Kihanje in kašelj
Spoštovani!
Moja hčerka (stara mesec in pol) tu in tam kiha in kašlja. Vročine nima, je živahna in nimava problemov s prehranjevanjem (se dojiva). Zanima me ali bi me kihanje in kašelj morala skrbeti, torej ali gre za kak prehlad? V teh dneh ko je takšna vročina in posledično marsikje tudi prepih, odprta okna… (jaz sicer zelo pazim, da je ne izpostavljam prepihu) se bojim, da se je prehladila.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovana Barbi2,
možnosti so tri:
1. je otrok prehlajen, brez vročine sicer. Čistite mu nosek s fiziološko raztopino večkrat dnevno. Dobro opazujte dihanje.
2. Se nosek še čisti, kot rečemo, mucke v nosu pa mu povzročajo kihanje. Enako izpiranje s fiziološko raztopino.
3. Polivanje: če otrok močno poliva po hranjenju, je možno, da mu mleko navre tudi skozi nosek, kjer se suši in povzroča izcedek ter mucke v nosu, otrok kiha in ima zamašen nosek. Tukaj poleg izpiranje s fiziološko svetujemo dobro podiranje kupčka ter vzdignjeno vzglavje posteljice (pod sprednje noge podložite npr. knjige, tako da vzglavje dvignete za 30 stopinj).
Kar se tiče prepiha in prehlada: prepih bo škodil samo tistemu otroku, ki ga bo najprej nekdo okužil, torej prehlajena oseba, ki se giblje v otrokovi bližini.
lp
Tanč