Najdi forum

KLEŠČNI POROD

Najprej lep pozdrav.

V enem izmed starejših tem v vašem forumu sem zasledila tudi nekaj o kleščnem porodu, mislim da v zvezi s srčnimi težavami.

Tudi sama se pripravljam na porod ter imam insufijenco mitralne zaklopke (I-II).
Stara sem nad 35 let.
Zasledila sem, da se naj bi pri takih bolnicah – tudi, če gre za lažje srčne težave porod dokončali vakumsko oziroma kleščno. Z ginekologom se o taki možnosti še nisva pogovarjala.
Zanima me, če je praksa takega (vakumskega, kleščnega dokončanja) v vseh slovenskih porodnišnicah ali samo v nekaterih. Glede na to, da mi ginekolog sam ni omenil takega načina dokončanja poroda, me zanima od koga je odvisno, da se pri porodu odloči za tak postopek. Zanima me v kateri fazi poroda se začne priprava na tako dokončanje poroda in ali se je treba na tak porod posebaj pripravljati? Kakšna je nevarnost trajnejših poškodb na novorojenčku – ena od vaših bralk se je zelo razpisala o nevarnosti takega poroda. Ali ni porod precej bolj
boleč kot klasični porod? Ali se lahko tak porod odkloni, ter če je to pametno?
Za vsaj nekaj odgovorov na moja vprašanja bi vam bila zelo hvaležna.
Hvala.

Draga Andreja,

v sodobni porodniški praksi se klešče in vakuum uporabljata v podobnih situacijah, ki zdaleč ne pokrijejo več vsega spektra, kot so ga pred recimo 20 in več leti. Danes se opravljajo le še takoimenovane “izhodne” operacije s klešči ali vakuumom, kjer je za porod potrebno le še malo dodatne sile. Velikokrat bi bilo celo bolje narediti vakuum ali klešče kot pa pritiskati na trebuh, kar še vedno pogosto počnejo babice v prepričanju, da je to bolje.
Same klešče kot tudi vakuum nista v ničemer škodljiva za plod, saj samo omogočata pravočasen porod in zmanjšata potrebo po pritiskanju z mišicami trebuha, kadar je to nezadovoljivo ali za žensko nevarno (recimo v primeru velike dioptrije in slabovidnosti, pri bolnicah z žilnimi nepravilnostmi na možganih ter pri srčnih bolnicah).
Na “inštrumantalen porod” se pripravimo ob koncu poroda in za to ne potrebujemo več kot nekaj minut.
Seveda lahko odklonite vse, celo porod v porodnišnici, če vam je tako bolj všeč. Nihče na svetu vas ne more prisiliti v ničesar, še najmanj v poseg na vašem telesu. Vprašanje je seveda kaj vi občutite kot nevarno in ali to odgovarja resnični nevarnosti. Če npr. odklonite vakuumski ali kleščni porod v trenutku, ko vam ga predlaga za to najbolj kompetentna oseba, torej porodničar, potem je verjetno taka odklonitev bolj nespametna in nevarna kot poseg sam.
V življenju ne moremo v naprej vedno preprečiti vseh možnih posledic. Ali recimo drugače: lahko se izognemo takorekoč vsem izhodnim operacijam tako, da se izognemo vsem porodom in vsem ženskam naredimo carski rez. Toda to bi bilo najbolj nespametno od vsega, ker bi zaradi carskega reza potem umrlo več žensk in tudi otrok kot jih zdaj, ko naredimo ta poseg samo v nujnih primerih.
Vaše vprašanje je zato podobno vprašanju nekoga, ki se boji, da se bo v prometni nesreči ponesrečil in bi rad vedel točno, kateremu ovinku se mora izogibati, da se mu to, česar se boji, ne bo zgodilo. Odgovor bi bil: ne vozi se z avtomobilom temveč z letalom, ki je menda najvarnejše prevozno sredstvo, čeprav vsi vemo, da ni tako!!?

New Report

Close