Najdi forum

Ko jw tvoj brat čustveni vampir

Živjo,

Imam brata, s katerim sva v zelo slabem odnosu in se zato le redko vidiva, a kaj, ko je takrat tako izčrpajoče. Če ima kdo kak komentar, nasvet itd. za mojo situacijo, bom hvaežna.

Najin oče je alkoholik in mislim, da se je taM naučil, kako se nespoštuje in zasmehuje ljudi. Seveda tega nikoli ne prizna in se vidi kot največjega angela, pridkanega fanta, ki tudi takrat, ko kaj naredi narobe, verjame, da ni naredil nič narobe.

Vedno me le kritizira in ponavlja, kako smo ženske tečne, zakomleksane, smotane itd. Seveda tega ne bo rekel svoji punci. Razen nje in njegove mamice, ki sta izvzeti, smo vse ostale odpad.
Zelo sem že sita tega kritiziranja, ker ni na mestu in zelo me prizadane. Tako si pa želim, da bi kdaj kakšno stvar pohvalil. Ne razumem, zakaj me kliče za pomoč pri varstvu njegovega otroka, naj mu posodim denar…, če pa verjame, da sem smotana, tečna, zakompleksana. A ne bi bilo potem bolj logično, da bi si drugo družbo poiskal? Da bi za varstvo otroka iskal dobro osebo, ne da ga hoče dati osebi, ki je zanj tečna, smotana…
Večkrat sem delala po vrtcih in otroci so me imeli radi. Mislim, da ve, kaj zmorem, samo tega ne bo nikoli priznal na glas, da imam dar za delo z otroki. Tako boli, ko za trud dobim same kritike. Sedaj sem nehala obiskovati nečaka, ker tako ne morem več. In sedaj ko me ni k njim, sem samo še bolj smotana in sebična, ker mi je vseeno za otročka… Kakorkoli bom poskbela zase, bom v njegovih očeh bedna. Tako boli.

Ne razumem, kako se je lahko ohladil. Včasih sva se skupaj smejala in delila pogled na svet. Ne vem, kaj se mu je zgodilo, da je postal tako hladen, sebičen, nesramen. Še vedno verjamem, da je v njem potencial dobrote, tako kot sem jo videla, ko sva bila mlajša. Morda je bil takrat moj pogled zameglen. Morda se je spremenil ob svoji punci, ki ima vedno prav, tudi ko nima prav in se je sposobna skregati na žive in mrtve, da dokaže, kako je ‘inteligentna’ in da je imela prav.

Kako postaviti meje? Če se srečujem z njim, sem zanj sekundarna oseba, ki jo lahko žališ, če omejim srečanja, sem pa spet smotana, ker bi morala skrbeti za njihovega otroka.

poznam preveč samskih tetk, ki so zaradi takih bratov izgubile lastno življenje.
Imej ćim manj stikov z njim. Ne dajaj mu denarja in ne delaj stvari zanj zastonj.
Povej mu, da lahko pripelje nečaka na obisk, ampak sam naj odide, ker ga ne misliš poslušati.
Nisi ti zato na svetu, da boš v njem iskala dobroto, ki je pravzaprav ni.
On ima svoje življenje, ki si ga je zrihtal kot je vedel in znal.
TEbi pa ni treba, da si zaradi njega ob svoje življenje.

Velja enostavno pravilo, ki je univerzalno, velja vedno in povsod, za vse ljudi.
S tabo ljudje ravnajo točno tako, kot jim pustiš.
Dela grdo s tabo in te žali enostavno zato, KER LAHKO. Ker mu ti to dovoliš.
Če boš ob najmanjšem podcenjevanju takoj zaropotala in šla, omejila stike in jih
dovolila samo pod svojimi pogoji (da se obnaša spoštljivo) bo imel dve izbiri:
prva je ta, da te želi v svoji družbi, da te ima rad (kot si rekla “iskra dobrega v njem”, torej
bo svoje obnašanje spremenil, da te ne izgubi.
druga je pa ta, da te nima rad in te rabi samo za znašanje nad tabo, za “ventil”, za sproščanje
negativnosti, jaz temu rečem “kanta za smeti”. V tem primeru te bo odrezal , ker ne
izpolnjuješ njegovih potreb in te potemtakem ne rabi.
Seveda je boleče, ko spoznaš resnico, ampak še bolj boleče je pa ohranjati stike pod
takimi pogoji. Krona vwsega je pa tale – če pristaneš na to, potem je konec koncev to
TVOJA odločitev in izgubiš tudi pravico do pritoževanja…

Brat gor al dol, v tej situaciji si pomembna samo ti.
Misliš da on razmišlja o tem kako se obnaša do svoje sestre?!
S čustvenimi vampirji (skoraj) nikoli ne prideš na čisto, zato:

Imej se rada, postavi sebe in svoje srce na 1.mesto, kjerkoli, kadarkoli.
Srečno 😉

New Report

Close