Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja KMEC

KMEC

Prijetno pozdravljeni.

Kot nabornik sem bil zavezan se cepiti proti klopnemu meningoencefalitisu (KMEC).
Prvo dozo sem bil prejel 30.1.1996, druga je sledila 2.3.1996, poslednja tretja pa 20.3.1997. Pred nekaj meseci sem prejel vabilo zdravstvenega doma v katerem priporočajo cepljenje s poživitveno dozo (saj se tako imenuje?), s katero bi se naj cepilo po 5 letih od zadnje doze. Takrat sem bil dopis zanemaril v prepričanju o nepotrebnosti cepljenja. Ker sem sedaj bolje poučen o tveganju bi se vendarle želel cepiti. Je zato že prepozno, upoštevajoč, da je poteklo že občutno več kot predvidenih pet let od poslednje doze? Ali pa je skrb, ki jo gojim neupravičena in je še pravi čas, da nadoknadim zamujeno?
Pa še to; navedeni so bili stroški cepljenja v višini, zdi se mi, 5500 SIT. Čemu ni več kritja stroškov s strani Slovenske vojske, saj še nisem bil vpoklican?

Dodajam vprašanju o cepljenju proti steklini. Sem ljubitelj živali in zgodi se, da pridem v stik z neznano živaljo. Četudi v igri se zgodi, da me npr. muca popraska ali celo rahlo ugrizne. Je vredno skrbeti? Kako je s steklino na območju pomurske regije? Kaj storiti če pride do ugriza sumljive živali? Kakšne znake kaže žival, ki je okužena? In nenazadnje koliko stane cepljenje?

Za Vaše mnenje kakor tudi za slehernega od morebitnih odgovorov se Vam iskreno zahvaljujem.

Spoštovani,

za cepljenje proti KME s poživitveno dozo je vsekakor že pozno, a ne prepozno. Svetujem vam, da se cepite čim prej in imate tako zaščito za nadaljnjih pet let.
Glede stroškov cepljenja: uradno krije vojska stroške cepljenja za tri doze.

Steklina: če vas žival popraska, ugrizne, tudi če je domača žival, se morate oglasiti v regionalni antirabični ambulanti s podatki o lastniku živali. V ambulanti pošljejo nato zahtevek za preglede živali pri veterinarju lastniku živali. Žival, ki je povzročila poškodbo, nato veterinar v 10 dneh od poškodbe trikrat pregleda na steklino. Če žival ne kaže znakov stekline (vznemirjenost, nenavadno obnašanje, agresivnost, pena na gobcu, motnje hranjenja, paralize..) poškodovane osebe ni potrebno cepiti proti steklini. Če žival ubijejo, je možno, če od smrti ni preteklo več kot 24 ur, možgane pregledati v virološkem laboratoriju Vet. fakultete na steklino in tako izključiti/potrditi okužbo.
V primeru poškodbe s strani živali stroške cepljenja krije zavarovalnica, če se cepite preventivno (še preden pride do stika z živaljo) stroške cepljenja plačate sami. Cena cepljenj se nekoliko razlikuje med zavodi, pri nas je cena ene doze 8200 SIT. kako je s steklino na območju Pomurske regije bi bolje vedeli na Vet. zavodu oz. inšpekciji.

Lep pozdrav,

EGrilc, dr. med.

New Report

Close