. Samo moje mnenje in tudi lastne izkušnje (videno, preizkušeno, prakticirano) – tako doma kot na NL.
Pa še tole v prid stolčka spredaj: komunikacija z otrokom – neprecenljivo! Razlagaš vse kar vidiš med vožnjo, šteješ avtoobile, skupaj z otrokom kričiš wiiiiiiii, ko šibaš po kakem dobrem hribu navzdol, “tik-takaš”, ko prehitevaš počasneže, tuliš skupaj z rešilci ali policaji na nujni vožnji,skupaj “držita” balanco, zavijata, zvonita… Neskončno luštno Večina tega odpade na zadnjem stolčku.
Ema popolnoma se strinjam s tabo, ne bi mogla boljse opisati izkusnjo. Pri nas je enako, otrok je spredaj aktivno vkljucen v dogajanje, obcutek ima da on vozi veliko kolo, docim zadaj pa je samo sopotnik.
Glede varnosti so vse to samo domneve, tapravih raziskav ni, tako da je relativno. Jaz npr. menim da je varneje spredaj. Im predvsem neprimerno lepse.
Tudi jaz se ne bi mogel bolj strinjati z Emo.
weeride se dobi pri nas, video pa lahko pogledas tu zraven stolcka. Ce ne dela, pa malo pogooglaj, veliko je napisanega.
Sam sem otroka vozil pred sabo do dne, ko sem prvič oskrbel otroka, ki je padel skupaj z očetom s kolesom. Reševalec sem 17 let, reševal pri prometnih nesrečah, kjer so rezali ljudi iz avtov, flikal motoriste, ki so šli pod ogrado v ribo, ampak ta nesreča me je pribila. Ne vem, če si predstavljate, kako je, ko 90kilski ata s pospeškom spešta 9kilskega otroka pred sabo – z drugimi detajli bom prizanesel; končni rezultat je za vse življenje težko prizadet otrok.
Predvsem ABSOLUTNO NE DRŽI, da otrok PRED kolesarjem ne vliva na ravnotežje kolesa – še KAKO ZELO vpliva, predvsem pa vpliva na zbranost, preglednost (!!!!!) in razni “wiiiii”ji so lahkodobesedno usodni. Skratka – doma sem sedež za spredaj odnesel naravnost v kontejner in prvič resno premislil, zakaj in čemu točno sploh tlačim svoje 16mesečno dete na svoje kolo??? Komu na čast? Od takrat ga nisem več dal na svoje kolo, ne spred in ne zad. Letos je malček star 3 leta in se bo vozil sam s svojim kolesom, jaz pa z njim vred, po polžje verjetno, a vsaj varno! Ne vem kdo nas je obsedel, da smo prepričani, da moramo v prav vsak svoj štos stlačiti tudi svoje otroke in ne moremo počakati, da bi otroci toliko dorasli, da bi bili ti štosi zanje vsaj približno varni!
Iz prve roke, razumem tvojo izkušnjo in verjamem da je strašno videti kaj takega. Ampak tudi kolesarske nesreče, kjer je otrok sedel zadaj, so lahko enako grozne.
Da pa zaradi tega ne bi vozila otroka na kolesu se mi zdi podobno kot če ga ne bi vozila v avtu ali se ne bi sprehajala po cesti, ker je tam pač nekoga zbil avto.
Pa tudi otroku, ki se na kolesu vozi sam, tudi lahko dogodi nesreča. Mogoče še prej.
Grozna je vsaka nesreča, tudi z avtom, ne govorim o tem. Meni se je zdelo grozno, da oče s svojim telesom pohabi lastnega otroka, kar je pri vožnji otroka spredaj pri padcu neizogibno. Poškodbe so tudi zadaj, če zletiš s kolesom pri 30-40 na uro, jo bo težko otrok odnesel brez hujših poškodb. Vendar so sedeži zadaj precej varnješih, višji, globji, noge so veliko bolje fiksirane, sprednji so ko “mamac za nišan”, slabo varujejo glavo, sploh pri majčkeno večjih otrocih, nogice veliko prej in lažje zaidejo v špice, čeprav naj bi načeloma bilo to onemogočeno. Potolčena kolena in kaka praska niso neka poškodba, za katero bi se človek resno sekiral, pretres možganov je že resnejša zadeva, zlomljen tilnik pa, ki je pri tako nizkih hrbtiščih, kot jih imajo prednji sedeži, resna grožnja, pa….
Primerjati vožnjo s kolesom z vožnjo v avtu enostavn ni možno. Res so v avtu brzine višje, nesreč je ogromno, vendar pri vožnji avta lahko vplivaš na miljon stvari, na katere na kolesu ne moreš. Poleg tega je ranljivost na kolesu ali v avtu enostavno popolnoma neprimerljiva. Hitrosti na kolesu sploh niso tako nizke, tudi če mislimo da vozimo “čiiiiiist počaaaaaas”. Vsekakor dovolj visoke za resne poškodbe majhnih otrok, ki so morda ravno prerasli dojenčkovo dobo.
Tudi otroku, ki se vozi sam, se lahko zgodi nesreča, nedvomno. Sploh če ga starš pelje v neprimerno okolje, npr na močno prometne kolesarske steze, kjer šibajo strastni biciklisti s po 60 na uro na specialkah. Ali na promento ulico, parkirišče – to je zelo nevarno. Majhni otroci še ne znajo zavirati, predvidevati, se pa izredno hitro učijo, če jim pustimo. 3 letnik je za ravne poti, nezahtevne terene, malo ali nič prometa, kar je resnici na ljubo dokaj težko najti. Ampak se da. Ne vem, jaz pa po doživetem gledam tako, da bo moj otrok majhen 3 leta in da sem jaz tisti, ki se z lahkoto prilagajam njemu, če le malo obrzdam svoj egoizem, ne pa da njega silim, da se prilagaja meni, kar je med drugim tudi nevarno. Ne mislim nikomur predpisovat, kaj naj počne, ponujam zgolj snov za premislek, ali je vredno tvegati otrokovo zdravje za svoje veselje…
Tole pa je še mene “pogrelo”, pa se sploh ne oglašam po forumih.
Neizogibno je da voznik v primeru nesreče otroka pohabi s svojim telesom če ta sedi spredaj? Zelo pretiravaš! Pa tudi tista, da jo bo otrok ki sedi zadaj odnesel brez večjih poškodb, je tudi zelo iz trte zvita. Resnih raziskav in testov na to temo NI in vsaka tovrstna trditev je le zgolj domneva oz. subjektivno mnenje.
Voznik lahko kvečjemu pravočasno reagira če otrok sedi spredaj in prenekatero nesrečo celo prepreči.
Se pa strinjam da je treba voziti previdno in se izogibati nevarnim in slabo zavarovanim potem.
Naj se vsak sam odloči kako in če sploh bo vozil otroka na kolesu, samo ne zavajat ljudi.