KLIVIA
Klivije ne presajajte prepogosto. Raje ima bolj tesen lonec, kar se odraža predvsem na cvetu. Pozimi jo je treba dati v bolj hladen prostor in nič kaj dosti zalivati. Jaz jo zalijem pozimi le 1X na mesec. Spomladi jo nekajkrat zalijem z mlačno vodo in čez čas me razveseli z obilnim cvetjem na kar dolgem peclju. Če klivija pozimi ne počije sicer zacveti ampak pogosto ne naredi dovolj visokega cvetnega stebla in cvetki napol odprti propadejo med listi.
Kar se pa belih kosmičkov tiče, ne bi vedela odgovora, ker je moja na srečo zdrava.
Lep pozdrav
Beli kosmiči so najbrž volnate uši, ki klivije večkrat napadejo. Poskusite eno zmečkati med prsti in hitro boste videli, če se znotraj nahaja kakšna živalca. Odpraviti je volnate uši težko, saj se pogosto naselijo še na koreninah. Sama raje takšno rastlino zavržem. Če pa še ni tako daleč, se jih lahko znebite z večkratnim škropljenjem (3-4 krat) z Biokilom/Flora in sicer v razmaku po dva tedna. Če imate doma kakšne kaktuse tudi njih podrobno preglejte, saj jih imajo volnate uši najraje.
Če imate možnost je na pomlad dobro klivijo postaviti ven, na delno zasenčen prostor. To rastlino okrepi, tako da je tudi s škodljivci manj težav. Drugače pa tudi jaz priporočam bolj tesen glinen lonec, pozimi malo zalivanja in na pomlad začeti gnojiti z gnojilom za cvetoče rastline.
Dosti uspeha.