Najdi forum

Pozdravljeni!
Mene pa zanima kako vpliva antibiotik, v mojem primeru Klimicin, in sicer v slučaju nosečnosti? Sem namreč v 7.tednu nosečnosti. Klimicin sem jemala zaradi gnojne angine v 2. in 3. tednu(ko še nisem vedela, da sem noseča). Ali je možnost, da sem plodu škodovala?

Spoštovana Lily!

Čeprav je potrebno biti zelo previden pri jemanju zdravil v času nosečnosti, Vas moram vseeno potolažiti. Klimicin sicer sodi med zelo učinkovite antibiotike, ki se predpisujejo samo pri določenih indikacijah.
V navodilu za uporabo zdravila je navedeno, da varnost v času nosečnosti ni bila ugotovljena in, da se zato daje le v posameznih primerih, kadar je to nujno.
V raziskavah pa je bilo dokazano, da je jemanje tega zdravila per os (to je na primer jemanje kapsul), manj škodljivo za organizem, kot pri jemanju drugih zdravilnih oblik.
Pri raziskovanju teratogenosti (vpliva zdravila na plod, v primeru nosečnosti) in vpliva na reproduktivne sposobnosti pa se niso pojavili teratogeni učinki, kar pomeni, da zdravilo ni škodljivo delovalo na plod. Tudi raziskava na sesalcih ni pokazala mutagenih in kancerogenih učinkov.
Mislim, da ste glede tega lahko pomirjeni.
Želim Vam zdravo nosečnost, veliko veselja v pričakovanju Vašega otročička,
ki Vas bo nepopisno osrečil v novem letu in vse dobro.
Lep pozdrav – Nada Irgolič

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close