koga pokopljejo
Pred dnevi sem v 10 tednu izgubila otroka. Hudo je in tolažbo iščem tudi tukaj,
Prebrala sem nekaj prispevkov, ki omenjajo grobove za nerojene otroke. Ljubljana, MAribor, Kranj.
A mi lahko poveste, koliko tednov nosečnosti mora doživeti otrok, da ga tja pokopljejo. In kam jih dajo v mestih, kjer tega ni? Recimo v Celju, kjer sem bila jaz?
Doživljam pravo grozo, ker sem začela razmišljati, da bo morala jaz v bolnišnici kaj anrediti v zvezi s tem. Nihče mi ni nič omenil, zdaj pa se počutim krivo, ker moj otrok nima groba. KAr duši me od groze, da še za njegov grobek nisem poskrbela.
PRej sem mislila, da se to ne da, zato smo doma že govorili o simboličnem pogrebu na anšem vrtu, ampak zdaj, ko sem prebrala, da so na teh pokopališčih tudi otroci, izgubljeni v 12. tednu, se sprašujem, če bi morda tudi naš lahko bil pokopan???
Prosim, mamice, ki se ste otroka izgubile v 10. tednu, pomagajte! Imate grobek?
Moje sožalje, vem kako je hudo. Mogoče še počakaš na druga mnenja, ampak mislim, da se pokop opravi šele takrat, ko prekinitev nosečnosti ni več tretirana kot splav, ampak kot porod. To pa se zgodi okoli 21.tedna. Sama sem rodila v 23.tednu in so mi že na porodni mizi, takoj za tem ko sem rodila, porinili v roke list papirja, ki se je nanašal na pokop:(
V 10.tednu je prekinitev smatrana kot splav, zato dvomim, da pokop obstaja.
Na tvojem mestu bi si izbrala mesto kjer boš lahko prižgala svečko. Lahko je to vaš domači grob (če ga imate) ali recimo Park zvončkov, če si recimo iz Lj.
Drži se in vedi, da čas zabriše bolečino. Spomin ostane, a te neznosne bolečine ne bo več. Tudi sama sem mislila, da me bo zadušilo od groze, včasih kar nisem mogla vdihniti zraka, tako me je peklo v pljučih. Predlagam ti, da čimprej zaživiš normalno življenje, se vrneš v službo, med ljudi. To ti bo pomagalo prebroditi najhujšo krizo. Pogovarjaj se o otročku, bo lažje, daj iz sebe.
In ne skrbi za tvoje dete, jih je zgoraj veliko, ki so ga pričakali in bodo skrbeli zanj. Objem, saj bo!
Iskeno sožalje sama sem sicer izgubila otroka v 33.tednu je pokopan v Ljubljani v Celju sem ga rodila pa mi tudi v Celju niso znali nič povedati kako je s temi pokopi zato sem našla nekoga,ki dela v ljubljni na žalah in ta mi je povedal,da je lahko svojemu otroku dam napisati tablico na kateri je napisano ime priimek ter rojstbo in smrt.Mislim pa,da so v ljubljani pokopani tudi taki otročki,kot je bil tvoj. Svojemu sem namreč mogla dati ime in priimek ne vem kako je bilo pri tebi draga Žalostna mamica. Če me še želiš kaj več povprašati me lahko najdeš na fb-ju pod NATAŠA KOLAR. lep dan Nataša.
Mogoče si do zdaj že dobila odgovor na tvoje vprašanje, pa vseeno…jaz sem splavila v 19. tednu v Lj in sem takoj po porodu dobila listek za podpisat, da dovolim upepelitev. Ne vem sicer kako je z otročki, manj kot 12.tednov, ampak mislim, da kar vse skupaj upepelijo in posipajo v enem izmed spominskih parkov. Drugače je pa spominski park tudi v Celju, ne vem pa točno kje, tako da mislim, da bo tvoj otroček kar tam počival.
Tudi jaz sem svojega otročička pokopala v Lj,sem pa iz Vipave in sicer v 27 tednu,res da je grozno in boleče,sem pa bila prisotna oziroma cela družina in naj vam povem,da je bilo zelo lepo narejeno,ne me narobe razumet,ampak slišalo se samo petje ptic,pa čeprav je bilo zelo mraz,smo se poslovili od naše male punčke in jo poslali k angelčkom.Povedali pa so mi,da pokopljejo res od 12 tedna dalje,drži se in vedi da nas je na žalost veliko.
Skupaj nam bo lažje.