Spoštovani,
14. 7.14 sem končala z Roaccutanom. Zadnje leto sem jemala zelo majhno količino (10 mg / 2 dni – tj. eno tableto vsak 2. dan). Aken se nisem popolnoma znebila (med uporabo Roaccutana jih nisem imela), ampak stanje je na splošno precej bolje. Včasu jemanja Roaccutana sem dobila tudi nekaj hiperpigmentacij.
Zanima me, če lahko uporabljam BHA kisline (npr. Paula’s Choice BHA 2 %, tj, 2 % salicilna kislina), ki naj bi bile učinkovite pri porah, aknah in hiperpigmentaciji. Kdaj bi lahko začela z uporabo? Zagotovo ne želim končati z brazgotinami po obrazu. Občutek imam, da je moja koža precej občutljiva, saj mi je dermatolog na obrazu pred 2 letoma (v času jemanja Roaccutana) odstranil eno znamenje in je ostala brazgotina, ki se je s časom le še poglabljala.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav
Spoštovani!
Akne so bolezen, ki je kronična in lahko traja dolga leta (nemalokrat čez 40-ta). Bolezen je zato potrebno voditi in pacente spremljati ter zdravljenje prilagajati. Nobeno zdravilo zato aken dokončno ne pozdravi, tudi Roaccutane ne. V času jemanja zdravila, se sicer akne izboljšajo in klinično lahko ni videti sprememb, a ko z zdravilom prenehate, akne “nadaljujejo” svojo aktivnost, zato je potrebno po prekinitvi terapije z Roaccutanom pacienta spremljati naprej in prilagoditi vzdrževalno zdravljenje z drugimi zdravili ( običajno v obliki krem…). Katero kremo oziroma vzdrževalno zdravljenje predpišemo pacientu je odvisno od številnih dejavnikov in se odločamo od pacienta do pacienta. Mnogokrat lahko zadovoljivo stanje vzdržujejo tudi z dermatološkimi kremami, ki jih ni potrebno predpisovati na recept a jih dobite le pri dermatologu. Med takšnimi kremami so tudi tiste, ki vsebujejo alfa hidroksi kisline (AHA) in tudi beta- hidroksi kisline (BHA) med zadnimi včasih ( čeprav redko!!) predpišemo tudi salicilno kislino.
Salicilna kislina je karatolitik – topi roževino. Ker vemo, da je eden izmed dogovkov, ki privede do aken tudi nabiranje roževinastih čepov v izvodilih dlačnih mešičkov, se že desetletja (v bistvu že stoletje) uporablja tudi salicilno kislino, a se ni pokazala kot zelo učinkovita, saj pri razvoju aken tvorba roževine še zdaleč ni edini dejavnik, pa tudi salicilna kislina deluje zelo površinsko in ne pronica dovolj globoko, da bi “topila” roževino v globjih predelih mešičkov.
Glede uporabe komercialnih preparatov (kozmetika, ki jo dobite brez recepta), ki jih na trgu kar mrgoli, pa je znano, da aken še zdaleč ne morejo pozdraviti. Pri tistih, ki vsebujejop salicilino kislino ( ali je le ta del sestavin) pa je problem še v tem, da salicilna kislina deluje keratolitično šele pri koncentracijah višjih od 3%!!! Pri nižjih koncentracijah, pa deluje celo obratno: deluje keratoplastično – celo zveča tvorbo roževine!! Ker pa v komercialnih produktih, brez recepta ne sme biti salicilne kisline višje od 2%, je na trgu le ta.
Za občutek naj omenim, da dermatologi pri vzdrževnaju in zdravljenju aken kot komplemntarno terapijo ( dodatno zdravljenje ob uporabi tudi drugih zdravil) včasih uporabljamo pilinge s salicilno kislino v koncentarcija 30% ali več!!!
Torej, če skrajšam. Če imate po Roakutanu še akne in vas skrbi zaradi pigmentacije, brazgotin iitd, je bistveno bolje ( in ceneje) da obiščete dermatologa, ki vam bo lahlko natančno svetoval kako naprej; katere kreme uporabljati, kaj je za vas najbolje, mogoče uvedel določene postopke ( pilinge, laser…itd), kot da sami “poiskušate” z reklamiranimi komercialnimi sredstvi.
lp