Ko življenje postane muka
Pozdravljeni,
Imam problem, ki me teži že nekaj let, me izčrpava, omejuje, spravlja ob pamet. Živim v hiši partnerjevih stašev, v pritličju, skupen vhod. Babica ima svoj vhod ( 3 generacije). Dotlej sem bila nasmejana, vesela, pozitivna, polna življenja…Prihod v njihovo hišo, tu pa se začne moja najhujša nočna mora. Vtikujejo se v naju že od začetka, alkohol je na dnevnem redu. Prepričujejo mi stike s prijatelji. Kdorkoli bo prišel k nama več kot 3 krat, ga odženejo s podlimi igricami. Vsi so me zapustili. Blatijo me pred sosedi. Vsi me gledajo, kot da sem največje zlo njihovega sveta. Če nimajo VSEGA pod kontrolo, nastane alarm, moj partner mora na raport, vse poročati, kaj se dogaja, kam greva, kdo je pri nama, s kom se druživa,… koliko zasluživa,……Me ustrahujejo,enkrat mi je tast rekel, če ne bom skupaj z njimi večerjala, naj pričakujem, da se nekaj zgodi moji sestri. Oba sva stara že čez 30, pa še nimava otrok, v takih razmerah, čisto iskreno, si jih ne želim, saj nimam energije niti za sebe. Čutim,da so spodkopali mojo osebnost. In vse skupaj se mi zdi že tako bolno, da ne morem več…. Nimam več moči, da se branim, da se borim, da se postavljam zase…da živim. Partner mi ne pomaga, pravi, da vidi, da imajo prav. ??????In da je edina rešitev, da greva drugam,
ker, da ne sodelujem z njimi. A so vsi skupaj še sploh normalni?
Kako naj se rešim tega pekla?
Lepo pozdravljeni!
Vaš svet je poln groze, stiske in strahu. Vsa čutenja, ki so del te hiše, so padla na vas, kar se dogaja ženskam, ki prihajajo v tuje hiše, zelo pogosto. Tukaj ste najšibkejši člen, ves svoj gnev, jezo in strahove projicirajo na vas.
Smiselno bi se bilo odseliti in si ustvariti svoj prostor, kjer se boste počutili varno. Če je partner za to, da gresta druga, ne vem, kaj je tisto, kar še drži, da ostajata v tej hiši?
Tukaj pa se odpira še ena zgodba, ki je vaša. Kako to, da ste se znašli v tem svetu, od nekje vam je ta svet poznan, morda do neke mere domač? Ni naključje, da ravno vi, v tej družini. Pa ne gre tukaj za krivdo, samo čustvena dinamika te družine vam je poznana, zato ste se znašli v tem svetu, ob tem fantu. Vi resnično ne zmorete spremeniti teh ljudi, lahko pa poskrbite zase, na način, da se ne prilagajate in ne »trpite« v nečem, kar nima smisla. Zakaj je potrebno toliko muke, ti ljudje so takšni kot so in se najverjetneje ne bodo nikoli spremenili. Niti potrebe ne čutijo v tej smeri.
Naredite nekaj zase, poskrbite zase na način, da boste vi vredu in da bo prav za vas in vaju oba.
Lepo se imejte.
Sabina Stanovnik, spec. zakonske in družinske terapije
Midva-zakonski in družinski center, Ptuj
[email protected]
030/333-009
Joooj, draga moja, odseli se, zbeži, takoj stran od teh norih ljudi. Kamorkoli. Hitro. Takoj. Požrli te bojo. Jaz sem bila na istem, priseljena v neko kmetavzarsko mentaliteto, so me gledali, kot da sem iz vesolja, me šikanirali, opravljali. Pa sem šla. Partnerju sem rekla – a greš z mano ali ostaneš? Je šel. Pa tudi če ne bi. Rešila sem se. Še ti se daj. Nujno.